JAVNA NABAVA

GRAD ZAGREB NARUČIO DO 500.000 KUNA VRIJEDAN AUTOMOBIL STOMATOLOŠKOJ POLIKLINICI Nabrojali 74 uvjeta koja novo SUV vozilo mora zadovoljavati

Traže SUV model vozila s automatskim mjenjačem, zatamnjenim stražnjim staklima i minimalno 180 konjskih snaga
Na čelu poliklinike je Petra Nola Fuchs, unuka poznatog zagrebačkog kirurga Petra Nole i snaha bivšeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa
 Štampar.hr

Stomatološka poklinika Zagreb uskoro će biti bogatija za jedan novi osobni automobil koji je u njihovo ime ovih dana naručio njihov vlasnik, Grad Zagreb.

Pogon

Prema podacima iz natječajne dokumentacije dostupne na Narodnim novinama, Grad za potrebe Poliklinike u zagrebačkoj Perkovčevoj ulici, kojom upravlja snaha bivšeg HDZ-ova ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, Petra Nola Fuchs, nabavlja osobni automobil za koji procijenjena vrijednost nabave doseže čak pola milijuna kuna s PDV-om, a u sklopu natječajne dokumentacije dostupni su i neki podaci o performansama koje novi automobil mora zadovoljavati.

Recimo, propisano je tako da im ponuđač obavezno mora ponuditi SUV model vozila s automatskim mjenjačem sa šest brzina, minimalne snage 130 kilowata, što je jednako minimalno 180 konjskih snaga, te pogonom na sva četiri kotača.

Kvarovi

Osim toga, u popisu obavezne opreme navedeno je da ponuđeni model vozila mora imati “električno pokretani krovni otvor”, “LED prednja svjetla s uređajem za pranje”, ali i obavezno zatamnjena stražnja stakla te grijane vanjske retrovizore.

Dodatno, boja obavezno mora biti metalik siva (može i varijante sive) ili metalik crna, prtljažnik obavezno mora osvjetljavati LED rasvjeta, a jedan od zahtjeva je i sustav za nadzor okoline 360 stupnjeva.

Kako eventualnim ponuđačima ne bi ostalo previše nedorečenih elemenata, naručitelji su nabrojali ukupno 74 konkretna uvjeta koja novo vozilo mora zadovoljavati, a prema informacijama koje je neslužbeno dobio Jutarnji list, ponuda najviše cilja na određeni tip Mazda vozila.

Ravnateljici Petri Noli Fuchs stoga smo uputili nekoliko službenih pitanja kako bi nam malo pojasnila razloge ove javne nabave.

Kako stoji u njezinu pisanom odgovoru, Stomatološka poliklinika je krajem listopada usvojila izmjene i dopune plana nabave za 2019. godinu, a jedan od razloga za nabavu novog vozila je činjenica da djelatnici Poliklinike često moraju ići na teren dok institucija u ovom trenutku u svom vlasništvu ima samo dva vozila, od kojih je jedno praktično neupotrebljivo.

“Stomatološka poliklinika u svojem vlasništvu ima dva vozila koja nemaju nikakvu knjigovodstvenu vrijednost. Jedno je vozilo staro te je zbog kvarova često izvan uporabe zbog popravaka i servisiranja, a drugo vozilo je cijeli dan na terenu te ono nije dovoljno da bi se pokrile potrebe 210 zaposlenika Poliklinike. Iz tog razloga odlučili smo se na nabavku novog vozila koje će koristiti djelatnici Poliklinike”, stoji u odgovoru Nole Fuchs.

Natječaj

Nas je posebno zanimalo i zbog kojeg je razloga tako važno da novi automobil obavezno bude SUV sa zatamnjenim stražnjim staklima, električnim krovnim otvorom i minimalno 180 konjskih snaga, ali na ta pitanja nismo dobili odgovor.

Kad je u pitanju i dosta visoka procijenjena vrijednost nabave (do 400 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno 500 tisuća kuna s PDV-om), Nola Fuchs je pojasnila da to nije konačna vrijednost automobila, nego maksimalni iznos do kojega se natječajem može ići, a njegova će konačna cijena biti poznata po dovršetku natječaja.

Dodala je također da Poliklinika već niz godina posluje pozitivno bez gubitaka i dio svojih prihoda ostvaruje na tržištu. Inače, Nola Fuchs je unuka poznatog zagrebačkog kirurga Petra Nole i bivšeg rektora zagrebačkog Sveučilišta Vladimira Stipetića, a u braku je s Rikardom Fuchsom, sinom Radovana Fuchsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. siječanj 2023 01:02