Vrući ljetni dani vratili su se u Zagreb i napravili odličnu pozornicu za lagane zalogaje i ugodno druženje u hladu jednog od omiljenih zagrebačkih restorana. Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade i ovog je ljeta predstavio novi à la carte jelovnik koji potpisuje chefica Ana Grgić Tomić, a koji spaja sezonske sastojke s elegantnom jednostavnošću i maštovitom interpretacijom. Iz tog razloga uputili smo se na ručak u Le Bistro, a ova tri jela su nas posebno oduševila.
Cvjetovi tikvica punjeni jadranskim kozicama
Već na početku, prilikom pregledavanja menija, pažnju nam je privuklo predjelo u kojem su glavni akteri cvjetovi tikvica, o čijim smo gastronomskim varijacijama ranije pisali. Nježni cvjetovi tikvica, punjeni slatkim jadranskim kozicama, posluženi uz gel od verbene i lagani velouté od ljuski kozica, pravo su malo remek-djelo ljetne kuhinje.
Svaki element tanjura pažljivo je promišljen, cvijet je zadržao svoju teksturu, punjenje je nježno, gotovo baršunasto, a umak zaokružuje cijeli doživljaj laganim morskim notama. Verbena, s diskretnim citrusnim tonovima, dodaje svježinu i ljetnu aromu. Jelo je istovremeno ugodno, kremasto, puno okusa, ali s onim neodoljivim "comfort food" štihom koji mami na još.
Trilja s koricom od sušene rajčice
Za glavno jelo izabrali smo pečenu trilju, jednu od omiljenih ljetnih riba, koja je u ovoj izvedbi dobila posve novo ruho. Filet trilje prekriven je hrskavom koricom od sušene rajčice, a poslužuje se uz bijelu palentu sa šafranom i marmeladom od rajčice i čilija.
Riba je pečena savršeno, iznutra sočna i mekana, izvana lagano hrskava, a korica od rajčice daje bogat, umami sloj koji sjajno ističe nježan okus trilje. Palenta, obogaćena šafranom, blago je aromatična i svilena pod zubima, dok marmelada od rajčice i čilija donosi odličan kontrast. Pravi ljetni tanjur koji bismo rado ponovili.
Tart s jagodama, frangipane kremom i pistacijom
Tart s jagodama, frangipane kremom i pistacijom desert je koji nas je osvojio jednostavnošću i balansom okusa i tekstura.
Prhko tijesto, bogata i podatna krema od badema (frangipane), lagani namaz od pistacija i jagode, sve na tanjuru ima svoje mjesto. Tart je lagan, ali pun okusa. Jagode donose potrebnu svježinu i blagu kiselkastost, dok pistacija i bademi daju dubinu i toplinu koja zaokružuje desert. Savršen završetak ljetnog menija.
Ovaj ljetni jelovnik u Esplanadi idealan je spoj svježine, maštovitosti i vrhunske tehnike. Chefica Ana Grgić Tomić još je jednom pokazala kako sezonski sastojci, kad su u pravim rukama, mogu zablistati u punom sjaju. Stoga, ako tražite gdje okusiti ljeto, ovo je, ako nas pitate, mjesto za vas.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....