CJELODNEVNA PREHRANA

Svi učenici u Zagrebu imat će besplatan obrok, Grad školama odobrio 300.000 eura za nabavu opreme i inventara

U drugom polugodištu školskom prehranom bit će obuhvaćeno najmanje 56.000 učenika osnovnih škola od njih ukupno 63.000

Ilustrativna fotografija

 Darko Tomas/CROPIX

U Gradu Zagrebu očekuju, temeljem izvješća osnovnih škola, da će u drugom polugodištu ove školske godine besplatnom školskom prehranom biti obuhvaćeno najmanje 56.000 učenika te poručuju da će svi učenici koji to budu htjeli imati osiguran besplatan obrok.

"Temeljem izvješća škola, očekujemo da će u drugom polugodištu školskom prehranom biti obuhvaćeno najmanje 56.000 učenika osnovnih škola od njih ukupno 63.000, jer se dio roditelja i skrbnika u školskim anketama izjasnio da ne žele da njihovo dijete konzumira prehranu u organizaciji škole. Ističemo da će svi učenici koji to budu htjeli imati osiguran besplatan školski obrok", rečeno je Hini u Gradu Zagrebu.

U početnoj fazi vrsta obroka koje će učenici moći konzumirati u školi ovisit će o prostornim i kadrovskim kapacitetima pojedine škole, dodali su.

Iz Grada Zagrebu također kažu kako su u protekla dva mjeseca školama odobrili gotovo 300.000 eura za nabavu opreme i inventara kako bi svi učenici mogli dobiti besplatan obrok.

Grad Zagreb osnivač je 111 redovitih osnovnih škola te četiri osnovne škole za učenike s posebnim potrebama.

Sve osnovne škole u Zagrebu imaju školsku kuhinju, međutim, u 11 njih ne postoje potrebni prostorni kapaciteti za kuhanje toplog obroka. Tih 11 škola priprema mliječne obroke i užine za svoje učenice i učenike, dok se topli obroci pripremaju i organizirano dovoze iz druge osnovne škole.

"Uz omogućavanje rada svih škola u jednoj smjeni, upravo je osiguravanje prostornih i kadrovskih kapaciteta za cjelodnevnu prehranu svih učenika preduvjet realizacije projekta jednosmjenske, odnosno cjelodnevne nastave", kažu u Gradu.

Najavljuju Javni poziv za izgradnju i dogradnju školskih objekata u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i u sklopu njega niz projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola, kojima će se omogućiti jednosmjenski rad i organizacija cjelodnevne prehrane za sve učenike.

Uvođenju besplatnog obroka za djecu osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj osigurano je temeljem odluke Vlade RH. Besplatni obroci osigurani su za oko 311.000 učenika osnovnih škola u RH, a sredstva za provedbu te Vladine mjere osigurana su u proračunu za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025., u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:41