8 SJAJNIH RECEPATA

Sočan biskvit i kremasta palenta sa smokvama za one koji još nisu spremni oprostiti se s ljetom

 Berislava Picek/Cropix
Jedite ih svježe, kuhajte ih, pirjajte, pecite, flambirajte, grillajte na tavi, ubacite u kolače, prekrijte rastopljenim sirevima...

Jeste li i vi ovo ljeto jedva dočekali smokve? Taj mekani plod koji oblikom podsjeća na suzu najradije ubiremo ravno s drveta i jedemo ga svježeg, a kada ih nestane, smokve su dobre i osušene. Srećom, obje vrste se odlično sljubljuju u slatka i slana jela pa ih nemojte zanemariti ni u kuhinji čak ni sada, kada je ljeto već iza nas, ali još uvijek se na tržnicama i policama supermarketa može pronaći pokoji slatki plod.

image
Berislava Picek/Cropix

Smokva nema cvijet, točnije skupina njenih sićušnih cvjetova raste unutar jestive ljuske, koja kasnije dozrijeva u plod. Većina smokava u svijetu uzgaja se u Grčkoj, Portugalu, Turskoj, Španjolskoj i Kaliforniji, a sada ih ima čak i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Plodovi su im najslađi baš u ovo vrijeme, a dolaze u cijelom rasponu boja, od zeleno-žućkastih, ljubičastih ili tamno ljubičastih pa sve do crnih. Ako ste ljubitelj smokvi, iskoristite njihove plodove upravo sada za pripremu jela, džemova, likera ili ih jednostavno osušite te u njima uživajte tijekom cijele godine. Isto tako svježe smokve se mogu koristiti kao zaslađivač u desertima, osobito ako želite izbjeći šećer.

ROLICE SA SUHIM I SVJEŽIM SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

U našem podneblju zastupljene su sorte Petrovača bijela, Bjeluša ili Bjelica, Zamorčica i Šaraguja. Plod koji je svjetlozelene boje, a meso mu je blijedo ružičasto i dosta slatkastog okusa spada u sortu Petrovača bijela. Sorta je vrlo osjetljiva na dodir te uslijed čestog dodirivanja ili premještanja brzo potamni pa rukujte plodovima s pažnjom. Upravo je Petrovača bijela najzastupljenija sorta u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Bjeluša ili Bjelica ima plodove manje osjetljive na dodir te se ova sorta dosta koristi i u suhoj varijanti. Meso smokve je bijelo i vrlo ugodne slatkoće. Zamorčica je sorta smokve najčešće uzgajana duž čitave naše obale. Plod joj je svjetlozelene boje, a postaje žućkast kada sazre. Meso joj je izuzetno sočno i slatko. Plodovi sivo-crveno-ljubičaste boje pripadaju sorti Šaraguja. Za razliku od drugih sorti, ove su smokve blago kiselkastog okusa, no meso im je divne tamno crvene boje.

PALENTA SA SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Kako kuhati sa smokvama? Cijela smokva je jestiva, a ako je berete neposredno prije kuhanja, primjerice u svom vrtu, samo je dobro obrišite kuhinjskim papirom i provjerite da nema koji zalutali kukac. Oni osjetljiviji prije same upotrebe ploda mogu smokvu vrlo kratko isplahnuti hladnom vodom ili je pak oguliti. Smokve s lakoćom možete peći, kuhati ili čak grilati.

PEČENE SMOKVE S KOZJIM SIROM

image
Berislava Picek/Cropix

Popularne su kao džem, namaz ili sirup koji se često koristi kao preljev za jogurt, sladoled ili pak salatu. Kada je riječ o konkretnim jelima, smokve se savršeno upotpunjuju s plavim sirom.

PITA SA SMOKVAMA I CAMEMBERTOM

image
Berislava Picek/Cropix

Zanimljiv je i spoj smokava s češnjakom, maslinama i kaparima. Ne iznenađuje ni što se sjajno slaže s agrumima poput limuna ili naranče. O namirnicama kao što su pršut, panceta ili šunka ne treba niti govoriti jer su sa smokvom prava dobitna kombinacija. Cimet, klinčić, kardamom ili pak muškatni oraščić smokvu čine u potpunosti rajskim voćem. Uživajte u raskoši okusa i pripremite ih kako poželite, sve je dozvoljeno.

ROLANA SVINJETINA SA SMOKVAMA I PRŠUTOM

image
Berislava Picek/Cropix

WOK SA SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

TORTA OD RICOTTE I SMOKAVA

image
Berislava Picek/Cropix

BISKVIT KOLAČ SA SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:17