BEZ ULJEPŠAVANJA

Priprema gableca može biti naporna, ali ove ideje mogle bi vam pomoći da na poslu jedete bolje

 Tenor/
Nisam od (pre)zdravih opcija za ručak pa se na mojoj listi nalazi i bogata tjestenina i slasne štrudle

U slučaju da ste početkom godine još jednom odlučili reći ne brzoj hrani i pekarnicama i pažnju usmjeriti na zdraviju prehranu, a onda, s povratkom na posao shvatili da zbilja nemate vremena za svakodnevnu pripremu gableca, na pravom ste mjestu. Ista se stvar, naime, skoro dogodila i meni. U pitanju nije bila novogodišnja već neka moja, spontana odluka da jedem zdravije i hrani koju nosim na posao posvetim više vremena. Na kraju, kako to obično biva, višak vremena nisam pronašla, ali sam pronašla način da u onom kratkom periodu između povratka s posla i odlaska na spavanje smućkam kakvo brzo jelo koje ću idućeg dana zadovoljno pojesti za svojim uredskim stolom, a da nije tek obična salata (iako, nemam zbilja ništa protiv salata). Kako je vrijeme prolazilo, totalno sam se navukla na kuhanje i slaganje gableca i zato u nastavku izdvajam nekoliko favorita priprema kojih vam neće oduzeti previše vremena, a koje ćete lako prenijeti do posla pa i u njima uživati. Osjećajte se slobodno ukrasti mi ideje.

image
Tenor/

NAJJEDNOSTAVNIJI DORUČAK KOJI MOŽETE ZAMISLITI

Dugo sam se opirala zobenoj kaši, posebice onoj sa svježim voćem koju nikako nisam uspjela zavoljeti bez obzira na toliko joj prilika dala. Onda sam otkrila overnight oats s maslacem od orašastih plodova i stvari su se napokon promijenile.

Jednostavno pomiješajte zobene pahuljice, žlicu chia sjemenki, žlicu orašastog maslaca (kikiriki, lješnjak ili badem, kupovni ili domaći) i žličicu meda ili javorova sirupa. Sve zajedno stavite u staklenku, dodajte kravlje ili biljno mlijeko, pomiješajte i stavite u hladnjak. Prije odlaska na posao ubacite u torbu i na poslu uživajte u slatkom doručku. Ništa jednostavnije! Naravno, u kombinaciju možete ubaciti i dodatke po želji, primjerice sjeckanu čokoladu ili sjeckane orašaste plodove, žlicu džema na vrh...

image
Biljana Blivajs/Cropix

KORE ZA SAVIJAČE SU SPAS

Kada nakon posla imate otprilike sat vremena za pripremu večere ostatke koje biste idućeg dana voljeli ponijeti na posao, dobra opcija bit će pakiranje kora za savijače i improvizacija. Napraviti možete brzi lažni burek ili kore premazati mješavinom vode, maslaca i ulja kako bi postale savitljive, zatim ih puniti najrazličitijim dodacima. Poriluk i gljive uvijek su dobra kombinacija, kombinirati možete i sitno sjeckanu mrkvu, luk, zeleno lisnato povrće kao što su kelj i blitva ili špinat, a dodati možete i heljdu i sireve po želji. Jedan od favorita mi je i klasična pita od sira u koju sam dodala pirjani poriluk na izdisaju. Iako mi je pirjanje oduzelo više vremena nego što sam ga planirala potrošiti, na kraju je ispalo toliko ukusno da sam gotovo pola pite pojela kad je još bila vruća.

PITA SA SIROM I PORILUKOM

Trebat će vam:

500 g svježeg sira

3 žlice grčkog jogurta

1 jaje

sol

1 veći poriluk

1 žlica maslaca

1 žlica ulja

voda

kore za savijače

2 žlice maslaca za kraj

Priprema:

Svježi sir, grčki jogurt, jaje, sol i poriluk koji ste nasjeckali i pirjali dok ne omekša pomiješajte u većoj posudi. Maslac otopite, pomiješajte ga s uljem i vodom i posolite pa dobivenom smjesom premažite jednu koru, preklopite je drugom i ponovno premažite. Nadjev rasporedite po korama i zarolajte. Slažite u posudu za pečenje u obliku spirale. Premažite ostatkom mješavine vode, maslaca i ulja. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva, a zatim po vrhu dodajte kockice maslaca i pecite još 10-ak minuta.

image

Pita sa sirom i porilukom fotografirana odmah nakon što je izvađena iz pećnice

Privatna Arhiva/

Osim toga, uvijek možete napraviti i jednostavne štrudle na tavi. Ono zbog čega ih posebno volim jest činjenica da se mogu puniti baš svime. Jednom sam ih prilikom tako napunila kajganom, sirom i povrćem koje mi se našlo pri ruci, zapekla do hrskavosti i poslužila uz čašu jogurta. Odlične su još svježe, ali slasne ostaju i dan kasnije. Dodatan je plus i to što su praktične za uživanje i neće vam trebati baš nikakav pribor.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/

KAD SMO KOD ROLICA - TORTILJE

Superbrzi gablec kojeg uvijek radim u zadnji čas, tek prije polaska na posao, su i ove tortilja rolice. Odlična su ideja kada jednostavno nemate snage niti volje previše razmišljati o kuhanju, gotove su u 10-ak minuta (plus još 5 za spremanje kuhinje), a ukusne su i uvijek se možete poigrati kombinacijama. Premazati ih možete guacamoleom ili samo avokadom, ali i posnim sirom (nakon što sam isprobala ovaj hren umak, volim ga kombinirati s posnim sirom), šunkom, jajima i salatom. Osim što je ukusno, praktično je za spremanje u posudu za gablec, izgleda efektno i svi u uredu vjerojatno će vas pitati što to jedete i možete li udijeliti koji komad. Topla preporuka - rolice odmah napravite od dvije tortilje.

TORTILJA ROLICE

Trebat će vam:

2 tortilje

4 žlice posnog sira

2 kriške šunke

2 jaja

sol i papar

salata po želji

Priprema:

Tortilje zagrijte na tavi pa prebacite na tanjur. Jaja umutite pa ih ispecite u dva navrata na malo maslinova ulja. Neka ostanu u komadu. Premažite posnim sirom koji ste prethodno začinili po želji, dodajte jaje, šunku i salatu, čvrsto zarolajte i režite na kolutiće.

image
Privatna Arhiva/

TJESTENINA NE MORA BITI DOSADNA

Jedno od totalnih otkrića mi je i sitna tjestenina. Kada sam napravila ovaj gablec, svima u redakciji prepričavala sam postupak pripreme i zadovoljno zaključila kako ovo definitivno ponavljam. Ideju za ovo jelo dobila sam na Instagramu, gdje sam naletjela na video u kojem netko priprema cacio e pepe ili nešto slično sa sitnom tjesteninom. Odmah mi se svidjelo, ponajviše zato što ne moram prljati dva, već samo jedan lonac, i razmišljala sam što da ubacim u kombinaciju da ima smisla i idućeg dana. Odluka je pala na tunu i tako je nastala ovo kremasto jelo koje neodoljivo podsjeća na rižoto i, još važnije, koje je jednako ukusno i hladno idućeg dana.

Osim ove kombinacije, napraviti je možete i s, primjerice, gljivama i špinatom ili blitvom, a mislim da bi dobra ideja bila i s ovom tjesteninom napraviti neku svoju varijantu krpica sa zeljem. To ću svakako isprobati!

SITNA TJESTENINA S TUNOM

Trebat će vam:

250 g sitne tjestenine (Stelline ili kružići ili bilo što drugo)
1 luk
2 režnja češnjaka
4-5 kapara
2 slana inćuna
Pola konzerve pelata
1 manja konzerva tune
Malo timijana i origana
Pola žličice šećera ili meda
Sol i papar
Maslinovo ulje
Temeljac ili voda

Priprema:
Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte protisnuti češnjak, a kad poprime boju, dodajte slane inćune koje ste nasjeckali i pretvorili u pastu. Ubacite i kapare te začine. Promiješajte pa dodaje malo temeljca, tek toliko da pokrije sastojke. Pustite da se krčka 3-4 minute, a zatim dodajte pelate i šećer. Pelate razbijte kuhačom, probajte pa sve dodatno začinite po potrebi. Dodajte topli temeljac ili vodu, a kada se dovoljno zagrije ubacite tjesteninu. Kuhajte 5-6 minuta ili dok tjestenina ne omekša. Povremeno dodajte još vruće vode ako je potrebno. Na samom kraju ubacite i tunu koju ste ocijedili. Trebali biste dobiti kremastu tjesteninu poput dobrog rižota. Poslužite uz malo maslinova ulja. Idućeg dana sve će se malo stisnuti, meni je bilo odlično hladno, ali ako pri ruci imate mikrovalnu, slobodno zagrijete.

image
Privatna Arhiva/

OSTACI SU ZLATO, A SENDVIČ NIJE GRIJEH

Kada sam nedjeljom lijena i ne da mi se previše razmišljati pa u pećnicu samo ubacim pile i pustim da sav posao odradi praktički samo, život me dodatno nagradi i idućeg dana od ostataka radim paštetu ili, još jednostavnije, sendvič.

Kako ostaci obično podrazumijevaju bijelo pileće meso, ono je odlično za napraviti paštetu od svega što imate u hladnjaku. Osnovni sastojci su meso, maslac i začini, a ostatak možete prilagoditi vlastitom ukusu. Kombinaciji volim dodati senf, kapare, limunov sok i sušenu rajčicu, no vi se svakako zaigrajte, isprobajte putem i napravite paštetu po samo svom guštu.

Da sendviči ne moraju biti grijeh, dokaz je i ovaj moj od ostataka. U domaće lepinje upakirala sam maslac kao podlogu, ostatke piletine i mladi špinat, umotala u šuškavi papir i ponijela na posao. Dobra ideja je i dodatak mozzarelle i drugog povrća, ukiseljenog ili svježeg, no ja ih ovog puta nisam imala u hladnjaku pa sam preskočila.

image
Lidija Lončarić/

Također, volite li se na kraju gableca zasladiti, razmislite o tome da umjesto otvaranja još jedne table čokolade, napravite manji sendvič s kikiriki, badem ili lješnjak maslacem i domaćim džemom. Provjereno bolje od bilo kojeg kupovnog slatkiša!

Na kraju, kad smo kod ostataka, vrijedi spomenuti i brzinske povrtne gulaše ili bogate umake koje za večeru obično poslužujemo uz prilog. No, što kada priloga ponestane, a umaka ostane? Dobar primjer je upravo ovaj slanutak na kruhu koji sam radila nedavno. Kruh tostirajte dok ne postane hrskav, ohladite i spremite ga u posudicu s poklopcem, a u drugu stavite ostatke povrtnog gulaša ili, u mom slučaju, pirjanog povrća. Na poslu spojite komponente i, po želji, dodajte i grčki jogurt koji će lijepo osvježiti kombinaciju. I to je to, dobili ste zasitan ručak, a uz to na pametan način iskoristili jučerašnje ostatke.

image
Lidija Lončarić/

GRICKALICE ZA KRATKU PAUZU

Tamo negdje sat ili dva prije kraja radnog vremena, obično dobijem želju za grickanjem. To mogu biti bademi, lješnjaci, pereci ili kikiriki, ali kao najbolja opcija za sada su se pokazali krekeri. Napraviti ih možete u većoj količini, spremiti u zip vrećicu ili posudicu s poklopcem pa spremiti u ladicu na poslu i u njima uživati kada vas uhvati želja za grickanjem. Dobri su već sami za sebe, a još bolji uz kakav dip ili umak. Humus, kefir, jogurt, bakalar na bijelo, pašteta od tune, sve ono što možete napraviti kod kuće, ali i u žurbi kupiti u supermarketu.

RECEPT ZA KREKERE

JOŠ JEDNOSTAVNIJI KREKERI SA SJEMENKAMA

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:02