Prilozi su često oni dijelovi obroka na koje ne obraćamo veliku pažnju, a zapravo mogu napraviti veliku razliku. Bilo da se radi o domaćim gnocchima, bakinim mlinicima, kremastom pireu, klasičnom rizi-biziju ili gljivama punjenim špinatom i sirom, upravo oni zaokružuju svaki naš obrok i da, ako nas pitate, jednako su bitni kao i kvalitetan komad mesa ili ribe. Svaki od ovih priloga nosi svoju priču, gnocchi od svježeg krumpira pružaju zadovoljstvo u pripremi i okusu, mlinci su nezaobilazni uz pečenu perad, dok rizi-bizi i gljive punjene sezonskim namirnicama donose jednostavnu, ali svestranu svježinu na stol i možete ih kombinirati sa čitavim nizom jela. Iako su često dodatak glavnom jelu, ovi prilozi mogu biti i sami po sebi dovoljni za tanjur koji će zadovoljiti glad i razveseliti nepce. Kako se jesen bliži, a dani postaju hladniji, ovakvi domaći i pažljivo pripremljeni prilozi postaju ključni dio obroka, topli, hranjivi i ukusni, idealni za obitelji, svakodnevna jela i svečane prilike.
Domaći gnocchi
Ako ste i vi među onima koji su uvijek zazirali od izrade domaće tjestenine jer ste mislili kako "to nemate u sebi" ili vam je, pak, bilo lakše kupiti gotovu tjesteninu, tada je vrijeme za promjene. Svježe pripremljena tjestenina ne samo da je ukusnija, već i pruža posebno zadovoljstvo dok je pripremamo. Iskusili smo to i sami dok smo u zagrebačkom Pizza & Food Labu Papavero na Mlinovima snimali video specijal izrade gnoccha. I vjerujte nam, nakon što ih jednom napravite, nikada više nećete posezati za kupovnima.
Osnovni recept za gnocche
Trebat će vam:
500 g oguljenog krumpira, stari ili brašnasti
1 jaje
oko 150 g glatkog brašna + za posipanje
1/3 žličice muškatnog oraščića
1/3 žličice soli
Priprema:
Ogulite krumpir i stavite ga kuhati u slanoj vodi. Kad je mekan, dobro ga ocijedite i zgnječite gnječilicom za krumpir. Ostavite ga da se malo ohladi. Ako je imate, pripremite drvenu dasku na kojoj ćete mijesiti tijesto. Kad je krumpir mlak, ali ne hladan, iz lonca ga prebacite na dasku, napravite jamicu u sredini i u nju dodajte jedno jaje, sol i naribani muškatni oraščić. Dodajte i 2/3 brašna i počnite mijesiti.
Jednom špatulom očistite površinu oko tijesta i mijesite dok tijesto ne upije sve brašno. Malo po malo dodajte i ostatak brašna da tijesto ne bi bilo ljepljivo. Prerežite tijesto na šest jednakih dijelova i rukama ga razvlačite u duguljaste oble trake debljine oko 1,5 cm. Pokušajte ih ravnomjerno razvaljati rukama. Režite ih u gnocche od oko centimetra. Pobrašnite ih kroz sito kako se ne bi lijepili i stavite ih na pobrašnjenu tacnu ili na lim za pečenje. Kuhajte gnocche u obilnoj količini slane kipuće vode dok ne isplivaju na vrh.
Kako izgleda izrada gnoccha po ovom receptu, možete pogledati ovdje! A na ovom linku otkrite kako od njih napraviti idealan ručak.
SAVJET VIŠE! Ako ne želite odmah kuhati gnocche, možete ih zalediti.
Domaći mlinci
Neizostavni su prilog uz perad, najbolje uz pečene purice, guske i patke. Neki ih zalijevaju juhom, drugi mašću od pečenja, a svi uživaju u njihovu okusu, pogotovo ako su iz kućne radinosti.
Dobro je znati da su mlinci tradicionalno jelo hrvatske, ali i slovenske kuhinje, uglavnom se poslužuju kao prilog, i to najčešće uz perad - ranije spomenutu puricu, patku, gusku ili piletinu. Mlinci se rade od pšeničnog brašna, soli i vode, tanko se valjaju, i peku na peći, tavi, vrućoj ploči ili u pećnici. Kako napraviti domaće mlince pročitajte ovdje!
Krumpir sa zelenjem
U svojoj kolumni "Za pod zub" Lidija Lončarić otkrila je kako sljedeći put, kada na tržnici kupimo lijepi pušlek mrkve sa zelenjem, upravo to zelenje možemo pretvoriti u kremasti umak. Pokazao se izvrsnim u kombinaciji s krumpirom, a cijeli recept pronađite ovdje.
Najukusniji pire krumpir
Kada u Google tražilicu upišete "best mashed potato in the world" kao prvi izbor izbacit će vam recept velikog francuskog chefa Joëla Robuchona. Recept je na The Guardianu objavljen još 2018. godine, kada je Robuchon preminuo, no njegove su upute kasnije često koristili brojni chefovi te postoje različite varijante ovog klasika. Onaj originalan, po kojem je Robuchon kuhao testirali smo i sami, a recept možete pronaći ovdje.
Pravi rizi bizi
Već generacijama rizi-bizi se poslužuje kao nezaobilazno jelo u domaćim kuhinjama. Spoj riže i graška jednostavan je, ali izuzetno ukusan i zasitan. Priprema ne oduzima mnogo vremena, a rezultat je tanjur pun svježine i laganih okusa koje vole i odrasli i djeca. Iako može poslužiti kao samostalan obrok, rizi-bizi je najpoznatiji kao prilog, posebno uz pohano meso, razne varijante pečenja ili jela iz pećnice. Upravo ga ta svestranost čini jednim od najpopularnijih dodataka svakodnevnim i svečanim jelima.
Kako napraviti ovaj izvrstan prilog i što uz njega poslužiti otkrite ovdje.
Gljive punjene špinatom i sirom
Kako nam se bliži jesen i dani postaju hladniji, češće posežemo za jelima koja su zasitna, hranjiva i jednostavna za pripremu. Upravo takav izbor su gljive punjene špinatom, praktičan prilog koji se lako uklopi uz pečenja, piletinu ili ribu, a donosi sezonske okuse na stol.
Punjene gljive
Trebat će vam:
10 velikih šampinjona
250 g svježeg špinata
2 češnja češnjaka
4 žlice maslaca
4 žlice parmezana
4 žlice mozzarelle
2 žlice vrhnja za kuhanje
sol i papar
Priprema:
Špinat vrlo kratko blanširajte te usitnite. Špinatu dodajte usitnjen češnjak, maslac, svježe naribani parmezan i mozzarellu narezanu na jako sitne kockice. Dodajte sol i papar te sve dobro promiješate. Gljivama maknite stapku. Smjesom napunite klobuk. Stavite na rešetku roštilja i pritom pripazite da vatra bude blaga. Pecite dok se gljive ne ispeku, a sir otopi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....