NOVI SPONZOR

BOOKER IMA NOVO IME Nakon piščeve kritike Man odustao od sponzoriranja književne nagrade Man Booker

 Getty
 Man Booker Prize bit će preimenovana u Booker Prize for Fiction i International Booker Prize

LONDON - Književna nagrada Mann Booker dobila je novog sponzora u dobrotvornoj organizaciji Crankstart, izvijestili su u srijedu upravitelji zaklade Booker.

Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman na engleskom jeziku, izdan prethodne godine. Prvi je puta dodijeljena 1969. godine pod nazivom Booker-McConnel Prize, prema kompaniji Booker-McConnel koja ju je sponzorirala do 2002. godine. Potom je upravljanje nagradom preuzela zaklada Booker a sponzorstvo investicijska tvrtka Man Group.

Početkom lipnja bit će dodijeljena nagrada za 2018. godinu a nakon toga financiranje će u idućih pet godina preuzeti dobrotvorna organizacija Crankstart, čiji su utemeljitelji britanski poduzetnik Michael Moritz i njegova žena Harriet Heymann, uz mogućnost produljenja za dodatnih pet godina.

"(Objava nagrade u 2019.) zaključit će 18 godina uspješnog i velikodušnog sponzorstva Man Groupa", stoji u priopćenju.

Man Booker Prize bit će preimenovana u Booker Prize for Fiction i International Booker Prize.

"Oduševljeni smo što su Bookerove nagrade našle sjajne pomagače u Crankstartu čiji utemeljitelji dijele našu viziju i naše vrijednosti", kazala je predsjedateljica zaklade Helena Kennedy.

"Danas sam svjetski putnik ali i ja sam - baš kao i Booker - rođen u Britaniji i prije no što sam došao u Ameriku, odrastao sam na britanskoj književnosti", kazao je Moritz, nekadašnji novinar, koji danas živi u San Franciscu.

"Harriet i ja sretni smo što možemo poduprijeti nagrade koje u cjelini gledano slave najbolju fikciju na svijetu", dodao je.

Man Group odustao je od financiranja nagrade nakon prošlogodišnjih kritika britanskog novinara i pisca bestsellera Sebastiana Faulksa. Ljudi poput onih u Man Groupu ne bi trebali biti sponzori književnih nagrada, njih bi književnici trebali kritizirati, moglo bi se reći da su neprijatelji, izjavio je Faulks u emisiji internetskog radija Podcast 'How to Fail'

U zakladi navode da ne planiraju promijeniti fond vrijedan 50 tisuća funti (66 tisuća dolara).

Među njezinim su dosadašnjim dobitnicima poznati autori poput Salmana Rushdieja, Margret Atwood, JM Coetzeeja, Kazua Ishigura i Iana McEwana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02