GDJE ZA VIKEND

Ove subote u Zagreb stižu prirodni vinari s festivala Grapeston, a druženje će pratiti i dobra hrana

Grapeston advent u Žerjavićevoj dovodi nekoliko hrvatskih i jednog slovenskog vinara, a cijeli program zvuči odlično

Ove subote Zagreb postaje bogatiji za jedno lijepo događanje. U poznatom, živahnom ambijentu Dvorišta u Žerjavićevoj ulici održava se GrapeSton Advent, manifestacija zamišljena ne kao veći festival, već kao opušteno, prijateljsko druženje ljubitelja prirodnih vina s probranom skupinom prirodnih vinara. Upravo je lista gostiju ono što ovo događanje izdvaja iz svakodnevice sivila grada, a čini je pet zanimljivih imena od kojih je svako posebno na svoj način i donosi jedinstven, održiv pristup vinarstvu.

image
Cropix

S juga, točnije s Pelješca, dolaze predstavnici vinarija Bartulović i Križ. Kada smo lani najavljivali prvi GrapeSton, pisali smo o pozitivnim promjenama i svojevrsnoj revoluciji na tom poluotoku koju, uz nekolicinu ključnih aktera, predvodi i Denis Bogoević-Marušić iz vinarije Križ, o čemu detaljnije možete čitati ovdje.

image

Denis Bogoević-Marušić sa suprugom Majom i kćeri Maruškom

Cropix

Uz ovaj vrsni pelješki dvojac, iz Istre nam stiže Rafael Ravnik iz mikrovinarije Rawino, kojeg smo nedavno posjetili i čijom smo se autentičnom pričom oduševili, a više o njemu možete pronaći na ovoj poveznici. Njima se s obližnje Plešivice pridružuju Tomislav i Martina Tomac. Njihov veliki ekološki pothvat u transformaciji plešivičkog vinogorja već je poznata priča o kojoj smo pisali, a ovom će prilikom predstaviti novi Rockstar, koji je izvrstan i stilski ponešto drukčiji od svojih prethodnika.

image

Martina i Tomislav Tomac

Berislava Picek/Cropix
image

Rafael Ravnik

Privatna Arhiva

Ovu snažnu, kratku listu zaključuje slovenski biodinamički vinar Štemberger, jedan od stupova slovenskog prirodnog vinarstva, čije etikete, osobito merlot i vitovska, donose autentičan, nefiltriran izričaj Krasa. Gastronomski dio priče pratit će karakter vina: hrana će se pripremati na otvorenoj vatri, u velikom loncu, a riječ je o pravoj, utješnoj zimskoj hrani.

Podsjetimo, GrapeSton je event od velike važnosti za domaću scenu prirodnih vina jer je riječ o prvom festivalu koji je na jednom mjestu okupio velik broj hrvatskih, ali i regionalnih, vinara minimalne intervencije. Za organizaciju je većinski zaslužan Matija Belković, suosnivač Cogita u Dvorištu, a upravo će se tamo, uz vinoteku Nesputana Vina, ovaj advent i održati.

Riječ je o događanju koje ne treba propustiti, što zbog kvalitetne hrane, a još više zbog krasnih vinara koji će osobno sudjelovati na događaju. Rezervirajte svoje vrijeme ove subote, 13. prosinca, od 13 do 18 sati, i navratite u Dvorište na adresi Ulica Jurja Žerjavića 7/2.

ISTI DAN

Nešto kasnije, od 17 sati, u Zdravici nadomak Tuđmanca gostuje simpatična i talentirana Maki iz Pink Piga. O eventima u Zdravici smo pisali ovdje, a ovaj iznenadni event dogovoren je zbog velike potražnje.

Stoga, nakon Dvorišta uputite se u Zdravicu, gdje će osim posebne Makine pizze biti i prirodnih vina, koktela i dobre atmosfere!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 09:02