RECEPTI ZA MARTINJE

Obožavamo dobro pečenje, ali ovo Martinje kuhamo drugačije! Radimo buncek, krvavice i perkelt

 Biljana Blivajs/cropix/marko Miščević/cropix//
Običaj krštenja mošta, popularno zvano Martinje obilježava se 11. studenog, ali pripreme već traju...

Slavlje, naravno, nikako ne može proći bez nazdravljanja mladim vinom, ali i gozbe kad se tradicionalno peče martinjska guska. Neki izvori upućuju da korijene običaja "krštenja mošta" treba tražiti u germanskom slavlju blagoslova vina na dan sv. Ivana Evanđelista koje je u sjeverozapadnim hrvatskim krajevima našlo izraza na dan sv. Martina. Takva slavlja su bila rezervirana samo za plemiće feudalce, a prva pravila kako se odvija martinjsko slavlje datiraju od 19. stoljeća.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Iako je pečena guska neizostavna, ovog puta smo odlučili s vama podijeliti naše omiljene recepte koji su neki odmak od klasike. Teško možemo zaboraviti hrskavo lisnato tijesto punjeno heljdom i pačjim iznutricama i krvavice u lisnatom s dinstanim kupusom koje nam je pripremio chef Branko Ognjenović iz Akademije Majstor Kuhar.

LISNATO TIJESTO PUNJENO HELJDOM I PAČJIM IZNUTRICAMA

image
Biljana Blivajs/Cropix

image
Biljana Blivajs/Cropix

Vino se odlično slaže sa svom hranom, no na martinjski dan u kajkavskom dijelu Hrvatske na jelovniku se uvijek nađe perad, i to guska ili raca, a prate ih svinjska pečenja i kobasice te krvavice, sve s obaveznim kiselim zeljem, mlincima i restanim krumpirom.

KRVAVICE U LISNATOM TIJESTU S KISELIM KUPUSOM

Razvaljati lisnato tijesto. Oguliti krvavicu pa je umotati u tijesto, premazati ga razmućenim jajetom i peći na 190 stupnjeva dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužiti s dinstanim kiselim kupusom. Njega pripremite tako da prvo na masnoći dinstate luk i malo na sitno nasjeckanog špeka pa dodate narezani kiseli kupus (može i naribani), lovorov list, papar u zrnu te dinstate dok kupus ne omekša.

image
Biljana Blivajs/Cropix

image
Biljana Blivajs/Cropix

Chef Christian Misirača je s Damirom (Dadom) Tašnerom, vlasnikom zagrebačkog Cheese bara napravio sočan buncek i jezik u vinu, divnu jetrenu paštetu, pačji perkelt za one gladnije i pačji ajngemahtec za prevenciju mamurluka.

image
Marko Miščević/Cropix/

Martinjske vinske svetkovine tradicijska su priča, ali to ne znači da uvijek morate za svoje društvo kuhati isto! Otvorite bocu portugisca, nabavite buncek, juneći jezik i ne štedite na hrenu! Napomena: pačji ajngemahtec liječi mamurluk - provjereno.

PAČJI AJNGEMAHTEC

image
Marko Miščević/Cropix/

BUNCEK I JEZIK U VINU

image
Marko Miščević/Cropix/

PAČJI PERKELT

image
Marko Miščević/Cropix/

JETRENA PAŠTETA

Trebat će vam:

500 g jetrica peradi (najbolje miješana)
200 g maslaca (ili još bolje pačja, gusja ili kokošja mast odnosno salo)
2 dl traminca
0,5 dl vinjaka (konjaka)
grančica kadulje
šareni papar u zrnu

Priprema:

Jetrica je važno dobro očistiti od žilica. Kratko se prepeku na masnoći, podliju vinom i vinjakom te se doda kadulja. Jetrica se flambiraju (oprez!) i gotova su već za nekoliko minuta. U blenderu se dobro izmiksaju zajedno s tekućinom u kojoj su se pržila i paprom. Pašteta se služi hladna uz preprženi kruh.

image
Marko Miščević/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:05