KULTNA GOSTIONICA

Kažu da se tu jede najbolja koljenica na svijetu, ali probajte njihovu zagorsku juhu i kremenadl

 Berislava Picek/Cropix/
Nije tajna da se dobro jede kraj nogometnih igrališta, ali njihov pečeni kremenadl i zagorska juha su nas raspametili

VLASNIK: Damir Marković
RADNO VRIJEME: 9-24 (pon-ned)
PREPORUKA: zagorska juha, pečeni krmenadl

Uz nogometna igrališta prirodno se vežu gostionice. A u njima se obično pošteno i dobro jede. Na najbolja takva mjesta u Zagrebu i bližoj okolici odveo nas je prvi gurman među sportskim novinarima - Anton Samovojska. A njemu se vjeruje!

image
Berislava Picek/Cropix/

Prije četiri godine bistro Lampion promijenio je lokaciju te se iz Mandićeve ulice nakon 21 godine preselio u dvorište NK Kustošije. No okusi su, nema dvojbe, ostali isti. Pod paskom vlasnika Damira Markovića, poznatijeg kao “Debeli”, gladna se usta ovdje goste svakodnevno, a iako će spomenuti “najbolju koljenicu na svijetu”, u ovom rasadniku okusa koji oduševljavaju i koji se temelje na hrvatskoj domaćoj kuhinji, odnosno spoju tradicije i dobre hrane, mi smo u tu kategoriju svrstali zagorsku juhu. Imala je gotovo savršene omjere vrganja i suhog mesa u juhi koja nije masna pa ne pada teško na želudac, nego ga mazi i podmazuje.

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

A onda je uz također odličnu racu (gusku), na stol stigao šampion: pečeni krmenadl od kilograma, od domaćeg prasca teške kategorije (nabavljaju samo one između 130 i 180 kilograma). Samo posoljen, jer se ne želi kvariti izvorni okus mesa, bio je fenomenalno sočan i prepun okusa. S obzirom na to da su “krmići” ispali s gotovo svih jelovnika u gradu, ovo je bio spektakl. “Sve je domaći uzgoj, ali su mesari tajna. Ak’ vam velim ‘ko su, ne bu više niš ostalo za mene”, smije se Debeli.

Desetljećima se dobro jede kraj nogometnih igrališta, a ovdje se odlazi na roštilj već 40 godina

Reportažu o cijeloj turneji po NK restoranima pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:35