Luk je vjerojatno jedno od najskromnijih, a najmoćnijih oružja svake kuhinje. Nije glamurozan, ali je tu, u temeljcima, umacima, salatama i sendvičima. Gotovo da nema recepta bez barem jedne glavice luka. No jeste li se ikad zapitali koristite li pravu vrstu luka za pravo jelo?
Iako su sve vrste luka međusobno slične, svaka ima svoje karakteristike, od okusa i teksture, do načina pripreme. Evo kratkog vodiča koji će vam pomoći da izaberete pravi luk za svako jelo.
Ljutika - aristokratkinja među lukovima
Ljutika (poznata i kao šalota, kozjak ili čbulja) tehnički gledano i nije pravi luk, ali joj je vrlo blizak srodnik. Formira male režnjeve, poput češnjaka, a okus joj je fin, blag i lagano sladak. Upravo zato što nije agresivna, odlična je sirova, nasjeckana na sitno i posuta po salatama, marinirana u vinskom octu ili kao baza za profinjene umake i paštete. U Dalmaciji se ljutika često kiseli, a iako je nije lako pronaći na tržnicama, vrijedi je potražiti, posebice u proljeće kada je mlada i još blaža.
Srebrenac - idealan za sirova jela
Ako vam je potreban luk koji ćete jesti sirov, u salati, sendviču ili brusketi - birajte bijeli luk, poznat i kao srebrenac. Njegov okus je blag, pa neće nadjačati ostale sastojke. Želite ga dodatno ublažiti? Nasjeckajte ga i potopite u hladnu vodu na sat vremena, postat će gotovo sladak. Ova sorta ima kratku sezonu jer nije pogodna za skladištenje, pa je najbolje koristiti ga dok je svjež, najčešće u proljeće i rano ljeto.
Tacosi s govedinom, lukom i korijandrom
Trebat će vam (za 4 osobe):
Za meso:
800 g goveđeg mesa (plećka, vrat)
1 žlica ulja
1 luk srebrenac (narezan na kockice)
3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 žličica mljevene paprike (dimljena ako imate)
1/2 žličice mljevenog kumina
1/2 žličice čilija u prahu (ili po ukusu)
sol, papar
500 ml goveđeg temeljca (ili vode)
sok od 1 limete
Za posluživanje:
Kukuruzne ili male pšenične tortilje (oko 8 kom)
1 manja glavica luka srebrenca, sitno nasjeckana
Svježi korijandar, nasjeckan
kriške limete, ljuti umak, avokado (po želji)
Priprema:
Na malo ulja pirjajte narezani luk dok ne omekša, pa ubacite češnjak i sve začine. Miješajte minutu-dvije dok zamiriše. U posudu stavite komad mesa, posolite, popaprite i prelijte temeljcem. Poklopite i pustite da lagano krčka oko 2,5 do 3 sata, dok meso ne omekša i ne počne se raspadati. Ako koristite ekspres lonac, bit će gotovo za oko 45 minuta. Kad je meso gotovo, izvadite ga i natrgajte vilicom na vlakna. Vratite natrgano meso u umak i prelijte sokom limete. U tavi ili na suhoj ploči kratko ispecite tortilje, svaku po 30 sekundi sa svake strane, da postanu tople i savitljive. Na tople tortilje stavite malo trganog mesa, pa pospite sjeckanim lukom i svježim korijandrom. Po želji dodajte par kapi limete ili malo ljutog umaka.
Ljubičasti luk - slatkasti favorit za pečenje i kiseljenje
Ljubičasti luk odlikuje se ne samo upečatljivom bojom, već i izraženom slatkoćom. Zahvaljujući većem udjelu šećera, odličan je za kiseljenje, a savršen uz tacose, sendviče, pizzu ili salate. Također je idealan za pečenje i grillanje jer karamelizira brže od žutog luka. Ako planirate pripremati francusku juhu od luka, pekmez od luka ili neku bogatu mesnu večeru, ljubičasti luk je pravi izbor.
Pečena buča s kimchijem, feta sirom i ljubičastim lukom
Trebat će vam:
polovice buče (butternut)
2 žlice meda
2 žlice ulja (maslinovo ili biljno)
1 žlica srirache
1 žlica sezama
sol, papar (po želji)
1 ljubičasti luk, narezan na tanke ploške
2 žlice octa (rižinog ili jabučnog)
1 žličica šećera
sok od 1 limete
2 žlice tahinija
topla voda (po potrebi za umak)
feta sir za posipanje
Priprema:
U zdjelici pomiješajte med, ulje, srirachu, sezam i začine. Ostavite sa strane jednu žlicu ove smjese, a ostatkom premažite polovice buče. Stavite buču u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 50 do 60 minuta, dok ne postane mekana, ljepljiva i lagano hrskava. Na pola pečenja, nožem razdvojite kriške buče da toplina može prodrijeti između njih. Dok se buča peče, u zdjelici pomiješajte narezan ljubičasti luk s octom i šećerom. Ostavite sa strane da se luk lagano ukiseli. Povremeno promiješajte da se luk ravnomjerno marinira. U manjoj zdjelici pomiješajte rezerviranu žlicu glazure s limetinim sokom, tahinijem i malo tople vode da dobijete umak koji možeš prelijevati. Posolite po ukusu. Kad je buča pečena, izrežite je i stavi u zdjelu, dodajte luk i pospite sve s malo feta sira. Po želji, sve začinite s pripremljenim tahini umakom.
Žuti luk - u kuhinji svake kuharice
Žuti luk je najčešće korišten u kuhinji, no njegova sirova varijanta nije baš omiljena, prilično je oštar i bogat sumpornim spojevima. No zato, kad ga se polako i strpljivo termički obrađuje, pretvara se u nešto potpuno drugo. Najbolji rezultat postiže se ako ga se dinsta na laganoj vatri barem 30 minuta, sve dok ne omekša i poprimi skoro marmeladastu teksturu. Savršen je za temeljce, rižote, umake i uz mesna pečenja. Odlično se slaže i s maslinovim uljem i maslacem, bitno je samo da ne žurite.
KARAMELIZIRANI LUK - OSNOVNI RECEPT
Zato, umjesto da u jelo ubacite “bilo koji” luk koji imate pri ruci, razmislite o tome što zapravo pripremate. Upravo u tom biranju i kombiniranju skriva se ljepota kuhanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....