Od čvaraka do pizze

U Zagrebu je u posljednjih mjesec dana otvoreno nekoliko novih mjesta, ovo je 5 adresa za koje trebate znati

Od uličnog soparnika, burgera i pizzerie: ovo su nova mjesta u Zagrebu vrijedna vaše pažnje

Nikada nije bilo uzbudljivije (a ni izazovnije) pratiti sve što se događa na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Puls grada u posljednjih mjesec dana kuca nikad jačim ritmom, a nova se mjesta otvaraju takvom brzinom da se i najupućenijima vrti u glavi. Taman kad pomislite da ste sve otkrili, na drugom kraju grada otvori se nešto novo. Kako ne biste propustili ono najbolje, u nastavku donosimo detalje o novim mjestima koja su već privukla pažnju Zagrepčana.

Pizzeria 14

U samo dva tjedna od otvorenja, Pizzeria 14 na zagrebačkoj Knežiji, novi projekt Ljupke Gojić Mikić i Mihaela Mikića, postala je takav hit da se za stol redovito čeka. Popularnost je tolika da su nedavno, zbog goleme navale, ostali bez sastojaka i morali privremeno zatvoriti vrata, što samo potvrđuje ogroman interes koji vlada za njihovim pizzama. Mjesto ne prima rezervacije, pa vrijedi pravilo "tko prvi, njegova pizza".

BILI SMO U PIZZERIJI 14

image

pizzerija 14, pizza, ljupka gojić mikić

Lidija Lončarić/

Jelovnik se bazira na napoletana pizzama čije tijesto fermentira 48 sati. U ponudi je 14 pizza, čija imena predstavljaju broj četrnaest na različitim jezicima. Osim standardnih pizza, gosti mogu naručiti i degustacijsku dasku s tri mini pizze po cijeni od 30 eura. Jelovnik također uključuje panuozzo sendviče od pizza tijesta i salate. Cijene se kreću od 8.50 do 19 eura za pizze, dok su salate i sendviči od 10 do 18 eura. Za desert se nudi tiramisu iz sestrinske slastičarnice Jolie Petite Patisserie.

ADRESA: Kalinovica Ul. 2

image

pizzerija 14, pizza, ljupka gojić mikić

Lidija Lončarić/

HoChu Dumplings

U samom centru Zagreba, u Frankopanskoj ulici, otvoren je Hochu Dumplings, prvi samostalni projekt Dmitrija Vasenina, poduzetnika s dugogodišnjim iskustvom na zagrebačkoj sceni. Lokal je uređen kao energična urbana zalogajnica s elementima azijskih metropola; neonskim natpisima, podom oslikanim poput ceste i velikom otvorenom kuhinjom koja gostima omogućuje pogled na pripremu hrane.

image
Boris Kovacev/Cropix

Ponuda je zabavna i raznovrsna, s glavnim fokusom na tri vrste parenih dumplingsa serviranih u bambusovim košarama. Uz njih, na meniju se nalaze popularni bao bunsi, gyoze, japanski sando sendviči, ali i neki rijetko viđeni azijski specijaliteti poput pilećih nožica, što će razveseliti avanturističke gurmane. Cijene su vrlo pristupačne, pa se porcija dumplingsa može dobiti već za 4.50 eura, dok su ostala jela također cjenovno prijateljska. Više o lokalu pročitajte ovdje.

ADRESA: Frankopanska Ul. 1

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Soparnik to GO

Nedavno otvoren u Petrinjskoj 28, Soparnik To Go treća je lokacija brenda Lucije i Marija Stipetića, specijalizirana za poljički soparnik za van. Nakon uspjeha u Tugarama i Splitu, isti su koncept preselili i u centar Zagreba, gdje nude certificirani poljički soparnik, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro pripremljeno po tradicionalnom receptu od tankog tijesta i blitve.

image

Jutanji list, Nedjeljni.
Zagreb, 241125.
Petrinjska 28, Soparnik to go.
Novi lokal, soparnik vlasnik Mario Stipetic.
Foto: Vedran Peteh/CROPIX

Vedran Peteh/Cropix

Koncept je jednostavan i praktičan: soparnik se prodaje u više formata, od pojedinačnih feta do većih pakiranja. Za brzi zalogaj tu je jedna feta za 1,50 eura, dok za veća druženja nude pakiranja od šest komada za 8 eura ili cijeli soparnik promjera 92 centimetra za 50 eura. Lokal je otvoren svakodnevno, a soparnik se može naručiti i za dostavu na području Zagreba, što ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet čini lako dostupnim u svakodnevnoj gradskoj rutini.​

ADRESA: Petrinjska Ul. 28

image

Jutanji list, Nedjeljni.
Zagreb, 241125.
Petrinjska 28, Soparnik to go.
Novi lokal, soparnik vlasnik Mario Stipetic.
Foto: Vedran Peteh/CROPIX

Vedran Peteh/Cropix

Smash ‘UP

Smash Up u Ulici Mije Krešića 32 na Borongaju otvoren je u rujnu ove godine kao mali burger lokal prvenstveno usmjeren na dostavu, iako raspolaže s nekoliko sjedećih mjesta. Vlasnici, prijatelji iz kvarta, fokusirali su se na smash tehniku pripreme burgera, pritiskanje mesa na vruću ploču čime se dobiva hrskava karamelizirana korica. Zbog praktične lokacije i brze pripreme, gužve su česte, posebno u vrijeme ručka kada navrate studenti s obližnjeg kampusa.

image
Privatni Album

Ponuda lokala svedena je na svega pet smash burgera s dvostrukim junećim pljeskavicama koje su prilično sočne zahvaljujući smash tehnici. Osim burgera, Smash Up nudi relativno rijedak fast food američki klasik – cheesesteakove, sendviče od mariniranog ramsteka s topljenim sirom u duguljastim brioche pecivima. Naravno, u ponudi su i razni pommes – od običnih krumpirića do onih s tartufima, cheddarom ili začinima. Cijene za burgere kreću se od 8 eura, dok su cheesesteakovi oko 11 eura.

ADRESA: Ul. Mije Krešića 32

image
Privatni Album

Dr. Pigley Snack Boutique

Dr. Pigley, poznati samoborski brend, u Radićevoj 11 otvorio je prvi zagrebački snack boutique posvećen isključivo čvarcima. U ponudi su nagrađivani čvarci (Superior Taste Award) bez aditiva, dostupni u klasičnoj hrskavoj i prešanoj delikatesnoj varijanti, a prate ih domaća svinjska mast i razni namazi. Cijene su pristupačne, s pakiranjima od 200 grama koja kreću već od 3,49 eura, a koncept je osmišljen za brzo uživanje s nogu ili kupovinu za doma.

Iako su na istoj lokaciji već poslovali slični lokali, Dr. Pigley ima potencijal postati pravi hit zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti proizvoda i tradiciji koju donosi u strogi centar grada. Spoj autentične namirnice i modernog street food pristupa pokazuje da interes za domaćim delicijama u Zagrebu raste, a ovaj bi ‘doktor za čvarke‘ mogao biti prava adresa za sve ljubitelje tradicionalnih okusa u centru Zagreba.

ADRESA: Radićeva Ul. 11

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 18:08