VIDEO: KUHAJ BOLJE

Mnogi razvikani chefovi padaju na ispitu francuskog omleta, napravite ga za manje od 5 minuta

Za francuski omlet trebaju vam 2 sastojka, ako ne računate sol i papar, a kad uhvatite grif imate klasik kad god poželite

Mnogi razvikani chefovi "padaju" na ispitu francuskog omleta. Jednostavnim rječnikom, omlet bi mogli opisati kao sofisticiranu kajganu. Priprema je vrlo kratka, kad uhvatite grif spremit ćete omlet u dvije minute, ali ipak treba malo prakse. U novoj epizodi video serijala "Kuhaj bolje s Gastronomadima, iskusan kuhar Pantelija Pekić nam je pokazao sve tajne pripreme dobrog omleta. Svrha ove tehnike je da jaja budu u pokretu, da koaguliraju ujednačeno. Francuski omlet je savršen doručak u krevet, može biti jako dobar gablec koji će vas "držati" cijeli dan, pogotovo ako ga obogatite sotiranim gljivama kao što smo to mi napravili. Ovo jelo nije skupo ni zahtjevno i pravi je gušt naučiti kako se radi francuski omlet jer možete imati doručak za bogove kad god poželite.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Najčešće pogreške:

  • Nedovoljno miješanje
  • Niste dovoljno brzo mutili jaja
  • Pre niska temperatura
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Za jednu osobu potrebno je:

3 jaja

30 ml maslinovog ulja ili pročišćenog maslaca (ghee)

sol i papar po potrebi

Priprema:

U maloj posudi razbiti tri jaja i dobro ih zamutiti, začinite solju i paprom, a po potrebi dodati i 15 ml vode da omlet bude lakši i prozračniji.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Stavite tavu za omlet na jaku vatru, a kad se tavica dobro zagrijala, dodajte masnoću. Za omlet birajte tavice manjeg promjera kako bi omlet bio sočniji. Ako je tava prevelika, omlet će biti tanak, jaja će se brzo "posušiti" i nećete dobiti željenu sočnost.

Ulijte jaja u tavu, a ubrzo ćete vidjeti kako se jaja koaguliraju uz rubove i na dnu - tekući bjelanjak prelazi u tvrdo stanje.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Jednom rukom (lijevom ako ste dešnjak) energično tresite tavicu naprijed-nazad, a u isto vrijeme morate miješati jaja vilicom u tavi. Činite to pažljivo kako ne biste oštetili dno tavice što je bitno pogotovo kod teflonskih ili keramičkih tavica.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Kad su jaja gotova treba prestati miješati, tresti, dakle u trenutku kad su jaja još uvijek puna vlage, ako nastavite miješati dobit ćete kajganu umjesto omleta.

Prije posluživanja, nagnite tavicu prema naprijed tako da se jaja lagano sliju prema rubu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Za punjene omlete, u ovoj fazi trebate staviti žlicu punjenja u sredinu omleta, a vilicom preklopite rubove preko punjenja. U ovoj fazi omlet bi trebao stajati uz rub tavice i imati ovalni oblik.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Na samom kraju uhvatite dršku tavice dlanom i prebacite omlet na tanjur. Pokret mora biti brz, ali pažljiv.

Cijeli proces traje oko dvije minute. Omlet mora biti sočan iznutra, a izvana mekan i žut. Za izradu je najbolje koristiti tavicu niskih rubova s teflonskim premazom da se ne lijepi.

Ako vam se svidjela ova epizoda, pogledajte i ostale:

Na internetu imate milijun recepata za wok, ali ovaj je najbolji

Domaće kobasice u garsonjeri bez dimljenja i sušenja, da, moguće je!

Ultimativna pašteta za goste koji jedu sve, a vi ne znate što kuhati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:58