
Ljeto je stvoreno za otkrivanje novih mjesta, mirisa i okusa, osobito onih koji pomiču granice poznatog i stvaraju doživljaj za sva osjetila. Od svježe pečenog kruha s Krka, preko fine dininga na Cresu, do žive vatre uz more u Poreču, Hrvatska i ovog ljeta skriva niz adresa koje spajaju gastronomiju s osobnom pričom, kreativnošću i atmosferom koju nećete zaboraviti. Donosimo vam pet novootvorenih i posebno zanimljivih mjesta uz obalu koja vrijedi posjetiti i zbog tanjura i zbog priče koja stoji iza njih.
Fogo, Poreč
Fogo by Bekal, novi restoran koji je nastao u suradnji hotelskog lanca Valamar s chefovima Tvrtkom Šakotom i Markom Turkovićem, otvoren je u svibnju. Baš kao i zagrebački Bekal, i u porečkom je naglasak na kuhanju na otvorenoj vatri, a sam restoran zamišljen je kao dnevno i večernje mjesto okupljanja na obali mora, s opuštenom atmosferom.
Ipak, sama hrana i koncept jela koja se nude ovdje bitno je drugačiji od onoga na što su navikli gosti u originalnom Bekalu. U Poreču se tijekom dana nude reinterpretacije jela kao što su pizza, tjestenina i grill ponuda, ali s, kako kažu, istarskim zaokretom, napravljene od sastojaka specifičnim za istarsku kuhinju, kao što su boškarin i tartufi. Navečer se naglasak stavlja na otvorenu vatru i cijeli jelovnik bit će inspiriran jelima s roštilja, o čemu smo pisali ranije.
Twin Figs, Rovinj
U samom središtu Rovinja ove je godine otvoreno još jedno zanimljivo mjesto - Twin Figs, lokal koji spaja jutarnji brunch, večernje koktele i kulturna događanja u jedinstveni doživljaj.
U jutarnjim satima, Twin Figs je idealna adresa za doručak. Na meniju su domaći kolači s modernim zaokretom, maštoviti sendviči, specialty kava, svježi sokovi i ledeni čajevi. Naglasak je na svježim i sezonskim namirnicama.
U večernjim satima, fokus se seli na koktele i vina, a u ponudi je više od 15 autorskih koktela te svaki nosi svoje ime i priču. Više o Twin Figsu pročitajte ovdje.
The Moise, Cres
Novootvoreni creski hotel The Isolano donosi prvi fine dining restoran u povijesti tog otoka - The Moise. Bilo da se odlučite za cresku janjetinu i janjeću jetricu, kozice, hobotnicu, škampe, lignju, oslić, ovčje mlijeko i skutu, draču, maslinu i maslinovo ulje te med od kadulje, svakim ćete zalogajem krenuti na gastronomsko putovanje i dublje upoznati Cres.
Okusi su to kakve otočani pamte iz djetinjstva, ali i ono najvažnije u cijelu ovu priču uključeni su i Cresani koji restoran opskrbljuju lokalnim namirnicama. Veliku reportažu o ekipi s Cresa pročitajte ovdje.
Wala, Čiovo
U srcu mirne uvale Tatinja, u mjesto Okrug Gornji na otoku Čiovu, otvorena je Wala, restoran i lounge. Wala je stvorena za opuštena popodneva i duge večere uz vino, koktele i zalazak sunca. Meni je inspiriran okusima Mediterana, ali donosi suvremeni zaokret, svježe lokalne namirnice te maštovite kombinacije. Više donosimo ovdje.
Pekarnica Pier, Krk
Na otoku Krku, na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista, otvorena je prva prava artisan pekarnica, donoseći sa sobom mirise i okuse koji su dosad nedostajali na otočkoj gastronomskoj sceni.
Ponuda kruha uključuje klasike poput pšeničnog i baguettea, ali i maštovitije varijante kao što su kukuruzni kruh, kruh od heljde s orasima i rogačem, te mekani mliječni kruh s fermentiranom mlaćenicom. Nedavno smo isprobali upravo njihov mliječni kruh, koji je odličan i idealan za sendviče i pohanje, a njihove slastice, posebice sočni kolač od limuna, jedne su od boljih koje se mogu pronaći u domaćim pekarnicama. Više o pekarnici pročitajte ovdje.
Komentari
0