U DVOR NA BAKALAR

Zirojević otvara sezonu bakalara, u Dvoru kuha 6 jela. Njegov bakalar na bianco je fantastičan, evo recepta

 Tom Dubravec/Cropix
Jedan je od najboljih koje smo kušali, a evo i što se u Dvoru još nudi...

Kako je najavio chef Hrvoje Zirojević, u splitskom restoranu Dvor ponovno kreće s pripremom jela od bakalara. Ovog petka, 20. listopada, tako će kuhati bakalar u čak šest varijanti - s limunom i njokima, bakalar bianco, bakalar na brujet s pašta fažolom, cannellone punjene dimljenim bakalarom, zapečenu gregadu od bakalara te bakalar u kremu od kaula s pljukancima.

image
Tom Dubravec/Cropix

O Zirojevićevim jelima od bakalara već smo pisali, a njegov bakalar bianco vrlo lako mogli bismo proglasiti jednim od najboljih koje smo u životu isprobali. Stoga, ako ste u prilici, svakako se zaputite prema splitskim Firulama i posjetite kuhinju ovog velikog hrvatskog chefa. U slučaju da vam je Split ipak predaleko, u pripremu bakalara na bijelo po receptu chefa Hrvoja Zirojevića možete se upustiti i sami. Trebat će vam krumpir, bakalar, peršin i još pokoji dodatak, a rezultat će biti jelo koje ćete, vjerujemo, do kraja godine ponoviti još nekoliko puta. Donosimo ga nastavku.

image
Sasa Buric/cropix/cropix/

Prije recepta, podsjećamo vas i na veliki životni intervju koji smo svojevremeno napravili s chefom Zirojevićem i u kojem nam je otkrio dosad nepoznate detalje iz svog života. Objavljen je u nekoliko nastavaka, a pronaći ih možete ovdje, ovdje i ovdje.

Trebat će vam:
400 g mesa skuhanog bakalara
800 g krumpira
50 g peršina
30 g češnjaka
300 ml maslinova ulja
80 g pancete (deblje)
sol, papar

Priprema:
U odgovarajuću posudu stavite oguljeni krumpir izrezan na krupnije i na krupno izrezan kuhani bakalar pa sve stavite kuhati na srednju vatru. Kada krumpir omekša, procijedite, dodajte na sitno izrezan peršin i češnjak. Dobro podlijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Tucite dok ne dobijete lijepo formiranu kremu. Na lim stavite papir za pečenje pa na njega položite tanke trake izrezane pancete dužine pet, šest centimetara. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20-ak minuta, odnosno dok panceta ne postane hrskava. Bakalar servirajte u tanjuru, dodajte komad-dva pečene pancete i podlijte s malo maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:58