EURO NCAP

Testirana sigurnost sedam novih modela. Električni BMW je blago razočarao s četiri zvjezdice

Na testu je bilo sedam modela. Pet od njih je osvojilo maksimalnih pet zvjezdica, dok su dva prošla s četiri zvjezdice

Alfa Romeo Tonale crash test

 Euro NCAP

Euro NCAP je objavio nove rezultate svojih testova sigurnosti novih automobila. Ovoga puta na crash testu je bilo sedam modela, a pet od njih je osvojilo maksimalnih pet zvjezdica, dok su dva prošla s četiri zvjezdice.

To pokazuje da unatoč stalnom pooštravanju kriterija testa proizvođači i dalje dobro rade svoj posao. "Petica" je i inače najčešća ocjena na ovim testovima, a modeli koji dobiju tri zvjezdice smatraju se daleko ispod prosjeka. U obzir za ocjenu ulaze četiri kategorije: zaštita vozača i putnika, zaštita djece u sjedalicama na stražnjim sjedalima, zaštita pješaka te sigurnosni sustavi za pomoć u vožnji.

Euro NCAP je testirao Alfa Romeo Tonale, novi kompaktni SUV i prvi novi model ove talijanske marke od Stelvia 2016. godine. Tonale je besprijekorno zaslužio pet zvjezdica s ujednačenim rezultatima u svim testiranim kategorijama.

Pet zvjezdica je zaslužila i Kia Sportage, unatoč malo slabijim ocjenama za djelovanje sustava za pomoć u vožnji.

Testiran je i električni kompaktni hatchback Cupra Born. Rezultat je pet zvjezdica i odlične ocjene u svim kategorijama, posebno za zaštitu vozača i putnika gdje se ovaj auto pokazao najboljim od svih sedam.

Pet zvjezdica osvojili su i Mercedesovi mali kombiji T-klase i Citan. S obzirom na to da se radi o praktično istim automobilima u putničkoj i teretnoj verziji ocjene su im identične, a u prosjeku su one najbolje od svih ovdje testiranih automobila.

Električni BMW i4 blago je razočarao sa "samo" četiri zvjezdice. Njih je dobio zbog lošijeg djelovanja sustava za pomoć u vožnji i izbjegavanje sudara, dok je ostale testove prošao besprijekorno.

Očekivane četiri zvjezdice osvojila je mala Toyota Aygo X koja ima nešto manju zaštitu vozača, putnika i djece od prosjeka ovdje testiranih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:28