RADIMO ŽGVACET

Omiljeno istarsko jelo nazivaju još i gulašem od kokoši, a najbolje ide uz domaće fuže

 Marko Miscevic/Cropix/
Ovih dana napravite žgvacet od kokoši ili puretine za dva dana. Poslužite ga uz domaću tjesteninu ili kremastu palentu

Kada ovih dana razmišljate o jelima koja biste uvrstili na svoj tjedni meni, u obzir svakako uzmite i žgvacet. U pitanju je istarska varijanta gulaša koji se izvorno priprema od piletine. No, s obzirom na to da je piletinu lako presušiti i mnogi je upravo zato izbjegavaju, žgvacet se u mnogim kuhinjama može pronaći i u varijanti s puretinom, janjetinom, boškarinom i drugim vrstama mesa. Neki će reći kako to i nije pravi žgvacet, no i dalje je u pitanju ukusno jelo kojem svakako vrijedi dati priliku.

RECEPT ZA ŽGVACET OD KOKOŠI

image
Privatna Arhiva/

Osim na meso, pri kuhanju pažnju vrijedi usmjeriti i na nekoliko drugih faktora. Iskusne domaćice reći će vam tako kako je za dobar žgvacet, osim mesa, važno i kvalitetno vino, ali i redoslijed kojim se namirnice obrađuju. Najprije se, naime, prži meso, zatim se dodaje luk, a zatim ostali sastojci.

ŠTO POSLUŽITI UZ ŽGVACET?

A kad već pripremate žgvacet, posebnu pažnju posvetite i prilogu. To može biti kremasta palenta, no najčešće se poslužuje uz tjesteninu kao što su rezanci, ravioli ili, još bolje, fuži recept za koje vam ostavljamo u nastavku.

RECEPT ZA FUŽE

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

RAZMISLITE I O...

Dobar žgvacet s kopunom svojevremeno smo isprobali u zagrebačkom restoranu Tač, gdje ga je chefica Vesna Miletić poslužila s rezancima, dok nam je Mirjana Benvenuti, majka poznatih hrvatskih vinara, otkrila kako tipičnom žgvacetu od kokoši često dodaje i junetinu. Otkrila nam je kako na kilogram mesa koristi pola kilograma luka, a za dobar šug važna je i količina mesa po osobi. Tako će 600 grama mesa biti sasvim dovoljno radite li ručak za četiri osobe. Kod kupnje kokoši, dodala je nona Benvenuti, često se ne zna koliko je stara, ali je dobro krenuti s pripremom i do sat i pola prije nego što se dodaje junetina.

image
Berislava Picek/Cropix/

Odličan žgvacet, ovog puta od puretine, probali smo nedavno i u gostioni Zlatno krilo u Matuljima. Tamo smo dobili i recept te dobar savjet da odmah napravimo veću količinu kako bismo ukusan ručak imali za čak dva dana. Recept potražite u nastavku.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Sastojci za 4 osobe:

700 g otkoštenog purećeg batka i zabatka

300 g crvenog luka

100 g ribane mrkve

100 g sitno rezane stabljike celera

3 režnja češnjaka

400 g svježe rajčice

200 ml bijelog vina

grančica ružmarina i timijana

svježe mljeveni crni papar

50 ml maslinovog ulje

sol

papar

Priprema:

Zagrijte 50 ml maslinovog ulja u većoj posudi pa dodajte otkoštene pureće batke i zabatke. Pržite ih s obje strane dok se dobro ne karameliziraju. Dodajte luk, a zatim i sitno narezano korjenasto povrće, posolite pa pirjajte dok se ne zažuti. Dodajte sitno narezan češnjak. Čim češnjak pusti miris, ubacite i rajčice narezane na kockice, pa propržite i podlijte bijelim vinom. Zatim dodajte i sve ostale začine i kuhajte dok meso ne omekša. Po želji dodatno začinite solju i paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:33