PROMPTNA REAKCIJA

Bandić nakon teksta Jutarnjeg obustavio naplatu pripreme dokumentacije: ‘Nisam bio upoznat s odlukom‘

Gradonačelnik Bandić poručuje da se ispričava svim sugrađanima koje su informacije uznemirile
 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon teksta u kojemu smo otkrili kako su građani Zagreba stradali u potresu ogorčeni zbog toga što im je Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo odredilo tarife za naplatu pripreme dokumentacije za prijavu šteta od potresa, pravdajući to opsežnim, izvanrednim troškom, a ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić upozorio da je taj potez nezakonit, promptno je reagirao gradonačelnik Milan Bandić.

Iz njegova ureda poručuju da će pokrenuti pitanje odgovornosti radi takve odluke jer ga s njom uopće nisu upoznali. "Gradonačelnik Milan Bandić nije bio upoznat s odlukom o naplati koju je odmah po saznanju ukinuo.", poručuju iz njegova Ureda. Gradonačelnik Bandić se ispričava svim sugrađanima koje su informacije uznemirile, a posebno s obzirom na "tešku situaciju uzrokovanu potresom koja bi takvom nepromišljenom odlukom bila dodatno otežana".

U uredu gradonačelnika napominju da unatoč namjere GSKG nije dosad naplatio uslugu pripreme zahtjeva, prijave i ishođenja dokumentacije potrebne za prijavu na Javni poziv MGIPU-a za subvenciju radova privremene mjere sanacije na zgradama oštećenim u potresu, a kojima je upravitelj. No, građanima je još važnija informacija da gradonačelnik obećaje da ni neće ni ubuduće.

Naime, za prijavu na Javni poziv koje je ispisalo Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine potrebno je ispuniti opsežnu i složenu dokumentaciju (odluke suvlasnika, ZK izvadci, građevinske dozvole, rješenja za građenje, uporabne dozvole, dokazi o vlasništvu, fotodokumentacija, dokazi o oštećenju i sl.). "Za podnošenje navedenih prijava, angažiran je dodatni stručni kadar, a sve o trošku upravitelja zgrada - GSKG.", kažu u Uredu i pozivaju Zagrepčane da i dalje prijavljuju štete na svojim objektima, budući je rok produžen do 30. lipnja 2021.

Na nezakonitost odluke o naplati pripreme dokumentacije upozorio je Vanđelić ustvrdivši da je ona proizvoljna i neutemeljena, u neskladu sa Zakon o obnovi, člankom 16 i točkama 8. i 9. koji definira redovnu upravu: 8. kaže da je redovna uprava popravak nekonstrukcijskih elemenata, popravak konstrukcije, pojačanje konstrukcije, cjelovita obnova konstrukcije i cjelovita obnove zgrade na temelju ovoga Zakona u smislu propisa o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Poslovima redovite uprave iz stavka 8. ovoga članka smatra se i odluka suvlasnika o obnovi, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i isplata novčane pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:31