Gotova u 10-ak minuta

Ovakvu carbonaru sigurno još niste probali, a mogla bi vam postati novo omiljeno jelo

Slavni David Chang prihvatio je izazov napraviti jelo od odabranih namirnica i rekreirao talijanski klasik na posve drugačiji način

Kad spomenemo talijansku kuhinju, mnogima je prva asocijacija - carbonara. Naravno, neki će se sjetiti i pizze, lasagna, gelata, Grana Padano, Pecorino Romano ili Parmigiano Reggiano sira, Mozzarelle... Ipak, jedno je sigurno - kao što se kod nas uvijek raspravlja kako se radi dalmatinska pašticada, tako se u Italiji, ali i u svijetu, raspravlja kako se radi prava talijanska carbonara.

Ovo kremasto, ukusno i utješno jelo mnogima je visoko na listi omiljenih jela te ga redovito radimo po provjerenom receptu koji i sami možete isprobati ako pratite ove upute, a više ne radimo ni ove greške, međutim, recept koji je za ovaj klasik talijanske kuhinje podijelio svjetski poznati chef David Chang zaintrigirao nas je da je pripremimo na posve drugačiji način.

Kao što možete vidjeti u video objavi u nastavku, nije koristio talijansku pastu već kinesku tjesteninu s jajima, a dodao je još dva neočekivana sastojka koji su jelu dali toliko obožavani umami.

Za one koji možda ne znaju, David Chang je u svijetu poznati chef i televizijsko lice, autor kuharica - bacite oko na ovu jer je prekul, te je osnivač grupe restorana Momofuku. Više smo puta pisali o njemu, no spomenimo jedan od posljednjih tekstova koji će zanimati foodieje i sve putoholičare, a tiče se savjeta kako na putovanjima jesti dobro, a ne potrošiti puno koji možete pročitati ovdje.

CARBONARA PO RECEPTU DAVIDA CHANGA

Trebat će vam (za dvije osobe):

200 g narezane pancete, slanine ili Guancialea
1 žličica chili BirdsEye (sušenih sjemenki)
1 žlica soja umak
500 g kineske tjestenine s jajima
sol
200 g parmezana
4 žutanjka (bjelanjke iskoristite u nekom drugom receptu)

Priprema:

Pancetu, slaninu ili Guanciale narežite na prutiće i prepržite na tavi dok ne postane zlatne boje, hrskava i ne pusti masnoću.

U dubokoj zdjeli naribajte parmezan pa mu dodajte žutanjke i sve dobro izradite pjenjačom ili velikom vilicom.

U lonac naspite vodu, posolite i kad zavrije, skuhajte tjesteninu po uputi na pakiranju. Kad je tjestenina kuhana, vodu nikako nemojte baciti!

Vodu od kuhanja tjestenine dodajte šefljom u žutanjke i parmezan snažno miješajući da jaja ne emulgiraju. Kad ste dobili lijepi svileni umak dodajte soju, chili i opet dobro promiješajte da se sve lijepo sjedini. Isto napravite i s dvije trećine pržene pancete, slanine ili Guancialea.

U umak sad dodajte tjesteninu, sve zajedno dobro izmiješajte, posipajte preostalom prženom slaninom, po želji dodatno posolite i posipajte chilijem i parmezanom.

Kako to radi slavni chef David Chang, pogledajte i u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:45