OVO JE BILO BAŠ DOBRO

Kupine često zapostavljamo, a tako lijepo podižu svaki desert, evo kako ih u savijači i madeleine kolačićima koristi Petra Jelenić

Inspirirana šumom, Petra Jelenić je od jabuka, šumskih kupina i lješnjaka napravila

Znamo je kao vrsnu slastičarku iz čije glave i ruku su izašle neke od najkompleksnijih mono-porcija i torti koje smo do sada vidjeli, ali malo je poznato da je Petra Jelenić, kada ne radi upravo takve deserte, najsretnija u šumi. Proljeće, ljeto i jesen za nju su doba kada se, u trenucima opuštanja, najradije zaputi među zelenilo, a kada je već tamo, nerijetko se kući vrati i s jestivim biljem ili bobicama.

image
Berislava Picek/Cropix

Kada nabraja omiljene šumske plodove, često spominje i šumske kupine, od kojih nam je svojevremeno napravila i dva deserta, koja su nas zatim raspametila.

image
Berislava Picek/Cropix

Jedan od njih je savijača od šumskih kupina i jabuka, koju je razvlačila pred nama pa bogato napunila voćnim nadjevom, a drugi su sočni, aromatični madeleines punjeni kupinama. Teško je odlučiti koji nam je bio bolji pa vam u nastavku ostavljamo recepte za oba i prepuštamo vam da prosudite sami.

Iako su šumske kupine, kao i ostatak šumskih plodova, uvijek nekako slađe, kod pripreme ovih deserata, naravno, koristiti možete i obične kupine koje ćete ubrati u vlastitom dvorištu ili kupiti na tržnici.

SAVIJAČA OD ŠUMSKIH KUPINA I JABUKA

Za vučeno tijesto će vam trebati:
260 g mlake vode
8 g soli
500 g glatkog brašna
50 g ulja za tijesto
ulje za premaz
Za nadjev:
1 kg šumskih borovnica
1 kg očišćenih jabuka narezanih na deblje listiće
100 g krušnih mrvica
med po želji
cimet po želji
50 g otopljenog maslaca
100 g nasjeckanih badema ili lješnjaka
Priprema:
Pripremite manju posudu koju možete dobro poklopiti da ne ulazi zrak. Ulijte malo ulja u posudu i razmažite ga po stijenkama. Pomiješajte vodu i sol pa ih ulijte u brašno. Dodajte ulje i umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu. Pouljite tijesto, stavite ga u pripremljenu posudu i poklopite. Pustite da odmara barem pola sata na sobnoj temperaturi. Pripremite stolnjak na kojem ćete razvlačiti tijesto. Pobrašnite stolnjak oštrim brašnom. Pećnicu stavite zagrijavati na 200 °C. Na sredinu stola stavite tijesto, pobrašnite ga i prvo razvaljajte u svim smjerovima. Pustite tijesto desetak minuta da odmori. Razvucite tijesto u svim smjerovima da bude ravnomjerno tanko. Uz rub stola pospite krušne mrvice pa rasporedite kupine i jabuke. Polijte ih medom i pospite cimetom. Po ostatku tijesta poškropite otopljeni maslac i pospite bademe ili lješnjake. Škarama odrežite debele rubove tijesta pa s pomoću stolnjaka savijte savijaču. Savijaču premjestite u protvan namazan uljem. Namažite otopljenim maslacem pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 15 minuta ili do zlatno-žute boje.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

MADELEINES S LJEŠNJACIMA I ŠUMSKIM KUPINAMA

Trebat će vam:
100 g brašna
30 g mljevenih tostiranih lješnjaka
110 g šećera muscovado light
3 g praška za pecivo
5 g kestenova meda
2 jaja
100 g otopljenog beurre noisette (smeđi maslac)
20 g likera od lješnjaka
srž pola mahune vanilije
Priprema:
Miksajte jaja, šećer, srž pola mahune vanilije i med dok smjesa ne postane svijetla i pjenušava. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i lješnjake. Umiješajte mlaki maslac i liker od lješnjaka. Premjestite u manju posudu, poklopite i spremite u hladnjak preko noći.

Kako napraviti sirup?
Trebat će vam:
75 g šećera
75 g vode
2 žličice čaja od kupina
30 g likera od lješnjaka

Dodatno:
kupine
Priprema:
Pomiješajte šećer i vodu, zavrijte do vrenja, dodajte lišće kupine pa lagano kuhajte 1 minutu. Maknite s vatre, mlako procijedite pa dodajte liker od lješnjaka. Pripremite kalupe za madeleines - ako je potrebno, namastite ih i pospite oštrim brašnom. Slastičarskom vrećicom napunite kalupe do 1/3 visine pa u sredinu utisnite kupine. Nanesite još smjese za madeleines do 2/3 visine kalupa. Malo poravnajte i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko 10 minuta. Pečene premažite hladnim sirupom, pa ohladite.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 11:24