HOT LISTA

Ovo su najbolji novi restorani u Europi koje vrijedi posjetiti, neki već imaju Michelinovu zvijezdicu

Condé Nast Traveler, jedan od najrelevantnijih publikacija na svijetu posvećena putovanjima, hotelima, restoranima i turističkim destinacijama, objavila je listu najboljih novih restorana u 2023. na koju su uvrstili čak 21 ime iz cijelog svijeta. Nažalost, na njima se nije našao niti jedan iz Hrvatske, Slovenije ili pak, Italije, ali zato jesu dva francuska i dva španjolska, što bi vas moglo zanimati ako planirate posjetiti navedene destinacije. U nastavku doznajte koji su, a ovdje pogledajte cijelu listu.

Alluma, Pariz

Na prvi pogled, Alluma se može činiti dislociranom u odnosu na Rue St. Maur, lokaciju poznatu prije svega po vinskim barovima fokusiranima na prirodna vina i uličnim restoranima.

Međutim, ovaj elegantni neo-bistro izraelskog chefa Lirina Tala i njegove supruge Noe zasluženo je našao svoju publiku sa živopisnom odom levantinskim, odnosno istočnjačkim okusima i mirisima, kako na tanjuru, tako i izvan njega. Par je nekadašnji marokanski restoran od 860 četvornih metara podigao na novu razinu, transformirajući ga mramornim pločama, baršunasto zelenim banketima i njegovom najodređenijom značajkom, alabasterno bijelim drvenim moucharabieh zidom koji se proteže kroz blagovaonicu.

A hrana? Ne smijete propustiti Talov sezonski jelovnik za degustaciju od pet sljedova, koji može uključivati: crudo od orade sa smokvama i mljevenim pistacijama, začinjen mlaćenicom i uljem od smokvinog lista; celer na ugljenu poslužen s crnom lećom i labnehom; i grejp-Arak sorbet preliven meringom od sumaka. Nemojte preskočiti ni sljubljivanje vina s jelima koje predstavlja izuzetan, uglavnom izbor butelja prirodnih vina iz Francuske, Španjolske, Italije i Armenije.

Le Doyenné, Saint-Vrain

Restoran čije se otvorenje u pariškoj regiji prošle godine najviše iščekivalo, možete pronaći 40-ak kilometara južno od glavnog grada, u malom selu Saint-Vrain u Le Doyennéu. Ime mu je Le Doyenné.

To je mjesto gdje su australski kuhari James Henry i Shaun Kelly, poznati po svom utjecaju u pariškom bistro-pokretu, transformirali nekadašnje konjušnice privatnog posjeda iz 19. stoljeća u radnu farmu, restoran i pansion vođen načelima održive poljoprivrede. Više od stotinu vrsta naslijeđenog voća, povrća i začinskog bilja ušlo je u Henryjevo vibrantno kuhanje koje Kelly, koji je preuzeo ulogu glavnog farmera, pažljivo njeguje.

Hrana se poslužuje na antiknom posuđu u prostranoj blagovaonici s vidljivim gredama i prozorima od poda do stropa koji pružaju pogled na čaroban vrt. Međutim, iskustvo ne počinje niti završava na tanjuru: gosti se snažno potiču da uz aperitiv ili digestiv prošeću farmom.

Enigma, Barcelona

Pandemija nije bilo lako razdoblje za turističku destinaciju koja se jako oslanja na gastronomiju, kao što je Barcelona. Enigma, restoran chefa Alberta Adriàe s Michelinovom zvjezdicom, nije bila iznimka.

Nakon zatvaranja na 27 mjeseci, za vrijeme kojega se oprostio i od svih svojih drugih projekata - Hoja Santa, Bodega 1900, Tickets i Pakta, Enigma je postala mjesto gdje je Adrià eksperimentirao kako bi se ponovno približio i poželio dobrodošlicu lokalnoj publici. Dolaskom ožujka 2022., ovaj chef se odlučio na promjenu svog načina rada i kladiti se na sve u samo jedan restoran… i novo iskustvo.

"Prije pandemije, Enigma je bila usmjerena na goste koji su stojeći jeli japanska ili teppanyaki jela na našim šankovima, ali sada su naši kuhari ti koji će ići ravno do njih kako bi im predstavili hranu i napravili sjajne tanjure", rekao je za njegov kreativni meni, koji se sad vrti oko sezonskih proizvoda, prožet vrhunskom tehnikom i izvrsnom estetikom.

RavioXO, Madrid

RavioXO je najnoviji restoran Dabiza Muñoza, njegov treći u Madridu i definitivno jedan od najsigurnijih načina da probate hranu ovog chefa, ako ste jedni od onih koji još uvijek niste uspjeli doći do stola u njegovom restoranu DiverXO s tri Michelinove zvjezdice.

Ovdje je tijesto glavna atrakcija. No, riješite se svih predrasuda koje možda imate o ovoj namirnici i jelima od nje kako biste razumjeli 14 jela koja čine jelovnik u RavioXO-u: kreacija koje su nekad bile dio gastro ponude u DiverXO-u.

U restoranu RavioXO, koji je dobio Michelinovu zvijezdicu samo šest mjeseci od otvorenja, su sočni zalogaji namijenjeni da impresioniraju, iznenađuju i da u pravom svijetlu prikažu genijalnog Muñoza na vrhuncu njegove igre. Želite li, pak, doznati više o njegovoj filozofiji, donosimo vam priču iz prve ruke kada smo razgovarali s najboljim chefom na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:45