‘prljavih 12‘

Lista ‘najotrovnijeg‘ voća i povrća: prepuno je pesticida, a ljeti ga u sezoni jedemo skoro svaki dan!

ilustracija

 /Shutterstock

Voće i povrće ključni su dijelovi zdrave prehrane, ali jednako je važno da budu sigurni za konzumaciju, što znači da su čisti od prljavštine i pesticida.

Svake godine od 2004., Radna grupa za zaštitu okoliša (EWG), neprofitna organizacija koja nastoji učiniti okoliš zdravijim, rangira konvencionalne proizvode s najvišim razinama pesticida na popisu pod nazivom "Prljavih 12".

"Veliki skok" grožđa

"Ove godine utvrđeno je da je 75 posto svih uzorkovanih konvencionalnih svježih proizvoda sadržavalo ostatke potencijalno štetnih pesticida", navodi EWG. "Ali kod onih s ‘Prljave 12‘ liste, čak 95 posto uzoraka sadržavalo je pesticide", piše CNBC, a prenosi portal Krstarica.

image
/Shutterstock

Jagode i špinat ponovno su zauzeli prva dva mjesta na ovogodišnjoj listi. Posebnu pažnju treba obratiti i na "veliki skok" grožđa.

"Neki pesticidi u studijama na ljudima povezani su s problemima koji uključuju spontani pobačaj, urođene mane te teškoće u učenju i razvoju kod djece", navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zato obratite pažnju na cijelu listu voća i povrća s najvećim količinama pesticida:

Jagode

Špinat

Kelj, raštika

Grožđe

Breskve

Kruške

Nektarine

Jabuke

Babura i ljute paprike

Trešnje

Borovnice

Mahune

Što poduzeti?

Prvo je potrebno temeljito oprati ruke kako bakterije i bacili ne bi s njih prešli na namirnice. Najjednostavniji i najsigurniji način za pranje voća i povrća jest ručno pod mlazom hladne vode.

Namirnice je potrebno trljati rukama kako bi se uklonila prljavština, pesticidi i neke površinske klice. Ako se namirnice namaču u vodi za to se treba koristiti čista zdjela, a ne sudoper jer i on može biti prepun bakterija.

Proizvodi se nikada ne smiju prati pomoću deterdženta i izbjeljivača jer je kora nekog voća i povrća porozna i može upiti te kemikalije. To ne samo da bi moglo promijeniti njihov okus i teksturu, već bi ih moglo učiniti i opasnima za jelo.

Ocat i soda bikarbona mogu se koristiti za pranje svježih proizvoda jer smanjuju broj bakterija i pesticida. Najčešće se za ovo koristi jabučni ili alkoholni ocat, a treba ga se dodati pola šalice na šalicu vode. Namirnice se trebaju natopiti i povremeno miješati dvije do tri minute, a zatim ispirati svježom hladnom vodom najmanje minutu.

Međutim, jedan nedostatak kod korištenja octa je da octena kiselina koju sadrži može promijeniti okus i teksturu, osobito mekog voća, ako se ono namače dulje od tri minute i ne ispere temeljito.

Što se tiče sode bikarbone, pokazalo se da oko 0,84 grama sode bikarbone na 100 mililitara vode zaustavlja rast klica na svježim proizvodima. Također se pokazalo da 15-minutno namakanje sa sodom bikarbonom uklanja gotovo sve tragove pesticida, piše Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
15. srpanj 2025 21:35