KAO DA TO VEĆ NISMO ZNALI

Zbog novog znanstvenog istraživanja tjesteninu bismo mogli skuhati već danas

Nedavno istraživanje pokazalo je ono što mnogi već intuitivno znaju - konzumacija tjestenine, osobito kada se dijeli s drugima, može povećati osjećaj sreće i smanjiti razinu stresa

Ako ste ljubitelj tjestenine, vjerojatno vas neće iznenaditi novo istraživanje koje sugerira da upravo ona može pridonijeti boljem raspoloženju. Studija objavljena u časopisu Food Science & Nutrition pokazala je da konzumacija tjestenine poboljšava osjećaj sreće i smanjuje stres, osobito kada se jede u društvu obitelji ili prijatelja. U istraživanju je sudjelovalo više od 1.500 ispitanika, svi talijanskog podrijetla, a rezultati su pokazali da 41 % njih povezuje tjesteninu s obitelji, dok 21 % veže uz pozitivne emocije.

Znanstvenici su koristili dvodijelni pristup: prvo su proveli online anketu među 1.532 Talijana kako bi ispitali njihove emocionalne asocijacije s tjesteninom, a zatim su pratili uži uzorak od 83 sudionika tijekom dva tjedna, bilježeći njihove emocionalne reakcije prije i nakon obroka koji su uključivali tjesteninu.

image
Blackcat/Getty Images

Iako neki izbjegavaju tjesteninu zbog visokog udjela ugljikohidrata, ona ipak ima značajnu nutritivnu vrijednost. “Čvrsto vjerujem da se sve može uklopiti u zdravu i uravnoteženu prehranu, ako se konzumira umjereno,” kaže dr. Keerthana Kesavarapu, ravnateljica Centra za metaboličko zdravlje na Sveučilištu Rutgers. “Većina tjestenina obogaćena je vitaminima i mineralima, a integralna tjestenina dodatno osigurava veći udio prehrambenih vlakana.”

Tjestenina je usto praktičan izbor za obrok bilo kojeg dana u tjednu, brza, svestrana, jednostavna i pristupačna. “Tjestenina je kao prazno platno”, kaže nutricionistica Jacinda McMullen iz zdravstvene ustanove Cooper University Health Care. “Možete je pripremiti na bezbroj načina. Dodavanje proteina, povrća, začina i umaka unosi raznolikost u prehranu i s emocionalnog i s nutritivnog aspekta.”

KREMASTA PAŠTA SA ŠPINATOM I SUŠENIM RAJČICAMA

TJESTENINA S PESTOM OD BOSILJKA I MENTE, PILETINOM I MLADIM GRAŠKOM

TJESTENINA S PILETINOM I GLJIVAMA

Uostalo, tjestenina je jedna od onih rijetkih namirnica koje su istodobno duboko ukorijenjene u kulturnu povijest i u suvremene, svakodnevne rituale. Bez obzira na to jedemo li je brzo, s nogu, ili za dugim obiteljskim stolom, često nam pruža isti osjećaj utjehu, zadovoljstvo i emocionalno olakšanje. A čini se da za to postoji i znanstveno objašnjenje.

image
Skynesher/Getty Images

Iako mnogi tjesteninu refleksno povezuju s Italijom, njezini korijeni sežu znatno dalje. Prvi zapisi o nekoj vrsti tijesta od žitarica i vode nalaze se još u staroj Kini i Perziji, no talijanska verzija, razvijena, raznolika i povezana s regijama, obiteljima i ritualima ono je što je ovu namirnicu pretvorilo u globalnu ikonu. Tijekom srednjeg vijeka, suha tjestenina pokazala se savršenom za putovanja i trgovinu, a s vremenom je postala nezamjenjiva na stolovima diljem svijeta od Napulja do New Yorka.

7 PRAVILA GORDONA RAMSAYA ZA UVIJEK SAVRŠENU TJESTENINU

Za sve to postoji i biološka osnova. Ugljikohidrati iz tjestenine potiču proizvodnju serotonina, hormona zaslužnog za osjećaj smirenosti i zadovoljstva. Osim toga, čin dijeljenja obroka ima važan socijalni učinak - hrana nas zbližava, a tjestenina, zbog svoje univerzalnosti i jednostavnosti, idealna je kulisa za to.

Zahvaljujući svojoj svestranosti, brzini pripreme i mogućnosti beskrajne prilagodbe, tjestenina se lako pretvara u jelo koje može biti hranjivo, sezonsko i kreativno ili jednostavno toplo i poznato, baš kad nam je to najpotrebnije.

U vremenu kada se hrana sve češće promatra kroz brojke, kalorije i trendove, tjestenina ostaje vjerni podsjetnik da obrok može biti više od zbroja sastojaka. Može biti susret, pauza, utjeha. I ako nas zbog toga čini sretnijima - tim bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 19:43