osam mandata

Grmoju su izabrali Siščani i Moslavci. Most ne može biti zadovoljan, izgubio je svoju bazu

 Denis Jerković/HANZA MEDIA

Sa osvojenih osam mandata u saboru, što je značajno manje u usporedbi sa rezultatom od prije četiri godine, Most može biti itekako zadovoljan. Ali Most ne može biti zadovoljan jer je već odavno izgubio svoju bazu u Metkoviću i dolini Neretve gdje pobjeđuje HDZ.

Od izbora 2016. godine, Mostovici su smislili spasonosnu taktiku za prolazak u Sabor, pa je tako Božo Petrov nosio listu u X. izbornoj jedinici dok je Nikola Grmoja saborski mandat uspješno tražio daleko od Metkovića u VI. izbornoj jedinici. Ovakva formula za uspjeh im je očito zajamčena jer su po istom receptu dva puta uhvatili saborsku fotelju i sve blagodati koje ona sa sobom nosi.

Čelnik Mosta Božo Petrov u izbornoj noći koja im je (ne)očekivano donijela osam mandata nekoliko je puta ponovio mantru: "Mi tek dolazimo, ovo je novi početak“.

Prosječnom slušatelju ostalo je, međutim, nejasno što to novo započinje i tko dolazi jer je Most, poglavito trojac Petrov-Grmoja-Bulj u javnosti prisutan više od četiri godine na državnoj, a čak sedam na lokalnoj političkoj sceni.

Ako je pri tome mislio na nova lica poput obitelji Raspudić, vjeroučitelja Marina Miletića ili Zvonimira Troskota, nekada člana inicijative Narod odlučuje, vrijeme će pokazati hoće li oni kraj mandata uopće dočekati u okrilju Mosta.

Ne bi to bio prvi put da se Most ospe, jer tijekom prošlog mandata nekoliko zastupnika je napustilo klub Mosta, a prava "bježanija" dogodila se neposredno pred izbore kada su otišli Ines Strenja, Robert, Podlonjak, Ante Pranić te brojni lokalni dužnosnici i gradski i županijski vijećnici.

No, čini se da to Mostu ipak nije naštetilo, dapače, umiven sa novim licima uz aktivnu kampanju na društvenim mrežama dobili su osam mandata, čime itekako mogu biti zadovoljni.

Most se doslovno usred kampanje vratio među žive, čemu je svakako doprinijelo i otvaranje dvadesetak portala različitih gradova na platformi stvarnost.hr (jastrebarska stvarnost, bjelovarska, varaždinska, osječka, brodska, sisačka, karlovačka, pulska, zadarska i imotska), koji su objavljujući fake ankete i promotivne tekstove drukali za Most.

No to nije bilo ni približno dovoljno da Most trijumfira u Metkoviću, gdje je HDZ dobio čak 1577 glasova više, a ako se tom rezultatu pribroji 525 glasova koji su otišli Domovinskom pokretu Miroslava Škore, Most ima itekako razloga za brigu u Metkoviću i čitavoj dolini Neretve na predstojećim lokalnim izborima.

Ono što nije mogao ostvariti u Metkoviću, Mostova lista je dobila u drugim gradovima i općinama a ponajbolji primjer za to je kandidatura Nikole Grmoje u VI. izbornoj jedinici (sisačko-moslovačkoj županiji) gdje je po drugi put uhvatio saborsku fotelju, saborsku plaću i mirovinu, što je njemu, ali i starim i novim licima na mostovoj listi očito bio glavni cilj.

Docirati iz oporbe bez ikakve želje za preuzimanjem vlasti nije ništa drugo nego uživanje u blagodatima saborskog mandata, protiv čega se deklarativno bori. A dobro će proći i Most kao stranka, koja je iz proračuna prošle godine za 11 zastupnika i tri zastupnice dobila 5,4 milijuna kuna, pa će tako i ovaj put za osam zastupnika na račun stranke sjesti će poprilična svota iz državnog proračuna.

{embed_photo}1444006{/embed_photo}

Grmoji je kandidaturu daleko od matične baze u Dalmaciji omogućio važeći izborni zakon, koji usput budi rečeno on stalno kritizira i poziva na promjene. Osim što je taj njegov potez legalan veliko je pitanje je li moralan, prema ljudima koji su mu omogućili još četiri godine saborske plaće.

Kada ga je prilikom jednog duela Marijana Petir upitala zašto se ne kandidira u izbornoj jedinici gdje živi, prigovorivši mu da u protekle četiri godine nikada nije posjetio Sisačko-moslovačku županiju, Grmoja je kazao da je on jedini govorio o problemima na tom području, apostrofirajući pitanje rafinerije Sisak.

Za njega očito to nije nikakav problem jer je sve po zakonu, međutim on, koji stalno poziva na legitimnost, čak nije ni glasovao u VI. izbornoj jedinici u kojoj se natjecao za saborski mandat. Dapače, nije se ni potrudio upisati u privremeni popis birača, kako bi glasovao skupa sa ljudima za čija se prava, kako sam tvrdi, bori.

Glasovao je u Metkoviću na biračkom mjestu u Srednjoj školi daleko od očiju javnosti. To ništa ne bi bilo problematično da upravo Most nije taj koji svima okolo dijeli moralne packe.

Predrag Sekulić u Sisku je bio vijećnik Mosta. Napustio je stranku i sada je bio kandidat na zajedničkoj listi Stranke sa imenom i prezimenom, Pametno i Fokus ali lista nije prošla. Nije iznenađen uspjehom Nikole Grmoje u VI. izbornoj jedinici, u koju je kaže dolazio samo kada bi ga zvali, a nije bio od Europskih izbora prošle godine. Sa Mostom se razišao zbog ideologije, onoga trenutka kada su krenuli udesno.

- Još ima ljudi koji vjeruju u tu poriču sa Mostom. Ja sam za britanski model da se čovjek kandidira i bira u okrugu u kojem živi. Treba mijenjati izborni zakon po ovom pitanju ali i po pitanju ustroja izbornih jedinica - zaključio je Sekulić komentirajući Grmojinu kandidaturu u VI. izbornoj jedinici.

Slično razmišlja i Marijana Petir, saborska zastupnica sa HDZ-ove liste u VI. izbornoj jedinici.
- Šteta je što se gospodin Grmoja nije kandidirao u svom kraju, no vjerojatno je procijenio da tamo ne može proći. Ali jedva je prošao i u 6. izbornoj jedinici, kaže Marijana Petir.

MOST je pod njegovim vodstvom od treće opcije na izborima 2016. u 6.izbornoj jedinici kada su osvojili 15 763 glasa, pao sada na peto mjesto s 10 267 osvojenih glasova i jedva prešao prag. Izvukli su ih Velika Gorica i Zagreb jer u većini općina i gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji MOST nije naišao na značajniju podršku birača a u Sisku gdje podržavaju sumnjive aktivnosti sisačke gradonačelnice, Kristine Ikić Baniček (SDP) nisu čak prešli niti prag.

Politika napadanja, vikanja i vrijeđanja suparnika koju gospodin Grmoja demonstrira ima svoje poklonike ali u sve manjem broju te vjerujem da takav okvir djelovanja bez jasnih programa i vrijednosti nema perspektivu, naglasila je Petir.

Ipak, Grmoja je prezadovoljan sa osvojenih osam mandata te najavljuje kako će im jedan od prvih poteza biti iniciranje promjene izbornog zakona. Hoće li u tim izmjenama Grmoja sam sebi zabraniti kandidatura izvan izborne jedinice u kojoj ima prebivalište vrijeme će pokazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46