KUHAJ BOLJE

Sezonsko voće i povrće iskoristite za jednostavne umake koji se sjajno slažu uz pečenja i paštete

 Marko Miscevic/Cropix
Naučite što je chutney, kako se priprema i uz što ga možete poslužiti. Imamo nekoliko dobrih recepata

Sigurno ste se često našli u situaciji da imate sočno i ukusno pečenje uz koje ste poslužili hrskavu sezonsku salatu. Samo salatu? Pa... dobro bi došao i neki umak, na primjer. Da bude fin i ne previše dosadan. Upravo je takav chutney, koji se sve više "uvlači" u našu kuhinju. Pa kad je već toliko popularan, možda je najbolje pojasniti što je zapravo chutney.

CHUTNEY OD ŠLJIVE I LUKA

image
Marko Miscevic/Cropix


Potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a riječ chutney dolazi od hindu riječi "chattni", što u prijevodu znači zgnječen, zdrobljen. Dobiva se miješanjem voća, povrća začina, octa i šećera. No, nisu samo pečenja ta uz koja ga je poželjno poslužiti, s njime će se sjajno sljubiti aromatični sirevi ili ga možete poslužiti uz kockice kruha. Kombinacija sastojaka za njegovu izradu je bezbroj, od našeg autohtonog voća kao što su jabuke, šljive, breskve, kruške, grožđe, ali i egzotičnog - kivi, ananas i mango, od kojeg se uglavnom izvorno priprema.

CHUTNEY OD MANGA I ČILIJA

image
Marko Miscevic/Cropix

Kad je riječ o povrću, ništa bez luka, najbolji je srebrenac ili ljubičasti luk, zatim paprika koje je sad u izobilju s obzirom na to da im je sezona. Koju god vrstu odabrali - nećete pogriješiti. Bitno je naglasiti da kod pripreme ove delicije voće i povrće režete na kockice ili šnite jer je cilj da su svi sastojci oku vidljivi. Gotova smjesa se ne usitnjava nego ostaje rustikalna. Kod dodataka začina nema ograničenja, poželjni su lovor, ružmarin, mljeveni čili, papar, korijander, kumin, svježi đumbir, majčina dušica ili bosiljak.

CHUTNEY OD KRASTAVACA I LIMUNA

image
Marko Miscevic/Cropix


Slatko-kiseli okus dobiva se dodatkom šećera i octa. Dobro je izbjeći kristal šećer, odaberite smeđi, dat će puno bolji okus. Ista stvar je s dodatkom octa, izbjegnite alkoholni, stavite jabučni, vinski ili aceto balsamico.

Početak pripreme je uglavnom isti, na ulju ili maslacu popržite luk ili ljutiku, dodajte šećer i popržite dok se luk ne karamelizira. Dodajte voće, povrće, začine, ocat, te kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Oko 30 - 40 minuta. Ne kuhajte dulje jer će se sastojci početi raspadati, a to nikako nije cilj. Još tople sastojke stavite u sterilizirane staklenke, ostavite na hladnom i tamnom mjestu. Dobro je chutney ostaviti dva, tri dana da odstoji jer mu je okus još bolji i intenzivniji.

VOĆNI CHUTNEY PO RECEPTU CHEFA MATIJE BOGDANA

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:10