tjedni meni

Ovaj tjedan radimo hrskave pileće prutiće, salatu od kelja, složenac od piletine i kupusa i tjesteninu s inćunima

Novih sedam recepata za brza jela koja će vam uljepšati tjedan

Spremni za novi radni tjedan? Odlično, zato što je svaka pauza za ručak prilika da pojedete nešto doista ukusno - od sendviča s finim nadjevom od sira i špinata, preko lagane salate od kelja i jabuka pa do jela od prosa s rajčicama koje spremite za sredinu tjedna. Neka vam jelovnik bude raznolik pa u četvrtak ispecite hrskave prutiće od piletine koje potom ubacite u meko pecivo ili poslužite uz omiljeni umak, a neka petak bude rezerviran za tjesteninu s dodatkom inćuna. Za vikend se vrijedi malo potruditi pa ispecite u subotu svinjske kotlete i glazirajte prokulice, a u nedjelju na stol stavite složenac od piletine i kupusa. Ovo posljednje jelo predstavlja odličan način kako da potrošite piletinu preostalu nakon kuhanja domaće juhe tako da se sve doista iskoristi do kraja. Dobar tek.

PONEDJELJAK

Kremasto punjenje ovog sočnog sendviča spremite od ricotte i parmezana, a možete ga doraditi raznim začinima, kao i naribanom koricom limuna. U ovom primjeru dodan je špinat, no vi tu možete iskoristiti i tikvice, sušene rajčice, karamelizirani luk i druge ukusne dodatke.

image
Drong/Getty Images

Sendvič s ricottom i špinatom

UTORAK

Omiljenu jabuku, neovisno je li kiselkasta ili slatka, ubacite u salatu na bazi kelja. Pritom kelj nemojte zaboraviti dobro izmasirati uz dodatak ulja kako bi listovi lijepo omekšali, kao ni začiniti omiljenim preljevom za salatu. Ubacite tostirane bademe, sušene brusnice, bučine sjemenke i slične sastojke, a ako salatu želite još malo pojačati, dodajte feta sir i komadiće kuhane ili pečene piletine.

image
Wmaster890/Getty Images

Salata od kelja i jabuka

SRIJEDA

Umjesto klasičnog rižota ili salate od kuhanog ječma, za ručak spremite - proso! Ova zasitna žitarica predstavlja odličnu namirnicu koju možete kombinirati s brojnim sastojcima, a u ovom slučaju neka to budu rajčice i razni začini. Povrtni ili pileći temeljac dat će cijelom jelu dodatnu dubinu okusa, a osim što ga možete poslužiti kao glavno jelo, u manjoj količini može biti i odličan prilog.

image
Nata_vkusidey/Getty Images/istockphoto

Proso s rajčicama

ČETVRTAK

Hrskavi pileći prutići nisu bez razloga omiljeni zalogaji onih najmlađih - odličan su ručak, može ih se ubacivati u sendviče i salate, posluživati uz umake i jesti same. Pritom ne morate nužno potrošiti litru ulja kako biste ih ispekli jer iz pećnice mogu izaći jednako hrskavi, a znatno manje masni.

image
Eugenia Lucasenco/Getty Images

Hrskavi pileći prutići

PETAK

U smočnici je uvijek dobro imati nekoliko ribljih konzervi i to osobito inćuna, koji su vrijedan dodatak jelima, od umaka do raznih variva. Ako pritom tražite način da u potpunosti iskoristite namirnice s tržnice poput repe, cikle ili mrkve, zašto njihovo lišće ne biste iskoristili u umaku za tjesteninu? Osim što od lišća tog povrća možete spremiti pesto, možete ga tretirati i kao blitvu ili špinat i blanširati te ubaciti u umak.

image
Olga Mazyarkina/Getty Images/istockphoto

Tjestenina s inćunima i lišćem repe

SUBOTA

Ako ste se vratili s tržnice s vrećicom prokulica, sjajno! Operite ih, narežite na polovice, zalijte maslinovim uljem i malo balzamičnog octa, posolite i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu da se ispeku. Poslužite kao prilog uz pečene svinjske kotlete i svježu salatu po izboru.

image
Lisegagne/Getty Images

Pečena svinjetina s pečenim prokulicama

NEDJELJA

Nakon kuhanja obavezne nedjeljne juhe, iskoristite pileće meso u novom jelu i to u ukusnom složencu s kupusom! Pritom sve pospite s malo cheddara koji će se u pećnici rastopiti i pretvoriti u ukusni gornji sloj složenca za kojim će se svi otimati.

image
Manyakotic/Getty Images/istockphoto

Složenac od piletine i kupusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:52