SPAS IZ LEDA

Od juha do slastica, ovih 5 jela spremite u zamrzivač pa ih koristite na posebno užurbane dane

  
 istockphoto
Odvojite malo vremena i pripremite zalihe ukusne hrane koju smrznite kako biste uvijek imali rješenje za užurbane trenutke u tjednu

Nekada nam nije do kuhanja, pogotovo ako znamo da nas taj dan čeka puno posla, online nastava za klince, bezbroj obaveza i beskrajan popis zadataka. Kad nas zadese takvi dani najbolje je iz zamrzivača izvući već pripremljene obroke koje samo treba ubaciti u pećnicu, lonac ili tavu i za svega 15 minuta na vašem će stolu biti zasitan i ukusan obrok! Jela u nastavku vrijedi zamrznuti kao spas u zadnji čas.

Tjestenina

Tjestenina se može zamrzavati u raznim oblicima, tek svježe izrađena kako biste je mogli kasnije samo ubaciti u vruću vodu i skuhati, ali i pečena pa je primjerice jelo poput lazanja odlično za zamrzavanje.

image
istockphoto

Ako vaše lazanje nikada ne prežive dovoljno dugo da bi završile u zamrzivaču, a postupak vam je prekompliciran da biste ih pripremali samo za tu namjenu, doskočite tome tako da umjesto lazanja pripremite zapečeno tijesto kao što su penne, makaroni ili pužići s bogatim bolognese ili povrtnim umakom, pustite da se ohladi i onda posložite u porcije te smrznite.

Zapečena tjestenina na pet načina

Mesne okruglice

Osim što ih možete napraviti od doslovce svake vrste mljevenog mesa, učiniti zanimljivima s raznim kombinacijama začina te staviti u sve moguće umake koji vam padnu napamet, mesne okruglice su odlično jelo za zamrzavanje, bilo sirove ili pečene.

image
istockphoto

Štoviše, pečene možete smrznuti izravno u umaku tako da samo morate sve skupa podgrijati i skuhati tjesteninu za špagete s mesnim okruglicama. Topla preporuka je i da ih takve iskoristite za bogati sendvič koji će vas držati sitima cijeli dan.

Anatomija savršene mesne okruglice

Tortilje

Tortilje, burritosi, enchilade obilježavaju bogati nadjevi koji su često na bazi mesa, grahorica i drugog povrća, a tanko tijesto u koje su umotani dobro se ponaša kad se podgrijava, osobito ako to radite u pećnici. Pripazite samo kod mikrovalnih pećnica jer zaleđene tortilje znaju postati gnjecave pa ako ikako možete, podgrijte ih u klasičnoj pećnici.

image
Shutterstock

Svakako je odlično što se lako porcioniraju pa tako svaku tortilju možete zamotati zasebno, a dobro će vam doći kada ste u gužvi i želite zasitni obrok. Naša je preporuka samo da izbjegavate lisnate salate stavljati u samu tortilju kako ne bi povenule od topline kod slaganja, a i kasnije kod zagrijavanja. Radije salatu pripremite nabrzinu sa strane.

10 odličnih recepata s tortiljama

Juhe i temeljci

Do sada ste već vjerojatno na našim stranicama pročitali da nikako ne treba bacati kosti u smeće, bilo da je riječ o ribljim, pilećim ili onih većih domaćih životinja. Umjesto toga stavite na štednjak najveći lonac, ubacite kosti i vodu pa pustite da krčkaju kako biste iz njih izvukli sve skrivene okuse.

image
istockphoto

Jednom pripremljeni temeljac zatim možete spakirati u vrećice i položene zamrznuti te po potrebi vaditi van kada poželite raditi nove juhe, umake ili dati jelima ekstra arome.

image
istockphoto

Ako jako volite kremaste juhe (a ne krivimo vas, što je finije od guste juhe od bundeve, cvjetače ili rajčica), zasučite rukave, napravite veću količinu i na isti način smrznite u porcijama. Imajte samo na umu da imaju kraći rok trajanja pa ih potrošite u mjesec do dva.

Sedam finih juha iz blendera

Keksi

Ako znate da u vašem kućanstvu keksi jako visoko kotiraju kao omiljena poslastica, dajte si truda i napravite velike količine tijesta za kekse. Bez brige, ne morate ih odmah i ispeći.

image
istockphoto

Umjesto tog poslužite se grabilicom za sladoled i na lim za pečenje stavite kuglice tijesta te ih tako smrznite. Ledene kuglice zatim možete s lakoćom staviti u vrećicu i čuvati u zamrzivaču pa izvući kada vam se nenadano najave gosti ili kad se zaželite malo slatkog.

Korak po korak do jako čokoladnih keksića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:49