VODIČ

Britanac postaje omiljeno mjesto gurmana, ovdje dolaze popiti kavu i kupiti meso, ribu i kruh

Od klasične, svima omiljene i nove butik mesnice, do artisan pekare i jednog od najboljih mjesta za kavu u gradu

Jedan od ljepših zagrebačkih trgova, kako ga često znaju opisivati Zagrepčani, Britanski trg, mnogima je poznat kao mjesto na koje se odlazi po svježe voće i povrće, kakvu starinu nedjeljom i, naravno, na šalicu kave. No, oni koji u blizini žive dobro znaju kako nudi i mnogo više. Britanac je, najjednostavnije rečeno, šarmantan mali dio grada gdje gotovo uvijek vlada opuštena, prijateljska atmosfera, barem u usporedbi s 10-ak minuta hoda udaljenim užurbanim strogim centrom grada.

Ipak, Britanac donedavno nismo doživljavali kao mjesto na koje se odlazi u potrazi za dobrom hranom, pa čak ni kakav dobar zalogaj koji bismo rado preporučili prijateljima i poznanicima. Međutim, posljednje dvije godine, uz dobro poznatu mesnicu i nekoliko mjesta za nabavku namirnica, Britanac je procvao i postao mjesto na koje se dolazi po kvalitetan kruh, ribu i mesne delicije. Napravili smo zato mali vodič kako bismo vas potakli da razmislite o tome da ovog vikenda kavu i nabavku u strogom centru zamijenite onom na Britancu, uživate u žamoru i zbrci užurbane Ilice, opustite se na nekoj od terasa i doživite Zagreb kakav mnogi najviše vole.

GDJE NA KAVU?

Jutra vikendom ne prolaze bez prve jutarnje kave, a ovog puta razmislite o tome da se počastite zbilja dobrom. Eli‘s caffe Nika Orosija bit će idealno mjesto za one koji cijene pažljivo odabranu, a zatim i pripremljenu kavu. Iako se na nalazi na samom trgu, od njega je udaljen manje od dvije minute hoda, postoji već više od 20 godina i jedno je od omiljenih mjesta brojnih kavopija u gradu. Dobro je dodati i kako je svojevremeno Eli‘s caffe uvršten među top 600 mjesta za ispijanje kave na cijelom svijetu. Nalazi se na adresi Ilica 63.

image
Boris Kovacev/Cropix/

GDJE NA DORUČAK I PO KRUH?

Na Britancu se početkom ožujka otvorila peta poslovnica zanatske pekarnice Bread Club. U kvalitetu njihovih proizvoda davno smo se uvjerili pa, ako tražite dobar sourdough kruh ili se želite nagraditi slasnim cruffinom prepunim kreme od pistacije, svratite na adresu Britanski trg 9. U slučaju da ovdje tražite i doručak za van, pažnju svakako obratite na njihovu Španakopitu, koju smo nedavno isprobali i jedva je čekamo ponoviti.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Ustupljena Fotografija/

U neposrednoj blizini Britanskog trga nalazi se i Špeceraj, jedno od mjesta gdje volimo svratiti po dobru štrudlu, koje nabavljaju iz samoborske pekarnice Nikl. Osim štrudla, ovdje možete kupiti i druge slane i slatke zalogaje, ali i obaviti shopping za nadolazeći tjedan te se opskrbiti proizvodima malih domaćih proizvođača. Od džemova i slanih namaza, do sireva iz malih hrvatskih sirana, ovdje ćete pronaći (gotovo) sve.

image
Privatna arhiva

GDJE U SHOPPING?

Kad smo već kod tjedne nabavke namirnica, dobra ideja bit će i obilazak Veronika Delikatesa. Jedna od njihovih poslovnica smještena je na adresi Ilica 62, tik do Britanskog trga, i uvijek je dobra postaja kada vam ponestane namirnica kao što su domaća tjestenina, sirevi i jogurti, različiti namazi, polugotovi proizvodi malih domaćih proizvođača, pa čak i kruh i peciva. Ovdje kupujemo Coprnica knedle i štrudle, La Tortilla tortilje, granolu i domaći med, voće i povrće, bakalar na bijelo koji smo na našem testiranju proglasili jednim od najboljih, svježi sir, maslac i jogurt, mlince i različite suhomesnate proizvode.

image
Veronika Delikatese Facebook/
image
Veronika Delikatese Facebook/

Osim u Veronika Delikatesama, mesne delicije nabavljamo i u obližnjoj mesnici Igomat. Na Ilici u blizini Britanskog trga postoji već dugi niz godina pa nije ni čudno da je upravo Igomat brojnim stanovnicima centra jedna od omiljenih mesnica. Ovdje nabavljamo svježe meso, ćevapčiće i ražnjiće, ali i suhomesnate proizvode, šunke, kobasice i teleće hrenovke.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix
image
Igomat Facebook/

U slučaju da se, pak, želite opskrbiti odležanim komadima mesa, razmislite i o obilasku nedavno otvorene The Meat mesnice. Više o svemu pročitajte ovdje.

Za one koji više naginju ribi, dobra je vijest da u Fisheriji na Britancu možete pronaći velik izbor smrznute i marinirane ribe te ribljih plodova, temeljce, različite riblje namaze (i ovdje nude Aldenov bakalar na bijelo), ali i druge namirnice kao što su med, hladno prešani sokovi i sastojci za pripremu sushija. Fisherija nudi i gotova jela pa smo tako nedavno isprobali njihove salate s lososom i tunom, a poznati su i po dobrim sushi boxevima.

image
Darko Tomas/Cropix/

NA 5-10 MINUTA HODA OD BRITANCA...

Kada se već krećete oko Britanca, dobra ideja bit će na ručak svratiti u ne toliko udaljen SOI Fusion, koji se nalazi na adresi Ilica 50, i jedan je od najpopularnijih odabira u gradu kada su u pitanju jela kao što su poke, ramen i rezanci. Jednu stanicu dalje od Britanskog trga, kod trga Franje Tuđmana, nalaze se i Squad Sliders, burger bar koji, umjesto klasičnih burgera, nudi manje sliderse kako bi gosti mogli kombinirati više okusa, a o kojem možete više saznati ovdje.

Tražite li mjesto za popiti čašu vina, tu je i diWine bar, na adresi Ilica 93, a ako na Britanac dolazite s Trga bana Josipa Jelačića, proći ćete i pored Asia dućana u kojem se usput možete opskrbiti namirnicama kao što su miso, različiti rezanci, začini i oprema za pripremu azijskih specijaliteta kod kuće. Također, preko puta Asia dućana, nalazi se i Evergreen sushi, jedno od mjesta s dobrim sushijem po korektnim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:06