DIVNE PIJEMONTSKE PALENTE

ANDREJ BARBIERI: U spomen na velikana hrvatske gastroscene, koji je jako volio pučku kuhinju, donosimo recepte koje je kreirao prije desetak godina!

 Neja Markičević / CROPIX
Andrej je dugo živio u Pijemontu, na samom izvoru palente od kukuruzne krupice, gdje je stjecao prva kuharska iskustva

Nemate li vremena skuhati palentu, nemojte je ni kuhati – govorio je Andrej Barbieri, veliki hrvatski chef, od kojega su se kolege i prijatelji neki dan zauvijek oprostili. Prerano je otišao, u 50. godini, ali je proživio nekoliko ljudskih života. I živio je u trenutku, ne za sutra, pa je uvijek imao vremena za palentu. Prije nego što se vratio u Hrvatsku gdje je vrlo brzo utisnuo dubok, neizbrisiv trag na kuharskoj sceni, Andrej je dugo živio u Pijemontu gdje je stjecao prva kuharska iskustva, radeći i kao chef u restoranima u Torinu i Doglianiju. Dakle, na samim izvorima palente od kukuruzne krupice, odnosno od grubo mljevena kukuruznog brašna kuhanog u vodi.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Na fotografiji: Andrej Barbieri.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Koliko god ga, prije povratka u Hrvatsku, intelektualna znatiželja i nemiran duh nosili svuda po Mediteranu i šire – od Porto Cerva na Sardiniji, Siracuse na Siciliji, Hersonisosa na Kreti, preko egipatskog Sharm-el-sheika, Tenerifa i Las Palmasa na Kanarima te Ibize na Balearima - cucina piemontese zauvijek će ostati u njegovim temeljima. - Palenta se uvijek stavlja u hladnu vodu – isticao je Barbieri – a kako bi bila kremoznija treba joj dodati joj neku masnoću - maslac, sir, ulje, mlijeko... Prije desetak godina, dok je vodio Wine&tapas bar Skalinada u Voloskom, Andrej Barbieri počastio nas je ovim receptima od palente, pokazujući nam kako se na tom jednostavnom, pučkom jelu mogu graditi prave gastronomske avanture.

Palenta zapečena sa špinatom, pancetom i gorgonzolom

Željko Grgić / HANZA MEDIA

Palenta alla pizza

Željko Grgić / HANZA MEDIA

Crna palenta sa sipom

Željko Grgić / HANZA MEDIA

Slatka palenta s voćem

Željko Grgić / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:00