PORAŽAVAJUĆI PODACI

Bili smo na najvećoj tržnici u Milanu, pa usporedili cijene sa Zagrebom, razlike su nestvarne, pogledajte koliko smo skuplji!

Treba imati na umu da je sjeverna Italija, a pogotovo njeno središte Milan, ekonomski najjača regija te države te jedna od najrazvijenijih u cijeloj Europskoj uniji...

Marelice na Kvatriću

 A.t./
Treba imati na umu da je sjeverna Italija, a pogotovo njeno središte Milan, ekonomski najjača regija te države te jedna od najrazvijenijih u cijeloj Europskoj uniji...

Zagrebačke tržnice barem su duplo skuplje od milanskih - zaključak je nakon što smo usporedili cijene sa zagrebačkog Kvatrića i najveće milanske tržnice Papiniano. Hrvati su početkom godine bojkotirali dućane i supermarkete zbog previsokih cijena, a upravo je Italija bila jedna od destinacija u koju su se mnogi zaputili ne bi li uštedjeli koji euro više. Treba imati na umu da je sjeverna Italija, a pogotovo njeno središte Milan, ekonomski najjača regija te države te jedna od najrazvijenijih u cijeloj Europskoj uniji.

Lubenice i breskve

Na poznatoj milanskoj tržnici za kilogram lubenice treba izdvojiti 1 euro, dok će te u Zagrebu istu količinu platiti dvostruko više - 2 eura. Ali neke razlike su cijenama su i drastičnije. Naprimjer, breskve u Zagrebu koštaju i do 5 eura, dok su u Milanu samo 0,99 eura po kilogramu. Naše tikvice su četiri puta skuplje, odnosno u Milanu kilogram stoji 69 centi, a kod nas čak 3 eura.

image

Breskve i marelice na Kvatriću

A.t./
image

Breskve na tržnici Papiniano

Snimio čitatelj/

Rajčice

Daterino rajčice na Kvatriću koštaju 6 eura, dok se u Milanu mogu naći za samo 1,5 eura, ali se na nekim štandovima cijena penje i do 4. U svakom slučaju, znatno jeftinije nego što plaćaju Zagrepčani. Cherry, odnosno mini rajčice također koštaju 6 eura, dok su u Milanu 2,5 eura.

image

Cherry rajčice na na Kvatriću

A.t./
image

Daterino rajčice na Kvatriću

A.t./
image

Daterino rajčice na tržnici Papiniano

Snimio čitatelj/

Luk i krumpir

Žuti luk u Zagrebu košta 3 eura, na nekim štandovima se nađe i za 2. U Italiji je najniži iznos koji će te platiti za luk 0,99 eura po kilogramu, a najviša cijena je 2,5 eura. Cijena krumpira je jednaka, 2 eura ćete platiti kilu u Milanu i u Zagrebu.

image

Luk, tikvice i mini rajčice na Kvatriću

A.t./
image

Krumpir i luk na tržnici Papiniano

Snimio čitatelj/

Smokve i dinje

Smokve su u Zagrebu nešto skuplje, za dva eura. U Milanu koštaju 6 eura po kilogramu, a kod nas trebate platiti 8 eura. I dinje su nešto jeftinije u Lombardiji. Uglavnom koštaju između 2 i 2,5 eura, dok u Zagrebu kilogram dođe 3 eura.

image

Smokve na Kvatriću

A.t./
image

Dinje i daterino rajčice na tržnici Papiniano

Snimio čitatelj/

Marelice

Cijene sljedećih namirnica su nešto izjednačenije. Marelice se na nekim zagrebačkim štandovima jeftinije nego u milanskim, ali ovisi od koga kupujete. Najniža cijena koju smo pronašli je 3 eura po kilogramu, ali se mogu naći i za 4, ali i za 5 eura na Kvatriću. Na tržnici Papiniano marelice koštaju 3,5 eura.

image

Marelice na Kvatriću

A.t./

Kivi, trešnje i avokado

Cijene kivija po kilogramu su identične - 5 eura po kilogramu. I trešnje su ove sezone svuda poskupjele, i u Milanu i u Zagrebu će te izdvojiti po 8 eura za kilogram tog voća, iako se na nekim štandovima u Zagrebu nudi i za visokih 10 eura. Dva avokada na tržnici Papiniano možete dobiti za 2 eura, a kod nas se kupuje na kilogram za koji ćete trebati dati 8 eura.

image

Marelice, breskve, dinje i kivi na Kvatriću

A.t./
image

Smokve, lubenice, dinje i kivi na tržnici Papiniano

Snimio čitatelj/
image

Avokado na tržnici Papiniano

Snimio čitatelj/
image

Avokado na Kvatriću

A.t./
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 05:16