TRADICIONALNE RECEPTURE

PSSST, SLATKA KRAĐA DOBRE HRANE: Chefici Ani Grgić istrgnuli smo nekoliko stranica s receptima za najfinije sitne kolače!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2019. u 12:32

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Božićni kolači pak jednostavno moraju biti tradicionalni, jednostavni, prhki, onakvi kakvi će pobuđivati uspomene, vraćati u mladost, a mlađima ostati u uspomeni

Rođena sam i odrastala u doba kad je kultura stola bila osobito važna. Točno se znalo kad je bio obiteljski ručak, na kojem su svakodnevno bili prisutni svi članovi obitelji. Jednostavno, doći i sjesti za stol bio je obavezan, ali i najugodniji dio dana. A koliko se obitelji u ovoj današnjoj strci svakodnevno sastaje? Ne samo za stolom, nego čak i prođu dani da se ne vide, a kamoli razgovaraju, razmijene smiješak, zagrljaj, savjet, riječ dobre volje. Sva sreća, malo po malo ljudi počinju shvaćati koliko u životu znači sjesti i jesti s dragim ljudima.

 

Peku se kruhovi s kiselim tijestom, sve se više razmjenjuju recepti za zimnice i domaća jela, a u ovo adventsko doba sve više kuća ponovno miriše po domaćim kolačima. Božićni kolači pak jednostavno moraju biti tradicionalni, jednostavni, prhki, onakvi kakvi će pobuđivati uspomene, vraćati u mladost, a mlađima ostati u uspomeni koju će, vjerujem, jednom dijeliti sa svojom djecom - rekla nam je, okružena mirisima pečenih kolačića, pomalo nostalgično raspoložena chefica restorana hotela Esplanade Ana Grgić. Kolačiće za koje vam donosimo recepte ispekla je sa svojim suradnicama Anom Blažon i Ljiljom Marić Rogić, dok je ostali dio ekipe ubrzano pekao kolače koji se u ovo adventsko doba poslužuju u restoranima hotela Esplanade.

 

Hotel je savršeno ukrašen, otmjen, s dobro odmjerenom dozom luksuza mjesto je gdje trebate provesti barem malo vremena u ovo praznično doba. Naime, ulaskom u njega kao da ste ušli u božićnu bajku, posebnu čaroliju. Družite se uz domaće kuhano vino ili uz slasna jela s potpisom chefice Ane Grgić. Možete li pak odvojiti više vremena i doživjeti posebnu čaroliju, u hotelu Esplanade možete provesti i Gurmanski adventski vikend. I upravo primamljiv miris toplih blagdanskih slastica u trenutku će pretvoriti sive zimske dane u veselu božićnu idilu.

Marcipan lizalice

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Mini kuglof

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Gumbići

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Rolada od kestena

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Vanili kiflice

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Šapice

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Božićni kuglof

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Pita od maka

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Medenjaci

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Kokos kuglice

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Izdvajamo

Iz drugih medija