MAK&ROGAČ

Vikend planovi: napravili smo predobar cheesecake, kiflice i roladu s makom, donosimo recepte

 Berislava Picek/Cropix
Jedan raste na drvetu, a drugi jedva da dosegne metar visine. Prvi mora proći termičku obradu, drugi je potrebno tek osušiti

Zavirite li u tradicionalne kuharice, velike su šanse da ćete naići na cijeli niz recepata u kojima su među glavnim sastojcima mak ili rogač. Iako se razlikuju teksturom, bojom, okusom i mirisom, obje ove namirnice imaju svoje velike obožavatelje koji ih rado kombiniraju u mnogim slatkišima.

Rogač (lat. Ceratonia siliqua) raste na drveću. Njegova duguljasta i kožasta mahuna mijenja boju iz zelene u smeđu kako sazrijeva, a sjemenke, koje nisu jestive sirove, koriste se u proizvodnji hrane i imaju ulogu zgušnjivača. Djeluju i kao stabilizator hrane i emulgator za sladoled, slatkiše, preljeve za salate i druge proizvode.

KIFLICE S ROGAČEM I ORASIMA

image
Berislava Picek/Cropix

Najpoznatiji pripravak rogača je smeđi prah, koji nastaje sušenjem, prženjem i mljevenjem jestive pulpe iz unutrašnjosti mahune. Ovisno o receptu, rogač u prahu ne treba dodatnu pripremu. Isto tako, rogač se često koristi kao zamjena za kakao, posebice u pekarskim proizvodima, a pritom je zbog svoje prirodne slatkoće ukusna i zdrava alternativa čokoladi. Treba samo to imati na umu, pa u desertima u kojima ga koristite smanjiti količinu dodanog šećera. Zanimljiva je činjenica da se rogač može naći i u obliku sirupa. Sirup od rogača, ponekad zvan i melasa od rogača, redukcija je pulpe i vode koja rezultira čokoladno-voćnim okusom. Dodaje se palačinkama ili ga se pak koristi za slanu glazuru kad je u pitanju pečeno meso ili povrće.

BISKVIT OD ROGAČA S KRUŠKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Suprotnost rogaču je mak, koji je jednogodišnja biljka i doseže maksimalno 100 centimetara visine. Sićušno crno zrno dolazi iz vrtnog maka (lat. Papaver somniferum) i koristi se u kulinarstvu za pripremu slasnih kolača, peciva i kruha. Sjemenke su dostupne u raznim bojama, od bijele i plave do ljubičaste i crne, a koriste se i cijele i mljevene.

Mljevene sjemenke najčešće se miješaju s mlijekom ili maslacem kako bi se napravila pasta koja se dalje koristi u pečenju. Važno je naglasiti da se sjeme maka koje se koristi isključivo u kulinarske svrhe skuplja kad je biljka u potpunosti zrela, a sjemenke osušene.

JASTUČIĆI S MAKOM

image
Berislava Picek/Cropix

Najjednostavniji način korištenja mljevenih zrnca maka je u slasticama, kao posip na pecivima, keksima ili domaćim krekerima. Izvrstan su posip po jajima, u preljevima za salate, a budući da se mak dobro slaže s mliječnim proizvodima, može se posuti po jogurtu radi okusa i hrskavosti.

CHEESECAKE S MAKOM

image
Berislava Picek/Cropix

Iako su duboko ukorijenjene u našoj tradiciji, obje ove namirnice također mogu biti dio vaših modernih jela i slastica, pa eksperimentirajte, isprobajte recepte iz našeg editorijala i uživajte u ukusnim plodovima svoga rada.

ČIPS OD ROGAČA

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:24