VRUĆI VODIČ

Na našoj listi: 5 novih gastro adresa na hrvatskoj obali koja ovog ljeta jedva čekamo posjetiti

Gastronomska scena jadranske obale ovog ljeta bogatija je za nekoliko novih, uzbudljivih mjesta...

Ljeto je stvoreno za otkrivanje novih mjesta, mirisa i okusa, osobito onih koji pomiču granice poznatog i stvaraju doživljaj za sva osjetila. Od svježe pečenog kruha s Krka, preko fine dininga na Cresu, do žive vatre uz more u Poreču, Hrvatska i ovog ljeta skriva niz adresa koje spajaju gastronomiju s osobnom pričom, kreativnošću i atmosferom koju nećete zaboraviti. Donosimo vam pet novootvorenih i posebno zanimljivih mjesta uz obalu koja vrijedi posjetiti i zbog tanjura i zbog priče koja stoji iza njih.

Fogo, Poreč

Fogo by Bekal, novi restoran koji je nastao u suradnji hotelskog lanca Valamar s chefovima Tvrtkom Šakotom i Markom Turkovićem, otvoren je u svibnju. Baš kao i zagrebački Bekal, i u porečkom je naglasak na kuhanju na otvorenoj vatri, a sam restoran zamišljen je kao dnevno i večernje mjesto okupljanja na obali mora, s opuštenom atmosferom.

image
Ustupljena Fotografija/

Ipak, sama hrana i koncept jela koja se nude ovdje bitno je drugačiji od onoga na što su navikli gosti u originalnom Bekalu. U Poreču se tijekom dana nude reinterpretacije jela kao što su pizza, tjestenina i grill ponuda, ali s, kako kažu, istarskim zaokretom, napravljene od sastojaka specifičnim za istarsku kuhinju, kao što su boškarin i tartufi. Navečer se naglasak stavlja na otvorenu vatru i cijeli jelovnik bit će inspiriran jelima s roštilja, o čemu smo pisali ranije.

Twin Figs, Rovinj

U samom središtu Rovinja ove je godine otvoreno još jedno zanimljivo mjesto - Twin Figs, lokal koji spaja jutarnji brunch, večernje koktele i kulturna događanja u jedinstveni doživljaj.

U jutarnjim satima, Twin Figs je idealna adresa za doručak. Na meniju su domaći kolači s modernim zaokretom, maštoviti sendviči, specialty kava, svježi sokovi i ledeni čajevi. Naglasak je na svježim i sezonskim namirnicama.

U večernjim satima, fokus se seli na koktele i vina, a u ponudi je više od 15 autorskih koktela te svaki nosi svoje ime i priču. Više o Twin Figsu pročitajte ovdje.

The Moise, Cres

Novootvoreni creski hotel The Isolano donosi prvi fine dining restoran u povijesti tog otoka - The Moise. Bilo da se odlučite za cresku janjetinu i janjeću jetricu, kozice, hobotnicu, škampe, lignju, oslić, ovčje mlijeko i skutu, draču, maslinu i maslinovo ulje te med od kadulje, svakim ćete zalogajem krenuti na gastronomsko putovanje i dublje upoznati Cres.

Okusi su to kakve otočani pamte iz djetinjstva, ali i ono najvažnije u cijelu ovu priču uključeni su i Cresani koji restoran opskrbljuju lokalnim namirnicama. Veliku reportažu o ekipi s Cresa pročitajte ovdje.

Wala, Čiovo

U srcu mirne uvale Tatinja, u mjesto Okrug Gornji na otoku Čiovu, otvorena je Wala, restoran i lounge. Wala je stvorena za opuštena popodneva i duge večere uz vino, koktele i zalazak sunca. Meni je inspiriran okusima Mediterana, ali donosi suvremeni zaokret, svježe lokalne namirnice te maštovite kombinacije. Više donosimo ovdje.

Pekarnica Pier, Krk

Na otoku Krku, na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista, otvorena je prva prava artisan pekarnica, donoseći sa sobom mirise i okuse koji su dosad nedostajali na otočkoj gastronomskoj sceni.

image
/Ustupljena Fotografija
image
/Ustupljena Fotografija

Ponuda kruha uključuje klasike poput pšeničnog i baguettea, ali i maštovitije varijante kao što su kukuruzni kruh, kruh od heljde s orasima i rogačem, te mekani mliječni kruh s fermentiranom mlaćenicom. Nedavno smo isprobali upravo njihov mliječni kruh, koji je odličan i idealan za sendviče i pohanje, a njihove slastice, posebice sočni kolač od limuna, jedne su od boljih koje se mogu pronaći u domaćim pekarnicama. Više o pekarnici pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
04. srpanj 2025 22:27