IDEJE ZA RUČAK

Od pita do šufnudli: kilogram krumpira košta manje od 10 kuna, napravite ovih 20-ak jela

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Jela od krumpira ubrajamo među omiljena, posebice kada su hrskava, slasna, kremasta, meka i tako ukusna...

Za dobar krumpir ne trebate ići daleko, dovoljno je obići kvartovsku trgovinu, opskrbiti se namirnicama i pretvoriti tako jednostavnu i svakodnevnu namirnicu u zvijezdu stola. Iako ga obožavamo u varivima i često ga koristimo kao namirnicu kojom ćemo ugustiti pojedina jela, ovog smo puta odlučili krumpiru dati glavnu ulogu. U nastavku donosimo nekoliko ideja koje vam neće oduzeti previše vremena, a mogle bi vas natjerati da češće birate krumpir kao glavnu namirnicu ručka ili večere.

PRVO I NAJVAŽNIJE, AKO BAŠ JAKO VOLITE HRSKAVI KRUMPIR...

Kada vam se baš i ne stoji satima za štednjakom i želite pripremiti nešto što će se svidjeti svima za stolom, a jednostavno je, razmislite o pečenom krumpiru iz pećnice koji će posebnim učiniti različiti dodaci poput umaka ili dipova, a koje, na kraju krajeva, poslužiti možete i uz kakav zasitniji sendvič.

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJE KRUMPIRIĆE?

image
Tenor/

Također, osim na prutiće, krumpir možete napraviti i u nekoliko različitih varijanti i oblika. Razmislite o hasselback tehnici ili krumpir narežite na ploške pa od njega napravite mali složenac s hrskavim slojevima. Sjajna opcija bit će i vrlo jednostavan za pripremu spljošteni krumpir. Za takva jela dovoljno će vam biti tek nekoliko začina i dobar umak. Dobra ideja bit će i ribani krumpir od kojeg možete napraviti slasne polpete koje zatim također možete završiti u pećnici ili na tavi.

KRUMPIR S RUŽMARINOM I PERŠINOM

image
Berislava Picek/Cropix/

SPLJOŠTENI KRUMPIR

image
Lidija Lončarić/

POLPETE OD KRUMPIRA I KELJA

image
Berislava Picek/Cropix/

PUNJENI KRUMPIR UVIJEK JE DOBRA IDEJA

Na dane kada nemate baš nikakve inspiracije za kuhanje, punjeni krumpir spašava stvar. Skuhajte ga gotovo do kraja, dodajte komadiće pečene slanine, sir i druge dodatke po želji, a potom sve zajedno ubacite u pećnicu i zapecite tako da se sir rastopi. Ovo jelo idealan je način za potrošiti ostatke umaka od dana prije, primjerice kakvog finog ragua ili čak mesnog umaka s grahom i kukuruzom za tortilje. Dodati možete i komadiće piletine ili drugog mesa po želji ili, pak, punjeni krumpir ostaviti u vegetarijanskoj varijanti i napuniti ga pirjanim povrćem. Pečeni slanutak iz pećnice ili prženi luk uvijek su dobra ideja za posip koji će hrskati i jelu dati novu dimenziju, a najbolje od svega, pripremiti ih možete i unaprijed.

BRZI PUNJENI KRUMPIR

Trebat će vam:

4 velika krumpira
50 g maslaca
500 g milerama
1 češanj češnjaka
vezica kopra
vezica vlasca
150 g narezane pancete
3 kuhana jaja
sol i papar

Priprema:

Krumpir dobro oprati, osušiti papirnatim ubrusom te staviti na komad folije. Začiniti solju i komadićem maslaca, zamotati i peći u pećnici na 180 °C oko 30 - 40 minuta, ovisno o veličini krumpira. Dok se krumpir peče, u zdjelicu staviti mileram te ga začiniti solju i paprom po ukusu. Dodati sitno nasjeckani češnjak te začinsko bilje - kopar i vlasac. Na tavi popržiti pancetu i pustiti da se ohladi jer je tada još hrskavija. Kuhana jaja očistiti i narezati na komade. Pečeni krumpir razrezati te preliti umakom, usitnjenom prženom pancetom, jajima i svježim začinskim biljem.

image
Marko Miscevic/cropix/

KRUMPIR SALATE BEZ KONKURENCIJE

Kada su u pitanju krumpir salate, granica nema. Osim klasične kombinacije krumpira, luka, kiseline i ulja po želji, razmislite i o pripremi kompletnog obroka u zdjeli za salatu. Krumpiru dodajte morske plodove poput liganja i hobotnice ili, jednostavno, tunu ili sardine iz konzerve. Osim u komadićima, ribu iz konzerve možete pretvoriti i u predobar umak kao što smo to učinili mi u ovom receptu za salatu s tjesteninom. Začinite po samo svom ukusu, a potom dodajte i slanutak iz konzerve, sjeckani mladi luk, krastavce i drugo povrće koje vas u tom trenutku gleda iz smočnice.

KAKO NAPRAVITI STVARNO DOBRU KRUMPIR SALATU

Ne zaboravite niti na dobar dressing i upamtite da je krumpir namirnica s kojom možete gotovo sve što zamislite. Napravite preljev od senfa i limuna ili onaj od grčkog jogurta za kremastiju varijantu. Mnogi u krumpir salatu, za dodatnu kremoznost, vole dodati i majonezu, a nezaobilazan dodatak je i maslinovo ili bučino ulje.

KRUMPIR SALATA S TRLJAMA

image
Marko Miscevic/cropix/

KRUMPIR SALATA S TUNOM

image
Lidija Lončarić/

KREMASTI KRUMPIR

A što kažete na kremasti krumpir uz zdjelu salate? Gratinirani krumpir idealan je brzinski ručak kojem uvijek možete dodati i komad slanine ili druge mesne dodatke po želji pa ga pretvoriti u kompletan obrok. Osim slanine, razmislite i o drugom povrću, baš poput naše Slavice Šagolj koja ga je kombinirala s pastrnjakom u ovom slasnom složencu. Također, kremasti grenadir marš jelo je našeg djetinjstva kojem se u hladnijim danima obožavamo vratiti pa u nastavku ostavljamo recept i za taj klasik.

SLOŽENAC S KRUMPIROM I PASTRNJAKOM

GRENADIR MARŠ

SVESTRANO KRUMPIROVO TIJESTO

Gotovo uvijek kada radimo pire krumpir, pretjeramo s količinama, a zatim dio ostavljamo za pripremu krumpirova tijesta te omiljenih njoka, knedli i šufnudla. Vjerujemo kako provjereni recept za njoke već imate, ali na onaj za šufnudle itekako vrijedi podsjetiti. Sezona je gljiva pa svakako razmislite i o toj kombinaciji.

ŠUFNUDLE S GLJIVAMA

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Za one koji se češće vole počastiti slatkim ručkom, dobre knedle uvijek su odličan odabir. U slučaju da ste koji kilogram šljiva ili marelica spremili u zamrzivač, napravite ih na klasičan način, no ako i niste, ne očajavajte, okruglice možete puniti i onime što vam je trenutno pri ruci. Različiti džemovi, čokoladni namazi ili čak kockica čokolade bit će dovoljno dobro punjenje. U nastavku potražite recept za klasične knedle sa šljivama koje zatim možete prilagoditi, a tu je i fantastična ideja za knedle s punjenjem od maruna. Prava jesenska poslastica!

KORAK PO KORAK: KLASIČNE KNEDLE

KNEDLE S KREMOM OD MARUNA

image
Berislava Picek/Cropix/

PITE ZA PRSTE POLIZATI

Dobroj krumpiruši zbilja je teško odoljeti, a kada vam dosadi sam krumpir, "pojačati" ga možete i kockicama mesa ili mljevenim mesom pa na stolu poslužiti malo drugačiju varijantu slasne pite. Osim klasičnih pita od vučenog tijesta, razmislite i o kakvoj varijanti s prhkim i lisnatim tijestom ili pak jednostavnoj varijanti u kojoj je dovoljno samo pomiješati sastojke i prebaciti u posudu za pečenje. Kombinirajte krumpir s drugim povrćem ili ga iskoristite kao nadjev na dizano tijesto koje će učiniti još slasnijim.

KRUMPIRUŠA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

PITA OD KRUMPIRA I ZELENOG POVRĆA

image
Berislava Picek/Cropix/

JEDNOSTAVNA PITA S KRUMPIROM

image
Lidija Lončarić/

PRŽENO TIJESTO OD KRUMPIRA

Jeste li znali da od krumpira možete napraviti i uštipke? Zamijesite tijesto u koje ste dodali pasirani krumpir, dodajte i kvasac, pomiješajte i pustite da se diže, a potom oblikujte manje ili veće komadiće tijesta i pržite ih u ulju. Poderane gaće pripremljene na ovaj način bit će mekane i slasne, a poslužiti ih možete uz slane dodatke kao što su vrhnje, češnjak i kakav mesni zalogaj ili slatke kao što su džemovi, čokoladni namazi i slično.

RECEPT ZA PODERANE GAĆE + SAVJETI ZA PRIPREMU S KRUMPIROM

image
Marko Miscevic/cropix/

ŠTO KAŽETE NA KRUH OD KRUMPIRA?

Od krumpira možete napraviti i fantastičan meki kruh i peciva. Bit će odličan dodatak jelima na žlicu, dok će peciva biti sjajna opcija za burger ili hot dog. Osim toga, u nastavku ostavljamo i recept za focacciu barese po receptu blogerice Sandre Rončević koja nas svaki puta iznova oduševi teksturom i punim okusom.

KRUH S KRUMPIROM

image
Kuvona/

FOCACCIA BARESE

image
Sandra Rončević/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:21