#PIZZADAY

Donosimo detaljan vodič kako vam kućna pizza može ispasti baš kao ona iz talijanskih pizzerija

''Ekipa mora znati za ovo, trebali bismo organizirati snimanje i pokazati da se kod kuće mogu napraviti pizze baš kao one iz pizzerije!'' – rekao je Nenad Kralj, a jedino logično bilo je u cijelu priču uključiti i Kristinu Halužan jednu od naših najboljih pizzajolki, koja će biti zadužena za izradu savršenog tijesta. Tema je predložena, odlučeno je; organizirat ćemo druženje kod Nene u stanu uz najbolje pizze iz kućne radinosti. Zajedničkim smo snagama definirali nadjeve na pizzama, a Tina je bila glavna i odgovorna za kreaciju pizza tijesta.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

''Vrlo je važno pustiti tijesto da odmori, najbolje preko noći. Ako možete nabaviti zero zero brašno, svakako ga iskoristite, ali dobro tijesto za pizzu se može napraviti i od glatkog brašna. Tehnika valjanja nije ništa manje bitna. Ako ga valjate valjkom, valjak od sredine vucite prema krajevima tijesta kako biste dobili pravilan oblik pizze. Ako koristite ruke, vršcima prstiju tijesto gurajte prema krajevima utiskujući tako zrak u rub širok otprilike 2 cm, dok istovremeno tijesto okrećete na radnoj površini.'' – rekla je Tina.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Mi smo odlučili napraviti nekoliko tankih pizza i nekoliko onih s debljim rubom, s obzirom na to da su, kada je u pitanju debljina samog tijesta, mišljenja u našim redovima podijeljena. Neno je bio zadužen za šamotne ploče (vatrostalna opeka), budući da se radilo o njegovoj ideji od početka. Inače, šamotne ploče se koriste i u profesionalnim krušnim pećima. Ima ih raznih dimenzija, a možete ih kupiti po komadu ili rezane na dimenziju vaše pećnice. Mi smo koristili one u komadima, četiri pravokutnika su bila dovoljna da prekriju površinu naše pećnice.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

"Šamotne ploče moraju biti debljine 2 centimetra, ni centimetra više ili manje. Ako je šamot pretanak može popucati, a ako je predebeo će se teško zagrijati.'' – govori Neno.

Zašto je šamot idealan za pečenje pizza?

Jednom kad se zagrije, dugo zadržava visoku temperaturu i u kratkom vremenu možete napraviti hrpu pizza za kućni party, a svaka će biti vruća i hrskava. Pečenje pizze u kućnoj pećnici na šamotu je savršen način da se upoznate s vlastitom pećnicom. Ipak, morate slijediti određene upute kako pravilno zagrijati šamot i ispeći najbolju pizzu. Šamotnu ploču ili kocke šamota posložite na rešetku u pećnici.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pećnicu uključite na najvišu temperaturu (koja, naravno varira od pećnice do pećnice, mi smo ju zagrijali na 250 stupnjeva). Starije pećnice obično imaju samo gornji i donji grijač i ako je vaša upravo takva, uključite oba grijača i neka tako ostane upaljena od procesa stavljanja šamota u pećnicu pa sve do gotove pizze.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kod kombiniranih pećnica s ventilatorom tj. vrućim zrakom, šamot se stavlja grijati prvo na opciju ventilatora na maksimalnu temperaturu i kod stavljanja prve pizze u pećnicu se promjeni program na gornji grijač ili grill opciju, ali temperatura pećnice i dalje ostaje najviša moguća.

Šamot se zagrijava minimalno 2 sata, vrijeme koje možete utrošiti na pripremu nadjeva za vaše pizze. Mi smo suzili izbor na pet pizza, vodeći se sezonalnošću, ali i malo kompliciranijim tehnikama pripreme, budući da vam je na pizza partyju cilj impresionirati goste okusima, bojama i činjenicom da nešto takvo možete izraditi sami.

Neno je se pobrinuo za savršene sastojke nadjeva: domaći pesto genovese, medium rare ramstek i tunu, ciklu iz pećnice i poširano jaje. Pekli smo pizze kao na traci, iz dobro zagrijanje pećnice su izlazile za tri do pet minuta. Prije stavljanja na šamotnu ploču, pizzu samo prebacili na papir za pečenje (odrezan u dimenziji pizze) kako bismo zaštitili dno od zagorijevanja i lakše ju maknuli sa šamota.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Savjeti za najbolju pizzu iz kućne radinosti Kristine Halužan

1. Pećnicu prije pečenja dobro zagrijte na najvišu temperaturu.

2. Ako tijesto razvlačite rukama, vršcima prstiju ga gurajte od sredine prema krajevima kako biste dobili rub širok otprilike 2 cm, dok istovremeno tijesto okrećete na radnoj površini. Tako će rub ostati prozračan jer u njega utiskujete zrak, a tijekom pečenja neće ostati sirov.

3. Koristite pelat rajčicu, poželjno šljivar. Ako ste dovoljno začinili (posolili) tijesto, rajčicu nećete morati dodatno soliti.

4. Obratite pažnju na sastojke koje ćete staviti na pizzu. Ako primjerice koristite pršut koji je prilično slan, rajčicu nemojte soliti te birajte ostale sastojke koji nisu slani.

5. Mozzarellu je najbolje staviti na pizzu par minuta prije kraja pečenja jer tako neće pustiti puno tekućine. Najbolje ju je izrezati na ploške i ostaviti pola sata da se ocijedi u cjedilu.

6. Sastojci na pizzi neka uvijek budu svježi, sezonski i kvalitetni!

7. Pizza se može peći i bez rajčice! U obzir dolaze maslinovo ulje s češnjakom, pesto, vrhnje, samo mozzarella…

8. Suhomesnati proizvodi poput pršuta i bresaole se uvijek stavljaju nakon pečenja jer u protivnom puštaju sol i smanjuju se.

9. ZAPAMTITE: Količina kvasca ovisi o tome kada želite koristiti tijesto! Idealno je koristiti što manje kvasca i pustiti da se on aktivira u tijestu minimalno preko noći. Ako tijesto želite koristiti prije, dodajte više kvasca.

A sad recepti:

Tijesto za pizzu

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pizza s mozzarellom, ciklom, feta sirom, poširanim jajetom i pistacijama

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pizza s rajčicom, ramstekom, mozzarellom, maslinama i matovilcem

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pizza s bresaolom, rikulom, orasima i mozzarellom

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pizza s pestom, mozzarellom, žutim cherry rajčicama i pinjolima

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pizza s rajčicom, tunom, mozzarellom i limunom

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:48