7 jela za 7 dana

Ovaj tjedan spremamo muffine od špinata i fete, ribu u škartocu i wok s piletinom

 Melaniemaya/Getty Images
U pećnici spremite sve od zapečenog graha do ribe i kobasica u tijestu

Kao i svaki tjedan, tako se i ovaj trudimo jesti raznoliko i kvalitetno, sa što više sezonskih namirnica, ali i u skladu s našim užurbanim životnim stilom. U ponedjeljak zamiješajte brze muffine bez jaja, a u utorak zagrijte wok i složite u njemu rezance s piletinom i povrćem. Srijeda neka bude rezervirana za zapečeni grah, a u četvrtak složite tart sa šparogama. U petak neka bude riba na stolu, dok za subotu i nedjelju spremite kobasice u tijestu i ražnjiće koji će oduševiti ekipu.

PONEDJELJAK

Brzopotezno jelo zamutite od više vrsta sira, mlijeka i špinata, a sve izlijte u kalup za muffine i pecite dok ne poprimi zlaćanu boju. Ovako složeno jelo možete ponijeti na posao, izlet ili u park s djecom, a želite li od njih napraviti propisni obrok, dodajte svježu salatu i ručak je spreman.

MUFFINI OD ŠPINATA I FETA SIRA

image
Nata_vkusidey/Getty Images/istockphoto

UTORAK

Dobro usitnjeni sastojci, jako zagrijan wok, fini rezanci od jaja i umak od soje, meda i češnjaka recept su za pripremu odličnog jela na bazi piletine. Ubacite malo ulja od sezama za posebnu aromatičnost jela, nemojte se suzdržavati s ljutinom ako to volite i za čas ćete imati obrok za prste polizati

REZANCI S PILETINOM I POVRĆEM

image
Lisovskaya/Getty Images/istockphoto

SRIJEDA

Dobro opremljena smočnica od gladi čuva, što znači da na suhom i hladnom uvijek imamo osnovne namirnice koje mogu stajati. To su, naravno, brojne konzerve koje možemo izvući u trenucima kada ne stignemo više do dućana, a trebaju nam namirnice za ručak ili brzu večeru. Zato bi bilo dobro u smočnici držati hranu kao što su konzervirani grah, pelati, sardine i inćuni, a o raznim oblicima zimnice da ni ne govorimo.

ZAPEČENI GRAH

image
Maxim Bondarenko/Getty Images/istockphoto

ČETVRTAK

Osim dobro opremljene smočnice, dobro je imati i pametno napunjen hladnjak namirnicama kao što su, primjerice, komadi lisnatog tijesta spremni za korištenje! Gotovo lisnato tijesto je odlična opcija jer vam može poslužiti kada se zaželite nečeg slatkog, ako vam nedostaju grickalice koje biste poslužili uz omiljeni film ili nemate vremena raditi kompleksni ručak. Umjesto toga samo ga razvaljajte i punite slanim nadjevom po želji.

TART OD LISNATOG TIJESTA, ŠPAROGA I MLADOG LUKA

image
Studiomikara/Getty Images/istockphoto

PETAK

Neovisno imate li cijelu ribu ili pak samo filete čistog mesa s kožom, ovaj način pripreme omogućit će vam da dobijete sjajan rezultat s minimalno truda. Sve što trebate učiniti jest očistiti ribu, začiniti po želji, ubaciti dodatke kao što su češnjak, limun ili grančice ružmarina i dobro zatvoriti papir za pečenje te ćete za tren oka imati pravu gozbu.

RIBA U ŠKARTOCU S LIMUNOM

image
Melaniemaya/Getty Images

SUBOTA

Priprema kobasica u tijestu za vikend-druženje s obitelji i prijateljima doći će vam poput terapije jer osim što trebate zamijesiti tijesto, što samo po sebi zna biti opuštajuće, razveselit ćete sve prisutne! Odaberite omiljene kobasice ili hrenovke, dajte si malo vremena da odradite cijeli proces pripreme tijesta (a ako nemate vremena, poslužit će i kupovno lisnato, bez brige nećemo nikome reći) i složite ovu zabavnu grickalicu!

KOBASICA U TIJESTU

image
Natkinzu/Getty Images/istockphoto

NEDJELJA

Svaki put kada radite ove ražnjiće isprobajte neku drugu marinadu i kombinaciju začina sve dok ne skupite njih nekoliko koje su vam pravi favoriti. Osim što možete kombinirati različite vrste ulja (razmišljajte ovdje i o egzotičnijem sezamovom ulju), ubacite med ili javorov sirup za slatkoću, đumbir ili srirachu za žestinu, ružmarin ili majčinu dušicu za mediteransku aromatiku, a umak od soje ili pak teriyaki ako vas više privlače azijski okusi.

SOČNI RAŽNJIĆI

image
Luchezar/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:56