Strašno iskustvo

Zagrepčanku Mirjanu probudila je jarka svjetlost: ‘Šteta je bila ogromna...‘

Tijekom jedne zimske noći u Mirjaninom stanu se zapalila vanjska jedinica klime
 Neja Markicevic/Cropix

Mirjanu je tog jutra oko 5 sati probudila buka. Iako je na prvu pomislila da sanja uskoro je shvatila da ima nevjerojatno puno svjetlosti u stanu, posebno za zimsko jutro u siječnju. Nakon što je ustala iz kreveta i krenula prema dnevnom boravku zapuhnula ju je jaka vrućina. Balkonska lođa je bila u plamenu.

- Izbezumila sam se i dozvala supruga pa smo nekoliko trenutaka samo stajali i nismo znali što učiniti. Stvari su nam gorjele, puklo je vanjsko staklo, a unutarnje je jedva izdržavalo pritisak. Uhvatila sam telefon i nazvala vatrogasce, a suprug je počeo gasiti vatru vodom, potpuno smo zaboravili da na hodnicima imamo aparate za gašenje – prepričava Zagrepčanka Mirjana Platužić (53) poduzetnica i vlasnica tvrtke Mediteraneo, svoje jutro iz noćne more od kojega je već prošlo punih osam godina.

image
Neja Markicevic/Cropix

Ubrzo su shvatili da vatra dolazi iz vanjske jedinice klime, ali nisu znali kada se točno zapalila. Kako je bilo rano jutro u gradu nije bilo nikoga tko bi nazvao vatrogasce prije no što su se oni sami probudili. Iako je njihova metoda gašenja vodom u početku bila neuspješna, Mirjana, njen suprug i djeca su kasnije uspjeli potpuno ugasiti vatru, čak i prije dolaska vatrogasaca.

- U kuhinji smo napravili lanac i jedni drugima dodavali vodu za gašenje. Sad kad se toga sjetim stvarno ne mogu vjerovati da nam je to palo na pamet i da smo svi izašli neozlijeđeni. No, materijalna šteta je bila velika – kaže Mirjana.

Na balkonu su taman postavili nove ormariće za odlaganje, imali pripremljene skije i opremu jer su planirali na zimovanje, a u požaru je jako oštećena i fasada.

- Kako smo tek namještali lođu imali smo dosta sačuvanih računa. Stvarno moram reći da nam je Croatia osiguranje isplatilo sve oštećene osobne stvari, bilo je tu oko 17 tisuća kuna štete. Uređenje fasade se platilo iz pričuve, a sanacija je trajala oko mjesec dana. U međuvremenu smo preselili u drugi stan, koji smo također osigurali na sve načine – ispričala je Mirjana.

image
Neja Markicevic/Cropix

Osiguranje doma su platili, priznaje, zbog predostrožnosti koja je u krvi njenog supruga.

- Od kada smo zajedno, sada već 25 godina, moj suprug je osigurao doslovno sve što se osigurati može. U početku sam možda i bila skeptična, ali nakon ovog iskustva s požarom isto bih stvarno preporučila svima. Mi smo čak osigurali i djecu. Da su slučajno nekome loptom razbili prozor, štetu bi nadoknadilo osiguranje. Uvijek mislite da se vama takvo što ne može dogoditi, ali zamislite da vam se preko noći stvori šteta od više desetaka tisuća kuna. Kako ćete je platiti? Ovako barem mirno spavamo – zaključuje Mirjana.

Osigurajte svoj dom u Croatia osiguranju

Policom osiguranja doma Croatia osiguranja zaštitite građevinski dio vaše nekretnine te predmete u kućanstvu od štete nastale provalom, požarom, potresom i brojnim drugim rizicima.

Ugovorite osiguranje doma do 31. srpnja 2020. za već od 21 kn/m2* i ostvarite više zaštite po povoljnijim uvjetima za cijelo trajanje ugovora.

* Cijena od 21 kn/m2 izražena je na godišnjoj razini, a uključuje sve akcijske popuste na osiguranje građevinskog dijela u iznosu od 350.000 kn, osiguranje stvari u kućanstvu u iznosu od 175.000 kn i osiguranje od potresa bez sudjelovanja u šteti, na području grada Zagreba.


image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:06