BRZINOM MUNJE

Večera u zagrebačkom restoranu Mano2 gdje će gostovati Ana Roš, rasprodana je u sat vremena

 Marko Miščević/
Hrvoje Kroflin, Ana Roš i Maša Salopek održat će zajedničku večeru sa spektakularnom vinskom pratnjom

Tri dana prije Božića, 22.12., u zagrebačkom restoranu Mano2 održat će se zajednička večera Hrvoja Krofilna i njegova tima te super popularne chefice Ane Roš. Anu Roš ne treba posebno predstavljati, riječ je o iznimno talentiranoj chefici čiji restoran Hiša Franko nosi dvije Michelinove zvjezdice (ove godine je potvrdio svoj status). Hiša Franko se ove godine popela na vrtoglavo 21. mjesto na top listi najboljih restorana na svijetu prema World´s 50 Best Restaurants.

image
Suzan Gabrijan/

Restoran Mano2 na svojim je društvenim mrežama objavio vizual gdje je lice gostujuće zvijezde skriven, no to nije odmoglo da se u sljedećih sat vremena večera rasproda do posljednjeg mjesta.

Uz Anu Roš, večeri će prisustvovati i Maša Salopek koja je ranije ove godine proglašena najboljom pastry cheficom na svijetu.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Što se tiče glavnog chefa restorana Mano2, podsjetimo da se radi o jednom od najtalentiranijih i progresivnijih chefova na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Profesionalno je krenuo kuhati sa samo 16 godina, a vođenje kuhinje restorana Mano preuzeo sa 19 godina. Uzore je pronalazio u genijalcima poput Michela Rouxa Jr., Heinricha Schneidera i Alaina Ducassea, primjenjujući znanja na domaćim namirnicama te zagrebačkim i zagorskim klasicima, što ne čudi budući da mu je majka s Plešivice, a otac iz Zagorja. Na pitanje o definiciji vlastite vizije gastronomije odmah će vam, bez razmišljanja, odgovoriti da je namirnica broj jedan, a zatim tim. Mano 2, restoran u kojem je Hrvoje Kroflin glavni chef kuhinje otvoren je 2012. godine, a ubrzo nakon otvorenja postao je jedno od najboljih mjesta u gradu. Samo neki od njegovih jela koja se teško mogu zaboraviti su janjetina s ovčjom skutom, ukiseljenim maslačcima i džemom od limuna te krumpira u ugljenu, sočni romb kuhan u domaćem kefir maslacu s mladim graškom i dashijem, guščja jetra s umeboshi style marelicom (umeboshi je tehnika kiseljenja, konzerviranja ili fermentiranja koja je vrlo česta u Japanu, a voće pripremljeno tako karakterizira vrlo specifičan i intenzivan okus) zatim, Jakobova kapica s mladom blitvom, fermentiranom bijelom lećom i kremom od riže i kvasca.

image
Mario Kučera/
image
Mario Kučera/

Iznimno je zanimljiva i vinska pratnja. Naime, na večeri će se točiti fenomenalna vina slovenskog vinara Valtera Mlečnika što je prava rijetkost i vinarije Tomac s Plešivice koje također ne treba posebno predstavljati. Prezime Mlečnik je u proizvodnji vina već više od dvije stotine godina, a od 2005. su potpuno posvećeni organskom pristupu. Njihovi vinogradi ne prelaze 7 hektara površine, dakle radi se o izuzetno limitiranoj proizvodnji. Njihova vina nisu filtrirana, nema intervencije u temperaturi kao ni dodataka osim male količine sumpora da se može održati prirodni sklad vina. Nakon maceracije (3-7 dana bijela i 10-14 dana crna), vina čekaju 2 godine u velikim bačvama prije punjenja i još najmanje 3 godine prije nego što izađu na tržište.

image
Privatna Arhiva Vinarije Tomac/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:37