PROMETNI ČEP U BRANIMIROVOJ

NOVA REGULACIJA NA PROMETNOM RASKRIŽJU IZAZVALA GUŽVE Građane je u zoni Branimirove tržnice dočekalo iznenađenje - više nema skretanja lijevo

 
 Screenshot / HRT Radio Sljeme Facebook

Građane je u petak ujutro dočekalo neugodno iznenađenje u zoni Branimirove tržnice u Zagrebu. Na snagu je stupila nova regulacija prometa, no zbog neinformiranosti i nepripremljenosti građana došlo je do stvaranja gužvi.

Najveća promjena, a vjerojatno i ona koja je najviše zbunila vozače, je ukidanje lijevog skretanja u Branimirovu prema istoku iz smjera Držićeve što se sad može isključivo prvo skretanjem desno u Kružićevu, a potom lijevo u Branimirovu. Kružićeva je ulica time postala isključivo jednosmjerna, pa iako je predviđena za obilazak, zjapi prazna.

Do promjena je došlo kako bi se poboljšala prometna situacija na tom dijelu grada kojim svakodnevno kola velika količina vozila, pješaka, biciklista i tramvaja. Iz Grada Zagreba napominju da je došlo do situacije koja se više nije mogla riješiti samo preraspodjelom intervala zelenih i crvenih svjetala na semaforima. Također, jedan od ciljeva bio je dati novi transverzalni pravac između Vukovarske i Branimirove budući da danas postoje samo dva: Miramarska i Držićeva međusobno udaljeni 1,6 km.

Ključne promjene su:
  • Ukidanje lijevog skretanja u Branimirovu prema istoku iz smjera Držićeve, odnosno iz smjera Trga kralja Petra Krešimira IV. i Šubićeve.
  • Uvođenje jednosmjerne regulacije prometa Kružićevom ulicom prema jugu (ulica uz zapadnu stranu Branimirove tržnice).
  • Omogućavanje lijevog skretanja iz Kružićeve u Branimirovu prema istoku (prema Maksimiru, Dubravi, Sesvetama)
  • Omogućavanje lijevog skretanja iz Strojarske ceste u Branimirovu prema zapadu (prema Gl. kolodvoru)
  • Na zapadnom privozu (kraku) raskrižja Branimirove sa Držićevom jedna traka za lijevo skretanje prema sjeveru (prema Trgu kralja Petra Krešimira IV. i Šubićevoj) postaje traka za ravno prema istoku (Maksimiru, Dubravi, Sesvetama).

Novi prometni pravci:

Iz Šubićeve u Branimirovu prema istoku:

  • Šubićeva – desno preko Trga kralja Petra Krešimira IV – oko kružnog raskrižja pa nazad - desno u Kružićevu – lijevo u Branimirovu

Iz smjera Ul. kneza Mislava ili kraljice Jelene u Branimirovu prema istoku:

  • desno u Kružićevu – lijevo u Branimirovu

Iz smjera Branimirove ili Držićeve do Kružićeve/Branimirove tržnice:

  • Branimirovom prema zapadu – desno u Ulicu kraljice Jelene prema sjeveru – desno na Trgu kralja Petra Krešimira IV. – desno u Kružićevu

Iz Grada apeliraju na vozače da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i prometne propise te mole za strpljenje i razumijevanje u periodu prilagodbe.

Prometni elaborat nove organizacije prometa u zoni Branimirove tržnice izrađen je na temelju brojanja prometa i analize prometnih zahtjeva te je na isti ishođena prethodna suglasnost Službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke kao i Vijeća Gradske četvrti Donji grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:17