ODRON NA JAKUŠEVCU

Radnik Čistoće ostao bez ruke; Tomašević: Tražim hitan sastanak u Vladi, odlaganje smeća ovdje je suspendirano

Tri su osobe ozlijeđene na Jakuševcu, od kojih jedna teže; Auti i kamioni su smrskani...

Odron smeća na Jakuševcu; Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec (gore desno)

 Damir Krajač/Cropix

KLJUČNI DOGAĐAJI

- u odronu smeća na Jakuševcu ozlijeđeno troje ljudi

- radnik Čistoće najteže stradao, ostao bez ruke

- Tomašević: Dovoz smeća na Jakuševec suspendiran, tražim hitan sastanak s Vladom


NOVO 14:30 - Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održat će konferenciju za medije na temu odrona na Jakuševcu u 15:30 sati u zgradi Gradske uprave.


14.21 - Djelatnik podružnice Čistoća Zagrebačkog Holdinga (59), koji je u ponedjeljak u odronu smeća na odlagalištu otpada Jakuševac u Zagrebu zadobio teške tjelesne ozljede, probudio se iz anestezije i prebačen je na odjel intenzivne skrbi nakon operacije kojom mu je uklonjena potpuno uništena lijeva podlaktica.

Opširnije pročitajte OVDJE.


13:00 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević oglasio se oko 12 sati i na Facebooku vezano za današnji incident na Jakuševcu.

- Nešto prije sedam ujutro došlo je do odrona otpada na Jakuševcu. Nažalost, troje radnika Zagrebačkog holdinga je ozlijeđeno, od kojih jedan radnik teže. Čekamo daljnje informacije o njegovom stanju, izražavamo žaljenje zbog ozljeda koje su radnici zadobili i stojimo na raspolaganju za pomoć njemu i njegovoj obitelji. Na terenu su inspekcije koje utvrđuju okolnosti zbog kojih je došlo do odrona na Jakuševcu. Jednom kada se odgovornost utvrdi, uslijedit će i sankcije. Istražuje se odgovornost privatnih tvrtki koje od 2012. godine upravljaju održavanjem gradilišta Jakuševec, gradske Čistoće, projektanta, nadzora i izvođača. Ovakve se situacije ne smiju događati. Sigurnost radnika i građana je ključna. Državna inspekcija i policija su ti koji trebaju reći čija je odgovornost i kako je do ovoga došlo. Mi ćemo učiniti sve što od nas nadležne institucije budu zahtijevale, poručio je Tomašević.

U nastavku je iznio mjere koje Grad Zagreb poduzima:

1️⃣ Angažirali smo dodatnog neovisnog sudskog vještaka kako bi proveli neovisnu istragu, uz već postojeće istrage inspekcija, policije i nadležnih institucija.

2️⃣ Provest ćemo dodatna mjerenja kvalitete zraka. Trenutno mjerne postaje na Jakuševcu pokazuju da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni za metan. Međutim, želimo biti potpuno sigurni da zdravlje građani nije ugrožno te će Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar uskoro doći s mobilnim uređajem kako bi napravili dodatno mobilno mjerenje kvalitete zraka pored odlagališta.

3️⃣ Odlaganje otpada na Jakuševec je do daljnjeg suspendirano. U ingerenciji je državnih institucija da utvrde što će biti s odlaganjem i Grad će napraviti sve što državne institucije kažu da trebamo napraviti.

4️⃣ Nastavljamo sa svim aktivnostima potrebnim da se Jakuševec zatvori u najskorijem mogućem roku i napravi novi centar za gospodarenje otpadom u Resniku. Inzistiram da se održi hitan sastanak s Vladom kako bi se maksimalno ubrzali svi procesi oko gradnje centra za otpad u Resniku, što je preduvjet da se zatvori odlagalište.


NOVO 12:14 - Povjerenik Novog sindikata Čistoće Pavao Barbarić pozvao je u ponedjeljak šefa Čistoće Davora Vića na ostavku nakon novog odrona smeća na Jakuševcu koji se dogodio nešto prije sedam sati, pri čemu su ozlijeđene tri osobe, a jedna teže.

Barbarić je u izjavi novinarima na Jakuševcu rekao da je u drugom odronu smeća na Jakuševcu, koji se dogodio nešto manje od mjesec dana nakon prvog, teže ozlijeđeni radnik ostao bez dijela ruke te je pozvao Vića na ostavku.

“Javno pozivamo Vića na ostavku. U Čistoći sam osam godina i goreg i nesposobnijeg voditelja nismo imali”, rekao je.

Osvrčući se na sam događaj na Jakuševcu rekao je da odmah ujutro nisu imali pristup kolegama, niti su mogli razgovarati s njima, ali prema informacijama koje su dobivali od drugih kolega koji tu isto rade, je da je to bilo nešto strašno.

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić ustvrdio je novinarima na Jakuševcu da se na pitanju rješavanja otpada u Zagrebu ne radi gotovo ništa, "osim što se građane farba plavim vrećicama".

"U ovoj aferi koja se svakodnevno događa je toliko toga da će uskoro DORH i Državno odvjetništvo i USKOK imati pune ruke posla", ustvrdio je Bernardić koji smatra da se ova gradska uprava nije snašla i radi veliku štetu.

Kaže da je već prošle godine produžena dozvola za rad do kraja 2025. godine, a na Jakuševcu se temeljem zračnih snimki vidi da nema više puno mjesta za odlaganje otpada. Ništa se, dodaje, ne radi po pitanju izgradnje ni biokompostane, ni sortirnice, ni postrojenja za termičku obradu otpada.

"Po tom pitanju u Zagrebu apsolutno se ništa ne događa. I to je zapravo ključni dokaz da se jednostavno pokušava stvarati dojam da se nešto radi, trpati smeće u neograničenim količinama i na taj način izdržati do izbora i pokušati prezentirati da se eto nešto kao napravilo sa plavim vrećicama", ustvrdio je Bernardić.


12:12 - Gradska oporba ustvrdila je u ponedjeljak da se jutrošnja nesreća na Jakuševcu u kojoj su ozlijeđene tri osobe dogodila zbog ignorancije problema te zatražila hitan izvid i ostavku voditelja Čistoće Davora Vića.

"Jakuševečko odlagalište više nije sigurno mjesto za vlastite djelatnike i zbog takve neodgovornosti netko mora snositi odgovornost", poručio je zagrebački Most, zatraživši razrješenje dužnosti voditelja Čistoće Davora Vića.

Incident takvih razmjera, kažu u Mostu zahtjeva i hitan izvid na odlagalištu kako bi se utvrdila stabilnost i pomaci u cjelokupnoj masi odlagališta.

"Nesreća se dogodila zbog ignorancije problema o kojem pričaju svi građani Novog Zagreba jer ne mogu živjeti zbog nesnosnog smrada koji se širi gradom", kažu u Mostu.

Gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću zamjeraju što se nakon prvog odrona 11. studenoga "u potpunosti oglušio na upute gradske oporbe".

"Od tada do danas nije proveo ispitivanja kojima bi se utvrdio razlog zbog kojeg se Jakuševačko odlagalište odronilo prvi put ili njihove rezultate skriva od javnosti" priopćio je zagrebački Most.

Predsjednik gradskog ogranka HSLS-a Darko Klasić. rekao je na konferenciji za novinare da se u mjesec dana ništa nije promijenilo u načinu formiranja odlaganja otpada te se i dalje nastavlja s miješanim odlaganjem bio otpada i mljevenog krupnog otpada.

"Iako je od posljednjeg urušavanja otpada na Jakuševcu prošlo mjesec dana, današnji odron smeća pokazuje da Tomašević i gradska uprava nisu prvi odron i njegovu sanaciju shvatili dovoljno ozbiljno", izjavio je.

Tvrdi da u predloženom proračunu Zagreba za 2024. nije predviđeno izdvajanje za nijedan od velikih projekata izgradnje infrastrukture kojima bi se trebao riješiti problem gospodarenja otpadom u Zagrebu.

"Politika gradonačelnika Tomaševića i stranke Možemo vezano sa gospodarenjem otpada očigledno i dalje ostaje samo deklarativna a Zagreb postaje sramota u Europskoj uniji u pitanju gospodarenju otpada", izjavio je Klasić.

Zagrebački odbor HDZ-a ustvrdio je u ponedjeljak da je novi odron smeća na Jakuševcu u kojem su jutros dvije osobe ozlijeđene, kao i 11. studenog izazvalo odlaganje velike količine razvrstanog biootpada, zbog čega prozivaju gradonačelnika Tomislava Tomaševića.


12:05 Prema posljednjim informacijama iz policije nakon pružene liječničke pomoći je utvrđeno kako je jedan radnik teško ozlijeđen ozlijeđen, a druga osoba nema ozlijede.


11:25 Gnjevni građani okružili gradonačelnika su Tomislava Tomaševića na Jakuševcu.

- Kud bježiš? Želimo razgovarati! Ja sam 300 metara odavde. Kaznene prijave ćete dobiti za dovođenje u opasnost tuđeg života. Uništili ste ovaj Zagreb, dosta je politika vodila ovaj grad. Sad se skrivaš? Sad si došao nakon dvije i pol godine. Ne usudiš se doći? Nema vremena. Ti ćeš voditi grad, kućni savjet ne možeš voditi, poručio je jedan građanin Tomaševiću.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:02 Stigle su nam nove fotografije snimljene nakon odrona na Jakuševcu.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

10:01 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je da je dovoz smeća na Jakuševec, gdje se jutros dogodio novi odron, suspendiran, mjerenja ne pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

Tomašević je na konferenciji za novinare na Jakuševcu nakon obilaska izvijestio da su u novom odronu, koji se dogodio u ponedjeljak prije sedam sati, ozlijeđene tri osobe.

"Trojicu radnika je odvezla hitna, jedan je teže ozlijeđen, tako da čekamo dnevne informacije o njegovom stanju i izražavam žaljenje", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Istaknuo je da se još uvijek utvrđuje kako je do odrona došlo i kako je on povezan s odronom koji je bio prije tri tjedna.

"Sve su inspekcije na terenu, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija građevinskih radova koje utvrđuju što se dogodilo, tako da moram pričekati nalaze i rezultate te istrage", dodao je.

Grad će uz inspekcije i policiju koji provode svoje istrage, napraviti vlastitu neovisnu istragu. "Angažirali smo stručnjaka, neovisnog, da napravi i on istragu, da se utvrde uzroci kako se ovo dogodilo, a kako se to više ne bi ponovilo", naglasio je.

Zasad, kaže, mjerenja postaja koje su na Jakuševcu ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za sumporovodik, niti za metan.

Grad je naručio i mobilno dodatno mjerenje pored odlagališta, tako da će Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar uskoro tamo doći sa mobilnim uređajem koji se koristio kad je bio požar u Osijeku vezano za tvrtku Drava International.

"Tražim hitan sastanak s Vladom da se utvrdi što se sve treba napraviti da se konačno zatvori odlagalište", poručio je, podsjetivši da obećanja postoje 20 godina.

"Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali to nije samo odgovornost Grada, nego isto tako i države", poručio je gradonačelnik uz apel da se što prije nađe zajednički rješenje da se odlagalište zatvori i da se napravi novi centar u Resniku.

Što se tiče dnevnog odlaganja otpada njega, kako je izvijestio, nema, suspendirano je "i bit će onako kako kažu državne nadležne institucije koje trebaju utvrditi što dalje".

image

Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec

Damir Krajac/Cropix

"Na njima je da kažu što da se radi i gdje se može odlagati i da li se može odlagati, to je apsolutno u ingerenciji državne institucije. Mi ćemo postupiti prema svakom nalogu svake nadležne državne institucije", rekao je.

Na upit osjeća li odgovornost u cijeloj situaciji, Tomašević je rekao da se odgovornost mora utvrditi, a "kad se utvrdi bit će sankcija".

"Ako se utvrdi da je odgovornost gradske firme, ako se utvrdi da je odgovornost privatnih firmi, ako se utvrdi odgovornost projektanta, nadzora, izvođača, moraju biti sankcije za ovo".

Ukoliko je bilo kakvih propusta vezano za sigurnost radnika, za to će isto, kaže, biti posljedica.

Naveo je i da su razgovarali s Državnim inspektoratom i još uvijek nemaju nikakvih nalaza da je bilo nekakvih nepravilnosti što se tiče upravljanja odlagališta i što se tiče odlaganja na Jakuševcu.

Još su neki izvidi u tijeku, čekaju se još neke analize, tako da će znati više kad te analize završe, tada će Državni inspektorat izaći sa novim nalazima.

"Međutim, ovakve stvari se ne smiju događati", poručio je gradonačelnik, dodavši da će gradska uprava napraviti sve što relevantne državne institucije utvrde da treba napraviti.

image

Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec

Damir Krajac/Cropix

10:00 Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković, aktivist koji 50 godina živi na Jakuševcu, rekao je nakon odrona smeća da je vrijeme za "neopozivu ostavku gradonačelnika i nesposobne gradske uprave", javlja HRT.

- Ovo je kap koja je prelila čašu jer je ovakvim činom doveo u opasnost veći broj građana, ugrozio živote. Na koncu konca ovaj put imamo i ozlijeđenih radnika Čistoće - rekao je Bedeković.

- Tražim isto tako da se nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uključi u rješavanje problema Jakuševca, da se uključi Saborski odbor za zaštitu okoliša na čelu s gospođom Sandrom Benčić, bliskom suradnicom Tomislava Tomaševića i tražim da se sjednica Saborskog odbora u roku osam dana održi u Jakuševcu. Na toj sjednici tražim prisutnost udruga koje djeluju na području Jakuševca, uključene u Inicijativu za Jakuševec - dodao je Bedeković.

Zagrebački ogranak Hrvatske demokratske zajednice objavio je priopćenje nakon incidenta na Jakuševcu.

- Podsjećamo javnost da smo prvi upozorili da se na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec aktiviralo veliko klizište te da je došlo do odrona zbog nezakonitog odlaganja biootpada. Tek četvrti dan nakon incidenta trenutna gradska vlast priopćenjem je poručila građanima da je: „sve pod kontrolom“. Sada možemo vidjeti razmjere te kontrole ili bolje rečeno namjere, a to je zataškavanje istine o brdu Jakuševec i odlaganju razvrstanog biootpada - rekao je zagrebački HDZ.

- Odgovorno tvrdimo da je 11. studenog 2023. i danas do odrona došlo isključivo zbog odlaganja velike količine razvrstanog biootpada koji ondje nije trebao biti. Koliko bi ljudi na Jakuševcu trebalo poginuti da se istraži što se ondje događa i što je prava istina? Je li to sanacija do kraja godine a koju je najavio trenutni gradonačelnik? - dodao je zagrebački HDZ.

- Uz konzultacije sa stručnjacima iz područja zaštite okoliša došli smo do saznanja da odron, osim što predstavlja ugrozu za djelatnike koji rade na Jakuševcu, predstavlja i zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane zbog oslobađanja štetnih plinova, što se intenzivno osjeća čak i na velikim udaljenostima, kao i štetnog utjecaja na otpadne vode i cijeli sustav unutar deponija - ustvrdio je zagrebački HDZ.

- Na temama Jakuševca trenutna je vlast osvojila zadnje lokalne izbore u Zagrebu, a sada taj isti sustav dovode do potpunog kaosa i alarmantnog stanja te velike opasnosti za Zagrepčane. Ti ljudi jednostavno ne mogu, ne znaju, ne razumiju, ali ono što je najgore, svjesno obmanjuju javnost i time ugrožavaju živote svih nas. Ovim putem pozivamo i sve nadležne institucije na žurno djelovanje jer je situacija na Jakuševcu alarmantna današnjom potvrdom da je Jakuševec tempirana bomba punjena biootpadom - zaključio je zagrebački HDZ.

Predsjednik Sindikata komunalnih radnika Mumin Hodžić rekao je nakon incidenta da Sindikat izražava žaljenje zbog nemilog događaja na Jakuševcu te da ozlijeđenim djelatnicima Čistoće želi brz oporavak.

- Jedan je u lošijem stanju, drugi je malo bolje, ali još je u šoku. Mislim da je kolegi stradala ruka, to je još neslužbena informacija - rekao je Hodžić.


9:35 Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, policija na lice mjesta isprve nije pustila zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba Luku Korlaeta jer je osiguravala klizište.

image

Luka Korlaet

Damir Krajac/Cropix
image

Luka Korlaet

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Kamion pod smećem koje se odronilo

Damir Krajac/Cropix
image

Kamion pod smećem koje se odronilo

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

9:29 Samo zahvaljujući brzoj intervenciji hitne pomoći teško ozlijeđeni radnik Čistoće preživio je nesreću jer se radi o ozljedi nakon koje dolazi do velikog gubitka krvi.


8:55 Prema informacijama koje je Jutarnji dobio iz KBC-a Zagreb, djelatnik Zagrebačke čistoće koji je primljen na liječenje nakon što je u odronu smeća na Jakuševcu zadobio ozljede ostao je bez podlaktice te se trenutno nalazi u operacijskoj sali.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Kamion pod smećem koje se odronilo

image

Tomislav Tomašević (sredina) i Danijela Dolenec (desno) na licu mjesta

Damir Krajac/Cropix
image

Tomislav Tomašević (sredina) i Danijela Dolenec (desno) na licu mjesta

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Kamion pod smećem koje se odronilo

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Kamion pod smećem koje se odronilo

Damir Krajac/Cropix
image

Kamion pod smećem koje se odronilo

Damir Krajac/Cropix
image

Kamion pod smećem koje se odronilo

Damir Krajac/Cropix

Novi odron planine smeća na Jakuševcu! Jutros se nešto prije 7:00 sati urušilo otpad. Samo što je ovoga puta, za razliku od prijašnjeg, dvije osobe ozlijeđene.

Iz PU zagrebačke su jutros za Jutarnji list potvrdili da su zaprimili dojavu.

- Možemo potvrditi da je policija nešto prije 7 sati jutros zaprimila dojavu da je došlo do odrona na deponiju Jakuševec. Točne okolnosti koje su dovele do urušavanja, utvrdit će se policijskim očevidom koji je u tijeku - rekli su za Jutarnji iz zagrebačke policije.

Tijekom jutra PU zagrebačka se oglasila novim priopćenjem u kojem su potvrdili da su ozlijeđene dvije osobe.

- Oko 6.40 sati na deponiju Jakuševec došlo je do odrona smeća kojom prilikom su dvije osobe ozlijeđene. Od 7.55 sati zatvorena je Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca u smjeru zapada. Mjesto događaja je osigurano - navela je policija kasnije tijekom jutra u priopćenju.

Prema saznanjima Jutarnjeg, na lice mjesta stigao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Prema informacijama kojima raspolaže policija, ozlijeđene su dvije osobe i pomoć im je pružena u KBC-u Rebro. Zasad nije poznata težina njihovih ozljeda.

image

Sanacija štete nakon odrona smeća

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Kamion pod smećem koje se odronilo

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Smeće na Jakuševcu

Damir Krajac/Cropix
image

Smeće na Jakuševcu

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Smeće na Jakuševcu

Damir Krajac/Cropix
image

Oštećeni kamion Čistoće

Damir Krajac/Cropix

Podsjetimo, 11. studenog se na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec aktiviralo veliko klizište i došlo je do odrona.

Gradonačelnik Tomašević rekao je tada kako je analizom utvrđeno da odron na odlagalištu otpada Jakuševec nije prouzročio povećane koncentracije plinova te ni na koji drugi način ugrozio zdravlje građana, što je ranije tvrdila gradska oporba.

Tomašević je dodao i da na tom dijelu odlagališta nije bilo nikakvih radova te odlaganja otpada. Kasnije je zagrebački gradonačelnik dodao da će se dio odlagališta otpada Jakuševec koji se početkom studenoga urušio, sanirati do kraja godine, a poručio je i kako s nadležnima rade da do takvih događaja više ne dođe.

"Analiza neovisnog Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada pokazala je da u razdoblju od 11. do 15. studenog nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za merkaptane ni za neke druge plinove, za koje je oporba govorila da su prekoračeni. Dakle, to nije točno. Planiramo sanaciju izvršiti do kraja godine, radimo s nadležnim institucijama da utvrdimo što se dogodilo, da se to više ne ponovi i da se sanira do kraja godine”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:04