SPAS U ZADNJI ČAS

Gdje za Valentinovo kupiti ili naručiti hranu i slastice, a što skuhati? Imamo dobre preporuke

Što za Dan zaljubljenih ako niste rezervirali stol, a voljeli biste bolju polovicu iznenaditi dobrim jestivim poklonom?

Kada smo početkom mjeseca počeli nailaziti na ukrase pa i različite slastice u formi srca, postali smo još malo svjesniji da, nakon božićnog ludila, stiže ono valentinovsko. Ovih dana, baš kao i svake godine do sada, sve je zajedno poprimilo novu dimenziju i brojni restorani i slastičarnice krenuli su sa svojim posebnim ponudama. U moru akcija, odlučili smo izdvojiti one koje se isplati iskoristiti čak i ako niste od slavlja ovakvih dana, a tu je i nekoliko dobrih preporuka za dostavu koje možete iskoristiti i koji drugi, vama još posebniji dan. Na kraju, više su nego dobra opcija kada vam pomoć oko romantičnog ugođaja zatreba u zadnji čas. Vaše bolje polovice, vjerujemo, zasigurno će se razveseliti dobrom jestivom poklonu, a vi vrlo lako odnijeti titulu romantičara još jedne godine u nizu.

GDJE NARUČITI VEČERU ZA DVOJE?

Razmišljate o romantičnoj večeri u stanu, kući ili čak na otvorenom, ali brine vas nedostatak vremena ili jednostavno nemogućnost da cijeli stol pripremite sami? Ne brinite, izdvojili smo nekoliko mjesta koja nude dostavu i mogla bi biti dobra ideja za večeru u dvoje bez obzira na to gdje se nalazili - kod kuće, u hotelskoj sobi, automobilu ili klupi u parku.

Dobra ideja uvijek će biti laganija jela koja će vas zasititi, ali vam neće stvoriti težak osjećaj u želucu niti otežati ostatak večeri. Razmislite stoga o azijskoj kuhinji kakvu nudi restoran Izakaya pa naručite njihov sushi box, gyoze, kozice u tempuri, neku od salata ili bowl.

image
Privatna arhiva

Slavite li Valentinovo kao zbilja posebnu priliku, možda je ovo dobro vrijeme da se počastite delicijama kao što je, primjerice, tatarski biftek ili rižoto s biftekom i gljivama, ragu od hobotnice ili sous vide teleća rebra. Sve pobrojano naručiti možete iz restorana Market, a kad stigne, jednostavno prebacite na tanjure i nitko ne mora ni znati da niste kuhali sami.

image
@market_zagreb Instagram

U istoj ulici u kojoj se nalazi i Market, zagrebačkoj Gundulićevoj, nalazi se i restoran Vodnjanka iz kojeg možete naručiti jela kao što su fuži u šugu od boškarina, istarske lazanje, njoke u šugu od divljači ili raviole s tartufima, a nude i plate za dvije do četiri osobe na kojima se nalazi istarski pršut, salama od boškarina, panceta, tvrdi sirevi, skuta, masline, džem od luka, a uz sve dolazi i domaći kruh.

image
Privatna arhiva

Iako pizzu nužno ne svrstavamo u kategoriju romantičnih jela, ako je ona stvarno dobra i podijeli se, može poslužiti kao spas u zadnji čas. Listu najboljih pizzerija pogledajte ovdje, a uz to, dodali bismo još i kako pizzerija Papavero samo za Valentinovo ima posebnu ponudu za parove te kako će dobra opcija biti i pizzerija Mrs. Fogg, gdje osim pizze, koju nude i u veganskoj varijanti (za njihovu Marinaru čuli smo samo pohvale), možete naručiti i njihove panuozzo sendviče. Uostalom, složit ćete se s nama, romantika za svakog predstavlja nešto drugo - neki je slave uz pizzu, drugi uz odreske. Svrstavate li se u ove druge, nastavite čitati.

image
@mrsfogg_zg Instagram

A ŠTO KUHATI?

Želite li se pozabaviti pripremom ručka ili večere i u cijeli proces uključiti vaše najdraže, dobra opcija bit će priprema sushija. U nastavku vam ostavljamo mali vodič koji će vam pomoći da raspoznate vrste i pronađete sebi najdražu, a kada ste sve to dobro proučili, preostaje vam nabaviti sastojke. Dobar izbor namirnica za sushi pronaći ćete u trgovinama specijaliziranim za azijsku hranu u Zagrebu, od kojih svakako izdvajamo Asian Cash&Carry, Pekinšku patku i Asia store u Ilici.

MALA ŠKOLA SUSHIJA

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Osim sushija, dobra opcija može biti i priprema odreska kod kuće. Ako i niste stigli do trgovine, provjereno dobre komade mesa možete naručiti putem dostavnih aplikacija. Primjerice, Meat the King nudi dostavu odležanih burgera i odrezaka, čvaraka crne slavonske svinje i suhomesnatih proizvoda kao što je kulen, zatim dimljenu slaninu ili, ne baš tako romantičan, ali ukusan prezvuršt.

Na kraju, ono što svakako možete napraviti kod kuće i u zadnji čas su različite tjestenine od tek nekoliko sastojaka koje će, ako ih pripremite po originalnim recepturama, s nogu oboriti i one najzahtjevnije. Uvijek dobar odabir je carbonara, a vaša bolja polovica neće ostati ravnodušna niti ako joj napravite dobru tjesteninu Alfredo ili cacio e pepe. Uzmite si vremena, pripremite sve sastojke i tek tada, potpuno koncentrirani, bacite se na kuhanje pa napravite jela o kojima ćete još dugo pričati. I ne zaboravite bocu dobrog vina.

FETTUCCINE ALFREDO

image
Marko Miscevic/Cropix

CACIO E PEPE​

image

+

Marko Miscevic/Cropix

CARBONARA

image
Berislava Picek/Cropix

A ŠTO JE SA SLASTICAMA?

Odabir slastica za romantično druženje nikad nije bio lakši. Velik broj zagrebačkih slastičarnica ovih dana nudi posebno osmišljene deserte samo za Valentinovo, a mnoge od njih možete i naručiti putem dostavnih servisa. U nastavku donosimo nekoliko favorita, a svakako vrijedi spomenuti i slastičarnicu Jolie Petite Patisserie i njihovu srcoliku tortu, Meet Mia slastičarnicu koja također nude slastice u obliku srca, zatim Amelie te Torterie Macaron.

Jedna od dobrih valentinovskih opcija bit će The Cookie Factory. Osim klasičnih slastica koje nude cijele godine, tu su i posebna izdanja torte u obliku srca s višnjama, mousseom od bijele čokolade i namelakom od tamne čokolade, zatim Red Valentine s lješnjacima i mliječnom čokoladom te Cloud&Heart box s tamnom čokoladom, malinama, kokosom i jagodom.

image
@thecookiefactoryzagreb Instagram

Sladak poklon za one koje volite mogu biti i čokolade iz Torte i to. Oni ih, naime, rade u suradnji s ekipom iz Male Radnje Dizajna i dolaze u simpatičnim pakiranjima koja, vjerujemo, niti jednog ljubitelja čokolade neće ostaviti ravnodušnim.

Na društvenim mrežama slastičarnice Le Kolač također smo naletjeli na zanimljivu ponudu. Nude, naime, veliki macaron s malinama, kremom od ruže i vanilije te gelom od ličija po cijeni od 6,60 eura. Naručiti ga možete putem njihove službene stranice.

Vrijedi spomenuti, Bread Club je samo za Valentinovo izbacio BBC cruffin s namelaka kremom s ružinim laticama i ruby čokoladom. Iako nemaju dostavu, kupiti ga možete u nekoj od njihovih poslovnica na različitim dijelovima grada, od Maksimira, preko centra pa sve do Trešnjevke.

I JEDNA KOJU MOŽETE NAPRAVITI SAMI

Ako pak se na slavlje Valentinova odlučite u zadnji čas, kad su sve torte već rasprodane i sva mjesta u restoranima već rezervirana, razmislite o tome da sami zasučete rukave i napravite nešto još bolje. Sezona krafni idealno je vrijeme da se pozabavite miješenjem tijesta, a zatim male pržene loptice tematski pretvorite u srca i poslužite ih dragoj osobi. Recept za srcolike krafne ovih je dana na svom Instagram profilu podijelila naša suradnica Slavica Šagolj, a pronaći ga možete u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:30