PIZZA VIKEND

Upalite pećnicu, skupili smo savjete i recepte za najbolju pizzu iz kućne radinosti

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Hladniji dani jednostavno traže da upalite pećnice i uživate u najpopularnijem jelu na svijetu

Priprema domaće pizze može se pretvoriti u pravi mali projekt. Potrebno vam je samo malo strpljenja, volje i vremena, a onda je na redu uživanje u hrskavoj korici i nadjevu po samo vašem ukusu.

Dobro tijesto je pola posla

Za početak, trebat će vam dobar recept za pizza tijesto, volja za miješenjem i malo strpljenja pri oblikovanju. Pizzu možete oblikovati laganim pokretima dlanova tako da se s vanjske strane stvori deblji rub, a čini li vam se to ipak kao previše posla, poslužiti se možete i valjkom.

JEDINI RECEPT ZA DOMAĆE PIZZA TIJESTO KOJI ĆE VAM TREBATI

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Nemojte pretjerivati s nadjevom, a sir dodajte tek na kraju

Ljepota dobrih pizza često je u jednostavnosti. Odlučite se za tek nekoliko sastojaka kako bi svaki od njih došao do izražaja te kako tijesto prilikom pečenja ne bi postalo previše vlažno.

Umak za pizzu uvijek će biti još malo bolji dodate li mu tek nekoliko jednostavnih sastojaka. Bazi od rajčice tako možete dodati svježi ili sušeni origano i bosiljak te žličicu ili dvije maslinovog ulja.

PIZZA S KESTENINA I ŠAMPINJONIMA

image
Mario Kucera/

Također, pažnju valja obratiti i na okuse pojedinih sastojaka pa tako izbjegavajte kombiniranje više slanih sastojaka kao što su pršut, feta sir i inćuni. Odaberite jedan i spojite ga s laganim okusima mozzarella sira, maslinama i jedne ili dvije vrste povrća po želji.

BIJELA PIZZA SA ŠPINATOM

Kada birate sir, razmislite o kupovini dobre mozzarelle, a zatim je pizzi dodajte tek pri kraju pečenja. Koristite li bivolju mozzarellu koja je iznutra mekša i kremasta, dodati je možete odmah po vađenju iz pećnice. Ona će se rastopiti na vrućem tijestu, ali i zadržati kremoznost koju toliko volimo.

PIZZA S TUNOM, MOZZARELLOM I LIMUNOM

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pečenje u pećnici

Pizza iz pećnice, zbog preniske temperature pečenja, teško može biti jednaka onoj iz krušne peći, no uz nekoliko jednostavnih pravila, i kod kuće možete ispeći fantastičan primjerak ovog toliko omiljenog jela. Najprije, pećnicu zagrijte na najvišu moguću temperaturu. U nju ubacite i posudu za pečenje i držite je u pećnici dok se ona zagrijava. Pizzu u potpunosti pripremite, zatim tik prije pečenja izvadite posudu, preokrenite, na vanjski dio stavite pizzu i pecite je u donjem dijelu pećnice tek desetak minuta. Ako ste u prilici, svakako razmislite i o nabavci kamena za pečenje pizze, on će vam uvelike olakšati cijeli proces i donijeti još bolje rezultate.

PIZZA PEČENA NA KAMENU

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Osim pizza tijesta...

Osim na klasičnom tijestu, pizzu možete pripremiti i na nebrojeno mnogo drugih načina. Tako dizano tijesto možete zamijeniti podlogom od palente, cvjetače ili tikvica, a poigrati se možete i različitim oblicima pa pripremiti mini pizze u, primjerice, kalupima za muffine.

PIZZA OD PALENTE

PIZZA POGAČICE

image
Berislava Picek/cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:36