TRADICIONALAN NAČIN PRIPREME

Temfanje je međimurska tajna najfinijeg umaka, evo kako temfanog kunića radi Matija Bogdan

Kunića u ovom receptu vrlo lako možete zamijeniti i s piletinom

Kada smo svojevremeno na jednom mjestu, u kući chefa Marka Palfija, okupili važne međimurske chefove, o čemu smo pisali ovdje, Matija Bogdan pripremio nam je temfanog kunića. Kako nam je objasnio, u Međimurju, a i u njegovoj obitelji, ‘zajcom‘ se uglavnom nazivaju i kunić i zec, pa zato njegovo jelo nosi naziv ‘Zajec‘.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Pripremio ga je temfanog, točnije u gustom, svilenkastom umaku s kiselim vrhnjem. Na ovaj način, objasnio nam je Bogdan, uvijek se može pripremiti i piletina, što je nešto uobičajenije za svakodnevni ručak usred tjedna. Recept nije kompliciran, a jelo je doslovno za prste polizati, pa ako ne znate što biste ovih dana kuhali, okušajte se u pripremi temfanja, s ovim jelom ne možete pogriješiti.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

‘ZAJEC‘

Trebat će vam:
1 kunić od oko 1 kg (s kostima)
2 veća luka
10 g dimljene crvene paprike
2 režnja češnjaka
svinjska mast
200 ml vino
pileći temeljac
100 g kiselog vrhnja
1 žlica brašna
Preporuka:
Kunića porcionirajte u lopatice, butove, srednji dio. Meso zapecite sa svih strana na masti. Izvadite ga iz posude. U istu posudu dodajte još malo masti, pirjajte sitno sjeckani luk dok ne dobije lijepu, zlatnu boju. Dodajte češnjak, crvenu papriku i podlijte bijelim vinom. Pustite da to ispari za jednu trećinu, neka ostane lagano kiselkasto. Vratite meso. Podlijte (smeđim) pilećim temeljcem. Kuhajte dok meso ne omekša. Prvo stavite butove, kasnije dodajte lopatice da se meso ne raspadne. Kuhajte oko dva sata i dodatno podlijte temeljcem ako je potrebno. U posebnoj posudici pomiješajte kiselo vrhnje i brašno, dodajte malo umaka, to sve zajedno dobro pomiješajte i dodajte u posudu u kojoj se kuha meso. Kratko još kuhajte i maknite s vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 18:15