MESO, RIBA I VEGE

Od jetrice do ribe: varivo obožavamo, ali ovih 7 recepata s keljom još su bolja ideja za ručak

 Biljana Blivajs/cropix/
Okušajte se u pripremi kelja sa škarpinom ili inćunima, jetricom, pretvorite ga u slasne rolice, napunite njime raviole ili pitu

Iako dobro kelj varivo baš nikad ne odbijamo, ovih smo dana veliku zelenu glavicu koju smo za vikend kupili na tržnici odlučili iskoristiti na malo drugačiji način. Zavirili smo u našu zbirku recepata i izdvojili sedam dobrih ideja. Svaki od recepata koje dijelimo u nastavku isprobali smo i sami se uvjerili da su u pitanju jela koja ćemo rado ponoviti, pa i preporučiti prijateljima gurmanima. Stoga, ne bojte se eksperimentirati i umjesto omiljenog variva, kelj ovih dana poslužite na malo drugačiji način.

image
Mario Kucera/

SOČNE ROLICE S KELJOM ZA RUČAK ZA DVA DANA

U slučaju da volite sarmu i japrak, odlična ideja za ručak koji vam može potrajati čak dva dana bit će i rolice od kelja punjene mljevenim mesom. Puniti ih možete čistom junetinom, a dodati možete i rižu, ali i dodatke kao što su ribana mrkva i celer. Dodajte im temeljac i vino pa sve zajedno ispecite u pećnici i poslužite uz prilog po želji. Naša preporuka je pire krumpir.

ROLICE OD KELJA PUNJENE MLJEVENIM MESOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

RIBA I KELJ SE VOLE

Tražite li inspiraciju za jednostavna riblja jela, dobra ideja mogla bi biti kombinacija sa škarpinom ili inćunima. Priprema ovih jela neće vam oduzeti previše vremena, a rezultat će biti kompletan, ukusa, zasitan ručak nakon kojeg će svi tanjuri biti prazni.

ŠKARPINA S KELJOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

INĆUNI I KELJ NA PADELU

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

MESNI FAVORIT

Volite li ipak više meso, razmislite o tome da napravite sočnu teleću jetru u narančinu soku s čipkastim keljom. Ako vam pri ruci nije čipkasti, naravno, koristiti možete i običan kelj i gotov ručak imate već u 30-ak minuta.

JETRICA S KELJOM

image
Berislava Picek/Cropix/

KRUMPIR I KELJ, ALI NE U VARIVU

Osim u varivu, kelj i krumpir odlično se slažu i u popečcima. Za ovo jelo neće vam trebati previše vremena, a poslužiti ga možete tek uz dobar, jednostavan umak na bazi grčkog jogurta s, primjerice, koprom, ili uz zdjelu zelene salate.

POPEČCI OD KELJA I KRUMPIRA

image
Berislava Picek/Cropix/

PITA ILI PAŠTA?

Kelj se odlično slaže i s tijestom, bez obzira je li riječ o prhkom ili domaćoj tjestenini. Slana pita s keljom bit će dobra opcija ako želite da vam dio ručka ostane i za sutrašnji gablec, dok raviole s keljom po receptu Ivana Zidara napravite za kakvu posebniju priliku.

SLANA PITA S KELJOM

image
Mario Kucera/

RAVIOLI PUNJENI KELJOM

image
Biljana Blivajs/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:26