Cimet rolice smo usavršili, radili smo i u formi malo drugačijih peciva i dodali im jabuke, ove jeseni pekli smo već i fritule s cimetom, a sada je na red došla ultimativna poslastica za ljubitelje torte od sira - cimet cheesecake. Recept nam je, kao i prethodne, ustupila naša suradnica Slavica Šagolj, a riječ je o spoju podloge od keksa, kreme od krem sira koja se peče i lisnatog tijesta s maslacem i cimetom. Sve zajedno pretvara se ultimativnu jesensku poslasticu koju jedva čekamo isprobati i u vlastitoj kuhinji, toliko nam dobro zvuči.
Još recepata s cimetom u glavnoj ulozi čeka vas i u novom broju magazina Dobre hrane, koji je sada na kioscima, pa ako volite sve imati na jednom mjestu, svakako ga je dobro imati pri ruci.
Cimet cheesecake
Za podlogu:
200 g integralnih mljevenih keksa
100 g otopljenog maslaca
žličica cimeta
Krema:
500 g krem sira
90 g šećera
70 ml kiselog vrhnja
2 žličice ekstrakta vanilije
3 velika jaja
1 žličica cimeta
Gornja kora:
1 veliki list lisnatog tijesta
70 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
2 žlice cimeta
Priprema:
Kalup s odvojivim dnom promjera 22 cm namažite masnoćom i stavite sa strane. Prva faza je priprema podloge. Maslac otopite te mu dodajte samljevene kekse i cimet. Sve sjedinite, prebacite na dno kalupa i ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa uz lagano pritiskanje žlicom ili čašom. U velikoj posudi miješajte krem sir dok ne postane svilenkast. Dodajte šećer i kratko promiješajte. Ulijte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije, cimet i sve povežite. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Smjesu izlijte na podlogu od keksa. Slijedi završna faza. Za cimet roladu na vrhu torte napravite sljedeće. U manju posudu stavite omekšali maslac, smeđi šećer i cimet te miješajte dok ne dobijete finu glatku smjesu. Lisnato tijesto razvaljajte što tanje. Neka bude u obliku pravokutnika približnih dimenzija 60 x 40 cm. Lisnato tijesto premažite pripremljenom smjesom maslaca, šećera i cimeta. Tijesto potom zarolajte kao što radite kad pripremate štrudlu. Tada od tijesta formirajte spiralu poput cimet rolice i stavite na vrh kreme u kalupu. Tijesto će dopola uroniti u kremu, no ne brinite zbog toga. Kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 165 °C i pecite oko 45 minuta. Po završetku pečenja, lagano otvorite vrata pećnice i ostavite da se torta ohladi u pećnici minimalno sat vremena. Tako će se izbjeći pucanje kreme i naglo spuštanje tijesta. Kasnije kolač stavite u hladnjak. Ohlađen kolač prije serviranja posipajte šećerom u prahu.
U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....