SEKSISTIČKA OBJAVA?

Žabac se ispričao zbog nagrade igre koja je podigla buru: ‘Nije nam bila namjera...‘

Objava se proširila i drugim društvenim mrežama gdje se pozivalo na bojkotiranje svih Žabac trgovina zbog seksizma
 Facebook/Screenshot

Žabac Food Outlet na svojoj se Facebook stranici ispričao zbog objave koja se na njihovoj stranicu našla prije tri dana, a mnogi su je okarakterizirali kao seksističku. Naime, u petak su objavili nagradnu igru, a sporni dio odnosio se na prvu rečenicu objave u kojem pozivaju "mame, sestre, bake, strine, kućanice - i sve muškarce koji se tako osjećaju" da kupe njihove proizvode za čišćenje.

Nadalje pozivaju kupce da usporede njihove cijene s onima u drugim trgovinama te da označe "prijateljicu s kojom peru" i osvoje sve proizvode s fotografija na kojima se nalaze deterdženti za suđe i odjeću, maramice za čišćenje, spužvice za suđe, omekšivač, krpe, tekući sapun, toaletni papir i osvježivač tkanina.

Na objavu su neki od kupaca reagirali pobunom pa su se među komentarima našao jedan u kojem je korisnica pitala otkad se to žene ne drže samo u kuhinji već i u kupaoni te istaknula da joj je Žabac inače super, ali ne vidi potrebu za ovakvom seksističkom objavom.

Uskoro je njihovu objavu podijelila i stranica Seksizam naš svagdašnji gdje se povela burna rasprava u kojoj su neki tvrdili da ne vide ništa sporno i da se radi o šali, a drugi da se radi o slučajnoj ili namjernoj degradaciji žena.

- Ako si žena, tvoj je posao da čistiš. Ako si muškarac, a čistiš - onda te ismijavamo i koristimo "mame, sestre, bake, strine i kućanice" kao uvredu, napisali su u opisu na profilu.

Objava se proširila i drugim društvenim mrežama gdje se pozivalo na bojkotiranje svih Žabac trgovina zbog seksizma.

Iz Žapca su jučer napisali podužu ispriku ističući da imaju nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku diskriminacije. Ispričali su se svima koje su uvrijedili jer in to nije bila namjera, već se trude imati drugačije objave, pozitivne i vesele, a krivnju za incident preuzeo je marketinški tim.

- Ako itko vjeruje u ravnopravnost, onda smo to mi - jer osim što od prvog dana zapošljavamo osobe s posebnim potrebama i odnosimo se prema njima kao jednakima, naša djela na tu temu govore potpuno suprotno od ovoga kako nas se u ovom slučaju predstavlja, napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:30