INSPEKCIJA POTVRDILA

Najopasniji park u Zagrebu predstavlja visoki rizik za djecu: Razbijene glave i polomljeni prsti su svakodnevica!

Roditelji koji dovode djecu u park mogu odabrati razinu rizika koji su taj dan spremni podnijeti. Prema podacima u izvještaju, u ovom parku ne valja baš ništa

Park Kate Šoljić

 /Cropix

Inspekcijskim nadzorom jednog od najljepših dječjih parkova - Parka Kate Šoljić na Trešnjevci, utvrđeno je da prostor za igru predstavlja "visok rizik" te da nije usklađen s hrvatskim normama, stoji u izvještaju. U tom visokorizičnom parku, koji je središnje mjesto okupljanja u kvartu, slobodno vrijeme provodi 200-tinjak djece dnevno. Razbijene glave, krvava koljena, izgrebane brade, polomljeni prsti i zubi nisu novost za posjetitelje ovog zagrebačkog parka.

- Prošlog četvrtka vodila sam svoje kćeri u taj park. Sa starijom sam sjela na klupu, ona se ubrzo našla na podu, a iz glave joj je curila krv. Završili smo u Klaićevoj gdje su joj šivali glavu. Da je na podu bila neka druga podloga, makar i beton, ozljede bi sigurno bile manje, rekla nam je u ožujku majka ozlijeđene djevojčice.

image
Davor Pongracic/Cropix

Petogodišnjakinja je zaradila sedam šavova, a možda i ožiljke koje će nositi cijeli život jer je pala na pod sa željeznim rešetkama koji se nalazi odmah ispod klupice. Na inicijativu roditelja ozlijeđene djece i onih koji su svjedočili njihovom nastanku, pokrenuta je peticija i angažiran je vještak, a ovog tjedna dostavljen je izvještaj s procjenom rizika i prijedlogom mjera.

- Utvrđeni su ozbiljni nedostaci u okolišu i dodatnoj opremi na području igrališta i u neposrednoj blizini, te se preporučuje hitno otklanjanje nedostataka. Ukoliko ono nije moguće, preporučuje se staviti igralište van upotrebe do otklanjanja nedostataka, te ponovljeni godišnji ili post instalacijski pregled prije ponovnog stavljanja u uporabu, piše u napomeni izvještaja koje je proveo Centar za kvalitetu i sigurnost na zahtjev roditelja.

image

Park Kate Šoljić

Centar za kvalitetu i sigurnost d.o.o.

Marinko Kramarić, inspektor za igrališta koji je izvršio nadzor, objašnjava da najveći rizik predstavljaju dodatni elementi u parku zbog čega je cijelo igralište dobilo vrlo lošu ocjenu.

- Zasigurno je rizik bio manji dok je sadržaj bio nov i neistrošen, kad se u kombinaciju uključi neadekvatno održavanje parka rizik raste. Devet promatranih kategorija pokazalo je da sadržaji nisu sukladni propisanoj normi, rekao je Kramarić.

Roditelji koji dovode djecu u park mogu odabrati razinu rizika koji su taj dan spremni podnijeti. Prema podacima u izvještaju, koji je napisan na čak 17 stranica, u ovom parku ne valja baš ništa. Ljuljačke - srednji rizik, klackalica - nizak rizik, sprava s toboganom - srednji rizik, a možda najzanimljiviji dio parka naveden je pod dodatni elementi uz napomenu visok rizik.

- Svaki element u parku postavljen je iz estetskih razloga, metalna šuplja nadstrešnica ne štiti ni od sunca, a kamoli od kiše. Tribine napravljene od metalne mreže izrazito su opasne i neudobne, rekla je ranije pokretačica peticije Dragana Ristin, i očito bila u pravu.

image

Park Kate Šoljić

Centar za kvalitetu i sigurnost d.o.o.

U dodatnu opremu parka spadaju tribine, klupe, koševi za otpad, parkirališta za bicikle i rešetke na stazama, a svi oni imaju oštre bridove. Rješenje koje je ponudila inspekcija vrlo je jadno i jednostavno: "Zamijeniti postojeće dodatne elemente odgovarajućom opremom za dječje igralište".

Organizator i provoditelj natječaja za uređenje ovog parka 2009. godine bilo je Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), na natječaju su pobijedile tri studentice Marija Horvat, Dora Jerbić i Danica Selem. Još u ožujku poslali smo upit Danici Selem, no na njega nije odgovorila.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Tihomil Matković, tvrdi da je prvonagrađeno rješenje dobilo najbolje ocjene u skladu s kriterijima natječaja te se zbog toga smatralo najkvalitetnijim i najprikladnijim za park.

- Park Kate Šoljić u Zagrebu sastoji se od javnog gradskog parka i u njemu uključenog dječjeg igrališta. Ispitivanja su pokazala da dječje igralište gotovo potpuno zadovoljava standarde potrebne za dječje igralište. To znači da su sigurnosni i dizajnerski zahtjevi za igralište uglavnom ispunjeni kako bi se osigurala sigurnost i zabava djece koja se igraju na tom prostoru, rekao je Matković.

image
Davor Pongracic/Cropix

Dodaje da ono što ne zadovoljava kriterije je okoliš koji je izvan zone dječjeg igrališta koji ionako ne podliježe tom istom ispitivanju i normama. To znači da se izvan igrališta mogu nalaziti potencijalne opasnosti ili elementi koji nisu primjereni za djecu.

- U takvim situacijama je važno da djeca budu pod nadzorom odraslih odgovornih osoba prilikom boravka u javnom parku, kao što je i u drugim dijelovima njihovog života poput vožnje biciklom ili prelaska ceste. Odrasla odgovorna osoba ima zadaću nadzirati djecu kako bi se osigurala njihova sigurnost dok su izvan dječjeg igrališta, kaže predsjednik DAZ-a.

Objasnio je da je ranije unutar parka bila postavljena ograda oko dječjeg igrališta koja je osiguravala sigurnost djece, no danas nje nema zbog čega bi trebalo kontaktirati lokalne vlasti i upravitelje parka. Pregledom starije fotografije na kojoj je vidljiva i sporna ograda, vidljivo je da se opasne tribine nalaze unutar ograđenog dijela parka.

image
Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Prema podacima koje nam je ustupila odvjetnica Ana Liška, koja je prikupljala dokumentaciju roditelja ozlijeđene djece, u manje od dva mjeseca teške ozljede na igralištu je zadobilo čak četvero djece.

OZLJEDE

  • Djevojčica, 6 godina, 10.3.2023., avulzijska rana kože sa 7 šavova, pozicija čelo glave, pad na metalnu interpolaciju u tlu
  • Dječak, 3 godine, datum 16.3.2023., pad na metalne stepenice, udarac u rub stepenica, zračenje RTG zbog sumnje na frakturu lubanje
  • Dječak, 2,5 godine, datum 11.4.2023., pad na metalne konstrukcije, udarac u glavu i hematom u obliku križa, rasjekotina nadusnice, šivan
  • Dječak, nemamo podatke o dobi, datum 5.5.2023., pad na metalne konstrukcije, rasjekotina

U srpnju 2016. godine na križanju Selske ceste i Baštijanove ulice pokojni gradonačelnik Milan Bandić otvorio je Park Kate Šoljić, tada na opće oduševljenje Trešnjevčana. Dječje igralište prostire se na pet tisuća kvadrata, projekt je stajao 3,3 milijuna kuna bez PDV-a, a izvođač građevinskih i krajobraznih radova bila je tvrtka Nering.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:34