VELIKI PROBLEM

Tomašević: ‘Gdje će djeca koja nemaju mjesto u vrtiću? A jeste li to pitali i mog prethodnika?‘

Tomašević se osvnuo na ubojstvo u centru grada rekavši da nema novih saznanja te da je istraga u tijeku

Tomislav Tomašević

 /Nova Tv

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je u Dnevniku Nove TV govoreći o nizu problema u Zagrebu.

Osvnuo se na ubojstvo u centru grada rekavši da nema novih saznanja te da je istraga u tijeku.

Zagreb prošle godine najsigurniji u zadnjih 20 godina

- Ove godine u Zagrebu su bila tri ubojstva i sva su riješena. Lani ih je bilo pet, što je za dva manje u odnosu na godinu dana prije, i prošla je godina po izvješću policije bila najbolja po svim pokazateljima u zadnjih 20 godina. Znači, grad je prošle godine bio najsigurniji u zadnjih 20 godina, rekao je Tomašević, a na pitanje bi li on noću šetao Paromlinskom, odgovorio je:

- Pa bih, s obzirom da sam pored i radim do kasno navečer. To su ruševine koje su pred nosom bivšeg gradonačelnika bile dva desetljeća. Kao što znate, ili će se stara zgrada Zagrebačke banke u Paromlinskoj srušiti od strane privatnog vlasnika, ili će ju Grad srušiti pa mu isporučiti račun. Izgleda da je ipak započelo rušenje u njegovoj režiji, ali mi smo rekli čim smo došli na vlast da to nećemo tolerirati, rekao je Tomašević u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Na kritike zastupnika Renata Peteka koji je rekao da ga Tomašević podsjeća na Andreja Plenkovića te da je netransparentan, Tomašević odgovara da dostavljaju podatke koji se od njih traže: - Dostavljamo, ali sad kad bih ja isto tako išao komentirati tog zastupnika, posebice zbog krivih informacija, recimo, najviše oko CIOS grupe, kada se govori neistina da su se povećali prihodi te grupe od Grada i gradskih poduzeća otkad sam postao gradonačelnik... To je neistina. Dvostruko su se smanjili, to je prava istina. Jedina je poveznica mene i premijera da ponekad komuniciramo kao gradonačelnik glavnoga grada i predsjednik Vlade, rekao je.

Cijene vrtića i javnog prijevoza

Osvrnuo se i na to da Zagreb ostaje bez prireza, a novinarka ga je pitala kada će zbog toga povećati cijene komunalija.

- Grad Zagreb ima najveći prirez u Hrvatskoj, po zakonu jedini i smije imati 18 posto, jer ima čak 340 ustanova. Rekao sam već kako smatram da je socijalno pravednije vratiti tu stopu poreza na dohodak nego podići cijenu komunalija, za tih milijardu kuna koliko ćemo manje imati. Porez na dohodak plaćaju oni s većim plaćama i zato smatram da je ispravnije vratiti tu stopu poreza nego povećati komunalije za sve. Čak i kada vratimo stope onakve kakve su sada, znači tu neće biti dodatnog poreznog opterećenja za građane nego će biti jednako, ono zapravo neće biti jednako jer će Zagreb i tada izgubiti oko 400 miljuna kuna godišnje, što će dati doprinos za svima veće plaće, odgovorio je Tomašević.

Dodao je da cijene javnog prijevoza i vrtića za sada neće rasti.

- To znači da ne mogu obećati da neće rasti za sljedećih godinu dana s obzirom da sve raste. Raste trošak rada, moramo povećavati plaće, raste trošak materijala, raste trošak svega, hrane u dječjim vrtićima, ako već hoćete. Međutim, unatoč tome uspjeli smo da gradski vrtići budu najjeftiniji od svih velikih gradova u Hrvaskoj, rekao je i dodao da će napraviti sve što može da i javni prijevoz ostane najjeftiniji.

Djeca neupisana u vrtiće su naslijeđen problem

Govoreći o djeci koja se ne mogu upisati u vrtiće, Tomašević kaže da je taj problem naslijeđen, a on će ga riješiti najbrže moguće.

- Kad smo preuzeli upravljanje gradom, u vrtiće je bilo neupisano više od 1500 djece. To nije problem koji smo mi stvorili, nego smo ga nasljedili. Rekli smo da ćemo taj problem riješiti do kraja mandata. U tom smislu bilo je nužno revidirati mjeru roditelj-odgojitelj. Oni koji se ne upišu u gradske vrtiće, upišu se u privatne, koje Grad isto tako subvencionira.

Na pitanje kuda s tom djecom koja nisu upisana u vrtiće, Tomašević je upitao je li to pitanje postavljeno i prethodnom gradonačelniku te još jednom ponovio da je taj problem naslijeđen.

- Za mjeru roditelj-odgojitelj išlo je pola milijarde kuna, morali smo je revidirati da bismo mogli izgraditi nove vrtiće. I nije se izgradio skoro nijedan gradski vrtić, kazao je Tomašević.

Upitan hoće li grad subvencionirati i tete čuvalice koje čuvaju onu djecu koja se ne upišu ni u gradski, ni u privatni vrtić, Tomašević kaže da su subvencionirani obrti za čuvanje djece.

Nepokošena trava

Reporterka Nove TV je gradonačelnika upitala zašto je grad zapušten - trava je ponegdje nepokošena pa je visoka do struka. On kaže da nije tako svugdje.

- Imate dijelove gdje je negdje pokošeno, a metar dalje nije. Što je, crkla je kosilica?, upitala ga je novinarka.

- Kao prvo, imate i puno privatnih površina, koje Grad ne održava. Zrinjevac održava 12 milijuna kvadrata zelenih površina, ali samo javnih površina. Privatne površine ne održava. Isto tako, kad vidite nasipe uz željezničku prugu nepokošene, njima upravljaju Hrvatske željeznice. Kad vidite od nasipa onaj prostor, zeleni koridor uz Savu, to je opet u režiji Hrvatskih voda. Slažem se, rekao sam već da je u svibnju palo više kiše, četiri puta više nego inače, a kosilice koje smo naslijedili ne mogu u tim uvjetima kositi travu... Ima kosilica, koje će doći za mjesec dana. Cijelo vrijeme se kosi, i čekalo se da budu bolji vremenski uvjeti, što su i bili, no kao što vidite sad su se opet pogoršali, ali u svakom slučaju, to će se vrlo brzo stabilizirati. Međutim, da se to ne bi događalo u budućnosti, kupit ćemo nove kosilice koje će moći kositi i vlažnu travu, i po kiši, da se to više nikad ne ponovi, rekao je.

Podzemni spremnici u idućih mjesec dana

Osvrnuo se i na problem smeća u Zagrebu.

- Završila je javna nabava i 150 podzemnih spremnika će se početi postavljati u idućih mjesec dana. Ljubljana je podzemne spremnike u centru grada, isti broj, postavljala 10 godina. Znači, ako mi to uspijemo riješiti u dvije i pol godine, to će biti četiri puta brže od Ljubljane, kaže Tomašević.

Govorio je i o priključku za vode za stanovnike Dankovca.

- Vodoopskrbna mreža u Dankovcu trebala bi biti riješena do kraja ovog mjeseca, i to je isto problem koji je prošla vlast obećavala riješiti 20 godina. Mi ćemo to riješiti. To je pet posto građana, koji su u brdskim naseljima ili u vrlo rijetko naseljenim dijelovima, poput Brezovice. Tu su najskuplje investicije, ali slažem se, u 21. stoljeću u glavnom gradu svi moraju imati javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju.

Ravnateljici Svetog Duha podmeće stara ekipa

Komentirao je i aferu u bolnici Sveti Duh, rekavši da ravnateljici podmeće stara ekipa.

- Tko je sigurno bio bolji bivši ravnatelj. Podmeću i ljudi koji su protiv, iz svjetonazorskih razloga, promjena koje se dešavaju u Sv. Duhu, uključujući situaciju - što bi evo, zastupnik Herman rekao da su nebitne teme za život ljudi, ali nije nebitno za žene da je Sv. Duh bio jedina bolnica u Zagrebu u kojoj žene nisu mogle ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj. Bio je kolektivni priziv savjesti, kaže Tomašević i odgovara na pitanje je li mu neugodno zbog leševa na podu bolnice.

- Kao prvo, snimka se pojavila na dan kada se odučilo o nagradama Grada Zagreba. Tvrdilo se da je stara dva tjedna, što se pokazalo da je nemoguće, zato što su rashladni uređaji bili poluprazni mjesec dana unatrag, u najmanju ruku. Na osnovu pisane izjave šefa Patologije, koji je ustvrdio da se u mandatu ravnateljice ne krši pravila. Na kraju se u internoj istrazi ti pokazalo netočnim. Na temelju toga šef Patologije dobiva otkaz. Mi inzistiramo da ako se krše pravila bolnice, da se odgovorni sankcioniraju. I to onda radi, kaže Tomašević i ističe da ide po novi mandat jer za promjene koje su Zagrebu potrebne jedan mandat nije dovoljan. Nužna su, kaže, dva.

- Treći mandat, mislim da nitko ne bi trebao imati, rekao je Tomašević u Dnevniku Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 16:08