7 JELA ZA 7 DANA

Ovog tjedna kuhamo povrtnu juhu, rolice od tikvica i jednostavna jaja u gustom umaku od rajčice

 Deposit Photos/
Osim toga, radimo i patlidžan s laganim umakom, ribu s rajčicama, slasni hot dog i svinjetinu u povrtnom umaku

Još jedan ljetni tjedan započinjemo klasikom s rajčicama, poširanim jajima u gustom umaku od rajčice nalik popularnoj shakshuki. Nastavljamo s pečenim patlidžanom s kremastim umakom, a potom u srijedu radimo povrtnu juhu s tjesteninom koja, ako je napravite u većem loncu, može potrajati čak dva dana, a ukusna je i hladna. Nastavljamo slasnim rolicama od tikvica s mljevenim mesom, a zatim u petak radimo brzu ribu iz tave s rajčicama. Vikend smo rezervirali za hot dog s kobasicama umotanim u slaninu, a u nedjelju kuhamo svinjetinu u povrtnom umaku. Recepte potražite u nastavku.

PONEDJELJAK

Kada se zaželite ukusnog ručka, a nemate vremena predugo stajati uz štednjak, naša inačica shakshuke bit će više nego dobra ideja. Gusti umak od rajčice s jajima odličan je već sam za sebe, a kada ga poslužite uz tostirani kruh koji ste natrljali češnjakom, ručak postaje još bolji.

JAJA U UMAKU OD RAJČICE

image
Deposit Photos/

UTORAK

U jelo nalik ovome zaljubili smo se kada smo ga prvi puta radili po receptu Yotama Ottolenghija. Od tada ga radimo u različitim varijantama, ovisi o tome što trenutno imamo u hladnjaku, a ako i niste ljubitelj patlidžana, jednom kada ga probate pripremljenog na ovaj način, više mu nećete moći odoljeti. Umak od jogurta je obavezan!

PEČENI PATLIDŽAN S UMAKU OD JOGURTA

image
Deposit Photos/

SRIJEDA

Sredinom tjedna volimo skuhati nešto na žlicu, laganije, ali još uvijek zasitno. Ovog tjedna tako radimo gustu povrtnu juhu s tjesteninom koja je dobra čak i hladna, a ako je pripremite u većoj količini, može biti i kvalitetan ručak za dva dana.

POVRTNA JUHA S TJESTENINOM

image
Timolina/

ČETVRTAK

Omiljene tikvice ovog smo puta odlučili spojiti s mljevenim mesom i upakirati u gusti umak od rajčice. Odlična ideja za ovo jelo bit će mljevena puretina, no uvijek možete koristiti i junetinu ili kombinaciju junetine i svinjetine.

ROLICE OD TIKVICA S MLJEVENIM MESOM

image
Deposit Photos/

PETAK

Riba petkom nikad nije zvučala jednostavnije. Ispecite je na maslinovu ulju, a potom na istoj tavi kratko obradite i rajčice, neka otpuste sokove pa sve zajedno poslužite uz sezonsku salatu. I ručak je gotov u 20-ak minuta.

RIBA S RAJČICAMA

SUBOTA

Ako tražite inspiraciju za vikend ručak koji će se svidjeti baš svima za stolom, ove hot dog kobasice omotane slaninom više su nego dobra ideja. Poslužite ih uz jednostavan umak i dodatke kao što su sitno sjeckani krastavci, rajčica i luk.

HOT DOG S KOBASICAMA SA SLANINOM

image
Deposit Photos/

NEDJELJA

Umjesto piletine s mlincima i zasitnih pečenja, razmislite da ove nedjelje napravite jednostavne svinjske odreske u povrtnom umaku. Najbolje se slažu s njokima, rižom, pa čak i trgancima i mogli bi postati ručak kojem ćete se vraćati češće.

SVINJETINA U POVRTNOM UMAKU

image
Bogdanhoda/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:22