ZALJUBI SE U MLINCE

Kako napraviti mlince, gdje ih kupiti ako ste u žurbi i recepti, a nisu samo purica s mlincima

 Shutterstock/Shutterstock
Osim kao prilog sočnoj purici, mlinci se dobro snalaze i u složencima, ali će vam poslužiti i umjesto klasične tjestenine

Iako ih uglavnom vežemo uz nedjeljni ručak i sočnu puricu, mlinci mogu biti puno više od toga. Odlično se snalaze u različitim složencima, a dobra su zamjena i za tjesteninu. Osim uz mesne dodatke, kombinirati ih možete i uz ribu i povrće, a zatim vam je potrebna još samo zdjela dobre sezonske salate i zasitan ručak gotov je u rekordnom roku.

MLINCI S UMAKOM OD RAJČICE I TUNE

image
Berislava Picek/cropix/

Osim što su svestrani, mlinci su i vrlo jednostavni za pripremu kod kuće. Nekada su najbolji mlinci dolazili iz bakinih peći, gdje bi se zapekli i dobili velike tamne mjehure pa bi se koji komad grickao još vruć, no danas se vrlo dobri mlinci mogu napraviti i u klasičnoj pećnici. Sve što vam treba su tek tri sastojka i manje od sat vremena za pečenje.

PILEĆI BATAK I ZABATAK IZ PEĆNICE S MLINCIMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Kako mlince napraviti kod kuće?

Tradicionalne recepture za mlince najčešće su prilično jednostavne. Na pola kilograma oštrog brašna dodaje se sol i dolijeva se hladna voda te se rukama mijesi mekano tijesto. Oblikuje se u kuglu, a po želji se može dodati i malo masnoće. Potom se tijesto ostavlja da odmara barem pola sata, valja se, izrezuje na veće komade i ubacuje u pećnicu.

PILEĆA KRILCA U KOMBINACIJI S MLINCIMA I ŠALŠOM

image
Berislava Picek/Cropix/

Mlinci se peku na vrućoj podlozi pa tako posudu za pečenje u pećnicu stavite istog trenutka kada je upalite i pustite da se zagrijava. Nakon toga, mlince je potrebno izvaditi na čistu površinu i pustiti da se ohlade, da bi postali hrskavi i lakše se lomili. U nastavku ostavljamo detaljan recept naše Slavice Šagolj.

RECEPT ZA MLINCE

Oko pola kilograma oštrog brašna prosijte u posudu, dodajte dvije do tri žlice glatkog brašna da bi tijesto bilo što mekše, dodajte maksimalno dvije žličice soli, potom malo po malo dolijevajte šalicu hladne vode i rukama umijesite glatko tijesto. Ako želite možete dodati malo ulja ili masti da lakše umijesite tijesto. Ono mora biti mekano i podatno, nikako ne tvrdo i ljepljivo. Oblikujte ga u kuglu, prekrijte kuhinjskom krpom da se ne suši i ostavite da se odmori oko pola sata. Stajanjem, tijesto se prilikom pečenja fino napuhuje i stvaraju se poželjni mjehurići tipični za mlince koji kasnije kod pečenja malo potamne.

Mlinci se najčešće rade bez jaja, no nećete pogriješiti dodate li pokoje u smjesu brašna i vode. Tijesto će imati jaču boju i prhkost. No ne pretjerujte s količinom, na pola kilograma brašna dovoljno je jedno jaje. Odstajalo tijesto podijelite na osam do deset istih loptica, razvaljate ih na pobrašnjenoj podlozi na debljinu jedan do dva milimetra. Ne zamarajte se oblikom, i onako se trgaju prije pripreme. Vodite samo brigu da vam oblik razvaljanog tijesta stane cijeli na podlogu predviđenu za pečenje.

Ako ih pečete u pećnici i podloga i pećnica moraju imati istu temperaturu. Oko 200°C. Na vruću obrnutu stranu lima za pečenje stavite mlinac - tijesto te ga stavite peći po par minuta sa svake strane, dok dobiveni mjehurići sa svake strane ne dobiju brončanu boju.

image
Shutterstock/Shutterstock

Kako poslužiti mlince?

Mlinci su najbolji kada se preliju temeljcem. Stavite ih u posudu, preko njih prelijte dio vrućeg temeljca koji ste pripremili za juhu, pustite da kratko stoji pa zatim sve zajedno prebacite u posudu s puricom ili pečenjem, dobro obložite masnoćom i poslužite. Također, kada ste mlince dodali pečenju, možete ih dodatno zapeći u pećnici na visokoj temperaturi kako bi vrhovi mlinaca postali hrskaviji.

HRSKAVE ROLICE OD MLINACA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Radite li složenac, mlince možete kratko potopiti u vruću vodu ili temeljac, ali i ne morate. U slučaju da ste preskočili taj korak, koristite umake s više tekućine kako bi imali što upiti, a složenac ne bi ispao suh.

GIBANICA S MLINCIMA, GOVEĐIM REPOM I MIŠANCIJOM

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Gdje kupiti dobre mlince?

Iako se obično rade od pšeničnog bijelog brašna, soli i vode, danas su dostupne i varijante s pirovim i integralnim brašnom te mlinci napravljeni s batatom. Takve, nešto zdravije mlince možete pronaći u specijaliziranim trgovinama zdrave i domaće hrane poput Veronika Delikatesa ili Mrkvice.

Dobre klasične mlince pak možete pronaći na zagrebačkim tržnicama na štandovima Nada tjestenine. Dolaze upakirani u prozirne vrećice pa je vrlo lako odabrati pakiranje koje vam najbolje odgovara. Mlince istog brenda drži i Juicebox, a klasične mlince s jajima možete pronaći i u Voćarni.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:59