Postoji nešto posebno u mirisu svježe pečenih palačinki u kuhinji. No, koliko god one bile neodoljive, upravo je nadjev ili namaz ono što ih često čini još boljima. Umjesto klasičnih pekmeza ili čokoladnih krema, predlažemo vam nešto drukčije, domaći voćni namaz s chia sjemenkama.
Riječ je o jednostavnom receptu koji se priprema u jednoj posudi, bez dugog kuhanja, bez dodavanja klasičnog šećera i bez konzervansa. Najbolje od svega, gotov je u manje od pola sata, što znači da ga možete napraviti dok se palačinke peku ili čak prije doručka.
Sastojci iz prirode
Chia sjemenke poznate su po svojoj sposobnosti da upijaju tekućinu i stvaraju gelastu strukturu. Upravo zato savršene su za ovakve brze voćne namaze jer prirodno zgusnu smjesu bez dugotrajnog ukuhavanja. Rezultat je lagan, kremast namaz u kojem ostaje očuvana svježina i punoća voća.
SAVJETI PETRE JELENIĆ ZA NAJBOLJE PALAČINKE
Još jedna prednost ovakvog načina pripreme je što sami možete birati kojim ćete zaslađivačem ublažiti kiselost voća. Umjesto bijelog šećera koji se uobičajeno koristi za pekmeze i džemove, ovdje se odlično uklapaju med, agavin sirup ili javorov sirup. Tako dobijete blago karamelastu ili cvjetnu aromu, ovisno što izaberete, a voće ostaje u prvom planu.
Namaz koji se prilagođava sezoni
Ovaj recept zapravo nema strogo zadane okvire. Dovoljno je pratiti sezonu i koristiti ono što vam je trenutno dostupno. U proljeće to mogu biti jagode, ljeti maline ili marelice, dok jesen nudi šljive i kruške. Zimi možete posegnuti za smrznutim bobičastim voćem, koje jednako dobro funkcionira.
Svaka varijacija daje namazu drukčiji karakter: maline ga čine kiselkastim i osvježavajućim, breskve daju nježnu slatkoću, dok šljive unose duboku aromu koja podsjeća na klasične domaće pekmeze. Upravo u toj prilagodljivosti leži čar ovog recepta - možete ga mijenjati iz tjedna u tjedan i nikada vam neće dosaditi.
Kako ga poslužiti?
Najčešće se poslužuje na palačinkama, ali mogućnosti su puno šire. Možete ga poslužiti kao preljev za jogurt ili zobene pahuljice, namazati na tostirani kruh ili poslužiti uz sirne namaze i svježi sir.
RECEPT ZA PALAČINKE UZ KOJI USPIJEVAJU ČAK I TOTALNIM AMATERIMA
Djeca ga obožavaju na šnitama domaćeg kruha, a odrasli će ga rado kombinirati uz granolu ili čak kao dodatak kolačima.
Zbog toga što nema konzervansa, ovaj namaz najbolje je praviti u manjim količinama i potrošiti u nekoliko dana. No, budući da se priprema vrlo brzo, to nikada ne predstavlja problem, uvijek ga možete napraviti svježeg.
Recept za voćni namaz od kupina i chia sjemenki
Trebat će vam:
300 g svježih kupina
2–3 žlice meda (po želji, ovisno o slatkoći voća)
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice chia sjemenki
1 žlica limunova soka
Priprema:
Kupine stavite u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste sok. Po želji ih zgnječite vilicom ili usitnite štapnim mikserom ako želite glađu teksturu. Dodajte med i vaniliju pa dobro promiješajte. Umiješajte chia sjemenke i limunov sok te kuhajte još minutu.
Maknite s vatre i ostavite da se hladi. Dok se hladi, chia sjemenke će zgusnuti smjesu u namaz. Kada se potpuno ohladi, prebacite u čistu staklenku i čuvajte u hladnjaku do 5 dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....